Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

NVIDIAs nForce 420/220: Den är äntligen här

Det har gått tre månader, två veckor och sex dagar sedan vi introducerade dig för NVIDIAs nForce-kretsuppsättning. Chipsetet stal bokstavligen showen på årets Computex. I slutet av vår vistelse i Taiwan var vår främsta fråga till moderkortstillverkarna vi besökte “Vad är dina tankar om nForce?” NVIDIA var helt ärligt VIA mycket orolig på Computex. Det ursprungliga lanseringsschemat placerade nForce-granskningsprover i händerna på redaktörerna i slutet av juni; månader innan VIA kunde ha sin KT266A klar. Efter att redan ha fått ett hårt slag från SiS med störtfloden av SiS 735-chipset-recensioner före Computex, var VIA inte i form att hantera en ännu mer formidabel motståndare.

Lyckligtvis för VIA är detta NVIDIAs första chans att göra en PC-chipset. Som många av er säkert undrar, vad exakt tog nForce så lång tid att hamna i ett slutgiltigt produktionsfärdigt tillstånd? NVIDIA överskattade sig själva; baserat på sina erfarenheter från tilläggsgrafikkortsindustrin antog de att en framgångsrik utbyggnad av chipset skulle vara mycket lik vad de hade stött på tidigare. Som vi hörde från praktiskt taget varenda en av moderkortstillverkarna som NVIDIA hade gett prover till, var nForce knappast redo för bästa sändningstid på Computex.

Vi lyckades faktiskt lägga lite tid på att benchmarka de olika nForce-moderkorten redo för Computex. Moderkorten plågades av stabilitetsproblem och presterade inte i nivå. Detta var faktiskt det största klagomålet som moderkortstillverkarna hade med initiala varvtal på nForce-kretsuppsättningen; prestandan var inte i nivå med vad NVIDIA hävdade. En mycket smärtsam och rigorös revisionsprocess följde under de kommande månaderna med en ny chipsetrevision eller BIOS-revision som kom nästan varje vecka. Dessa var inte heller mindre ändringar; från vad moderkortstillverkarna hade berättat för oss, var det tydligen ganska allvarliga hårdvaruversioner som inträffade många gånger under loppet av en enda månad.

NVIDIA lärde sig dock; När de först kontaktade sina fem lanseringspartners och ville ha en prestandadebut av styrkretsen på eller strax efter Computex stod det klart att de var nykomlingar i denna sektor. Men det tog inte mer än ett par månader senare innan det vände. Oron för huruvida chipsetet ens skulle komma ut på gatorna i år lades äntligen ner, och chipsetet närmade sig snabbt en produktionsnivå. NVIDIA förbättrade också sin förståelse för ledtiderna som moderkortstillverkarna behövde för att producera en solid kortdesign. Idag kan vi äntligen låta er alla veta att nForce är redo och mycket kapabel att benchmarkas, vilket är precis vad vi gjorde.

Vi har faktiskt lekt runt med nForce i över en månad nu och dess prestanda var där för några veckor sedan, men stabiliteten i NVIDIAs referenskortsdesign stelnade helt nyligen. Med en slutprodukt i handen och drivrutiner för produktionskvalitet, satte vi oss för att granska den mest mångsidiga stationära chipseten som någonsin kommit ut på marknaden.