Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

“Nya” Nirvana och Amy Winehouse-låtar släppta – skapade av en AI

Lost Tapes of the 27 Club använder AI för att skapa ett album med låtar som artisterna aldrig haft chansen att skriva, för att uppmärksamma musikens psykiska hälsokris.

En nysläppt Lost Tapes of the 27 Club samlingen innehåller ohörda låtar av Nirvana, Amy Winehouse, Jimi Hendrix och The Doors – förutom att de är falska låtar, genererade av en AI.

De kusliga likheterna med artisternas befintliga hits möjliggjordes med Googles mjukvara för artificiell intelligens Magenta. AI:n studerade musikernas arbete för att skapa helt nya spår.

Det finns en allvarlig poäng bakom gimmicken att höra “nya” låtar från de kända artisterna. Toronto-baserade organisationen Over the Bridge försökte skapa låtar som de utvalda artisterna kanske skulle ha släppt om de inte hade dött i unga år.

https://youtu.be/jh3dNJIYO2M

“Lost” Amy Winehouse-låten “Man, I Know”

Syftet med Over the Bridges projekt är att uppmärksamma den pågående psykiska krisen i musikbranschen – om de utvalda artisterna hade tillgång till mentalvårdsstöd, hade det blivit annorlunda?

Musiken på Lost Tapes of the 27 Club skapades av Magenta. Programmet analyserade 30 låtar från varje artist som MIDI-filer; tonhöjden och rytmen vändes till digital kod och matades genom en synthesizer för att skapa musikaliska element. En ljudtekniker tog sedan riffen och melodierna för att komponera låten. Texterna genererades under tiden av en AI på liknande sätt, med hjälp av texter från artistens bakkatalog. Sångmässigt, i fallet med “Drowned in the Sun” tillhandahålls det Kurt Cobain-liknande framträdandet av sångaren i ett Nirvana-tribute-band, Eric Hogan.

Den torterade konstnären är fortfarande mycket romantiserad i populärkulturen. Föreställningar om att stor konst skapas först efter en kamp uppmuntras med idéer som “27-klubben”, som består av begåvade konstnärer som kämpade med psykiska problem och alla dog vid 27 års ålder. Fixeringen vid åldern och talangen hos artisterna riskerar att göra att bli medlem i klubben till en exklusiv, ambitiös tanke.

https://youtu.be/L9yTuO7d1rk

“Drowned in the Sun” – en falsk Nirvana-låt

Nyhetsfaktorn hos AI har den distraherande effekten av att lyssnaren fokuserar mer på att analysera likheterna med de ursprungliga artisterna snarare än att tänka på de dystra konnotationerna. De är gängliga imitationer, dock – “Nirvanas” låt “Drowned in the Sun” ekar på lämpligt sätt “Come As You Are”.

Experiment med artificiell intelligens fortsätter att dyka upp i musikbranschen. Tidigare i år släppte robotrapparen FN Meka singeln “Speed ​​Demon”, skriven av en AI.