Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

NVIDIAs GeForce FX 5600/5200 Ultra Performance Review

“NVIDIAs fokus vid denna tidpunkt är NV31 och NV34, trots allt, det är där pengarna finns. Den lilla andelen av marknaden som kommer att gå efter NV30 kommer inte att göra eller krossa NVIDIA, men skulle ATI konkurrera så här i andra marknadssegment då det kommer att finnas anledning till oro.”

Och därmed avslutade vi vår prestandagenomgång av GeForce FX, och idag kan vi ge dig de första riktmärkena för NVIDIAs NV31 och NV34, för att förhoppningsvis ställa om NVIDIA fortfarande har vad som krävs för att vara konkurrenskraftig eller inte.

För knappt ett år sedan informerade NVIDIA oss om NV30 samt deras DirectX 9-färdplan. Det som var mest spännande för oss var att efter NV30:s släpp, skulle NVIDIA snabbt övergå till DirectX 9-kompatibilitet från den mycket höga delen ner till nybörjarsegmenten.

Vad NVIDIA skulle göra var att lära sig av misstagen de gjorde med NV17 (GeForce4 MX), något som vi definitivt uppskattade när vi hörde det. Om du kommer ihåg var det största problemet vi hade med GeForce4 MX att den bar GeForce4-namnet men var på inget sätt, varken form eller form, en DirectX 8-del. Faktum är att GeForce4 MX var mycket mer lik en GeForce2 MX än vad den var en GeForce4, trots namnet.

Med efterföljaren till GeForce4 MX utlovade NVIDIA en direkt derivata av NV30. Från och med denna tidpunkt skulle alla marknadssegment ha identiska funktionsuppsättningar och skulle bara skilja sig baserat på prestanda – så som det borde ha varit till att börja med. NVIDIAs GPU:er är faktiskt designade lite annorlunda nuförtiden, vilket är det som gör att NVIDIA kan lansera en uppsjö av GPU:er som täcker alla marknadssegment vid ungefär samma tidsram med identiska funktionsuppsättningar. NVIDIA har komponentiserat sin verilog-kod mycket mer med NV30-designen, vilket är anledningen till att vi ser att även trots NV30:s förseningar är kärnans derivator (NV31/34) fortfarande på rätt spår.

Innan vi dyker in i själva korten, låt oss ha några ord om vad NV31 och NV34 faktiskt är. Hur förvirrande detta än kan vara, NV34 är den långsammare av de två och NV31 är den snabbare GPU:n. Betrakta NV34 som efterföljaren till GeForce4 MX och NV31 som uppföljaren till GeForce4 Ti 4200. Anledningen till att det högre numret faktiskt ges till den långsammare delen har ingenting alls att göra med kapaciteten hos någondera GPU, istället är det en begränsning av ett av NVIDIAs egenutvecklade verktyg som används för att katalogisera alla deras GPU:er. Det här verktyget genererar i synnerhet ett kodnamn baserat på funktionerna i GPU:n (rörkonfiguration, tillverkningsprocess, etc…) och på grund av hur verktyget fungerar fick den låga delen med ett högre kodnamn än den avancerade. del. Detta spelar uppenbarligen ingen roll i slutändan, eftersom du inte hittar NV31 eller NV34 på en låda någonstans, men det är lite bakom kulisserna trivia som du kan njuta av.

Med det ur vägen, låt oss först dyka in i NVIDIAs nya vanliga GPU – NV31.