Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

NVIDIAs GeForce 6600GT AGP: The Little Bridge that Could

Intel har gjort ett mycket bra jobb med att skapa stöd för PCI Express under de senaste två åren. Titta runt och notera att alla moderkortstillverkare har en hel del PCI Express-baserade moderkortsdesigner. Titta sedan på de senaste GPU-lanseringarna från ATI och NVIDIA, alla spännande produkter verkar lanseras först (eller i första hand) som PCI Express-designer. Även om alla i hela branschen har gjort ett bra jobb med att stödja PCI Express, finns det ett litet problem – ingen verkar vara intresserad av att köpa PCI Express-lösningar än.

OEM-marknaderna har inga problem med att skicka PCI Express-moderkort och grafikkort i sina system, trots allt vill de sälja tanken på att köpa en helt ny PC för att få tillgång till helt ny teknik som PCI Express. Men på kanal- och uppgraderingsmarknaderna säljer PCI Express-lösningar inte alls bra. De flesta entusiastanvändare verkar hålla fast vid sina AGP-plattformar och även om de skulle överväga en GPU-uppgradering är de inte villiga att uppgradera sitt moderkort (och ibland CPU och minne) bara för att få ett snabbare grafikkort.

Det var tidigt en stor debatt om vems PCI Express-design som skulle visa sig vara den bästa för prestanda. ATI valde att producera separata PCI Express- och AGP-aktiverade GPU:er, som erbjuder en inbyggd lösning för båda gränssnitten; Samtidigt valde NVIDIA att fortsätta tillverka sina AGP GPU:er och använda ett bryggchip för att samverka med PCI Express. Medan ATI hävdade att NVIDIAs lösning erbjöd mindre prestanda, sa NVIDIA att ATI:s tillvägagångssätt var alldeles för kostsamt. Problemet med ATI:s tillvägagångssätt var att deras produktion i sig var uppdelad mellan AGP- och PCI Express-chips, och att förutse marknadens krav på ett lämpligt förhållande mellan chipsen är ganska svårt. Om du överproducerar PCI Express-chips kommer det att bli brist på AGP-kort och vice versa. ATI:s initiala tillvägagångssätt att endast producera inbyggda PCI Express- eller AGP-designer är en del av anledningen till att deras senaste vanliga GPU:er (t.ex. X700) fortfarande bara är tillgängliga som PCI Express-designer.

Även om NVIDIA har gått till att tillverka inbyggda PCI Express GPU:er (t.ex. GeForce 6600GT), har de redan ett fungerande chip för att överbrygga tillbaka till ett AGP-gränssnitt, vilket är det som gör dagens lansering möjlig. Tack vare användningen av NVIDIAs PCI Express-till-AGP-bryggkrets kan NVIDIA inte bara lansera utan också börja sälja en AGP-version av deras GeForce 6600GT idag. Vi får veta av NVIDIA att kort bör finnas tillgängliga för försäljning idag, vilket fortsätter på en mycket ny trend att tillkännage tillgänglighet vid sidan av en produktlansering, vilket vi applåderar mycket.

NVIDIAs PCI Express till AGP-brygga

ATI arbetar på en egen PCI Express-till-AGP-brygga, men den kommer inte att vara klar förrän senare i år – vilket innebär att ATI inte kommer att ha en AGP-version av sin PCI Express X700 förrän i början av nästa år.

GeForce 6600GT AGP körs med samma kärnklockhastighet som PCI Express-versionen (500MHz) men har en något lägre minnesklocka (900MHz vs. 1GHz på PCI Express-versionen). Genom att sänka minnesklockan hjälper NVIDIA till att kompensera för merkostnaden för PCI Express-till-AGP-bryggan. Prestandaeffekten av minskningen av minnesklockan och den inbyggda bryggan är mellan 0 – 5%. Till exempel, i Doom 3 vid 1024 x 768 (hög kvalitet) är PCI Express-versionen av GeForce 6600GT 3,5 % snabbare än AGP-versionen. Det finns en prestandaskillnad, men den verkar inte vara enorm. AGP-versionen av 6600GT saknar uppenbarligen SLI-stöd med tanke på att du bara kan ha en enda AGP-plats på ett moderkort.

Den senaste AGP-specifikationen kräver att maximalt cirka 45W effekt ska levereras via själva AGP-platsen, medan en PCI Express x16-plats kan leverera upp till 75W. På grund av minskningen av ström som kan levereras via kortplatsgränssnittet, kräver GeForce 6600GT AGP användning av en 4-stifts molex-kontakt på själva kortet för att leverera extra kraft till GPU:n. Du kanske kommer ihåg att PCI Express-versionen av 6600GT inte kräver en separat strömkontakt.

Denna 4-stifts molex-kontakt finns endast på AGP-versionen av 6600GT

Från och med nu släpper NVIDIA bara 6600GT i en AGP-smak; den vanliga icke-GT 6600 förblir endast PCI Express. 6600GT AGP kommer att säljas för mellan $200 och $250. Om du är intresserad av att lära dig mer om arkitekturen hos 6600GT, känn efter free för att läsa vår recension av PCI Express-versionen för mer detaljer.