Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

NVIDIA Single Card, Multi-GPU: GeForce 7950 GX2

Introduktion

Idag markerar lanseringen av den första GPU-tillverkaren sanktionerade lösningen med ett kort/multi-GPU för konsumentmarknaden på ganska länge. Inte sedan Quantum3D introducerade Obsidian X24 har vi sett en sådan best (som, intressant nog, gjorde faktisk Scan Line Interleaving på ett enda kort). Den här gången används NVIDIAs smak av SLI och PCIe för att koppla ihop två kort för en komplett multi-GPU-lösning som fungerar som ett enda kort för slutanvändaren. Inget speciellt moderkort krävs, den kommande 90-seriens drivrutin kommer att stödja kortet och det finns framtida potential för DIY quad SLI. Det finns fortfarande en väg att gå tills NVIDIA släpper drivrutiner som kommer att stödja quad SLI utan hjälp av en systemleverantör, men de jobbar på det.

För nu ska vi ta en titt på kortet och dess avsedda användning: ett kort som använder en enda PCIe-anslutning utformad för att vara det snabbaste NVIDIA-grafikkortet som finns. Även om det finns några nackdelar med SLI som fortfarande är förknippade med 7950 GX2 (vissa spel skala mindre än andra), är de stora problemen ganska bra lösta: det finns inget behov av ett SLI-moderkort, och det är mycket lättare att se till att allt är anslutet korrekt (med endast en strömkontakt, ingen SLI-brygga behövs och endast ett kort att koppla in). Drivrutinerna startar och konfigurerar automatiskt stöd för multi-GPU-rendering, och (efter att vårt moderkorts BIOS flashades) hade vi inga problem med att systemet kände igen den nya tekniken.

Även om potentialen för quad SLI är en realitet, är användbarheten fortfarande ganska begränsad – bara användare med ultrahögupplösta monitorer kommer att se fördelarna med fyra GPU:er. Vid lägre upplösningar blir CPU-overhead en faktor, och vissa begränsningar hos DX9 spelar in. Vi vill verkligen testa quad SLI på 7950 GX2, men vi får vänta tills vi får ihop utrustningen och spårar en drivrutin som kommer att stödja den. I den här artikeln kommer vi att jämföra 7950 GX2 med andra avancerade NVIDIA- och ATI-kort, och vi kommer också att ta en titt på hur väl den skalas jämfört med sin nära släkting: 7900 GT / 7900 GT SLI. Men innan vi kommer till riktmärkena, låt oss ta en titt på hur NVIDIA sätter ihop det hela på ett sätt som undviker behovet av ett SLI-moderkort eller en extern strömförsörjning.