Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

NVIDIA kommer att köpa ULi

NVIDIA kommer att köpa ULi Electronics

I ett drag som överraskade många i branschen, meddelade NVIDIA idag att de har nått en överenskommelse om att förvärva ULi Electronics. ULi har varit mycket aktiva i utvecklingen av core logic chipsets, och i synnerhet chipsets för AMD-processormarknaden. ULi marknadsför också M1575 South Bridge som används med ATI RD480 Crossfire-chipset, en lösning som används av Asus, MSI, Abit och andra som tillverkar ATI-chipset-moderkort.

I samtal med ATI i morse betonade de att 90 % av deras chipsetverksamhet består av produkter som använder både ATI Northbridge och Southbridge-produkter, främst på OEM- och Notebook/Mobile-marknaden. Denna verksamhet kommer inte att påverkas. För de tillverkare som använder ULi South Bridge, säger Patti Mikula, ATI Public Relations: “ULi har förbundit sig till ATI och tillverkarna att leveransen av ULi-chips inte kommer att avbrytas.”

ATI var medveten om att NVIDIA och ULi diskuterade en försäljning och det lät som om de inte var en budgivare på ULi. Enligt Mikula, “ATI har det högsta förtroendet för vårt eget chipsetdesignteam. Eventuella aktuella problem kommer att lösas med lanseringen av SB600 sydbron som är enligt schemat”. ATI räknar med att introducera SB600 South Bridge om cirka sex månader.

Andra källor i branschen indikerar att ATI har lagt till resurser till SB600-utvecklingsteamen sedan det var känt att ULi-ägande kunde byta ägare, och att ATI har drivit internt på för en tidigare version av SB600. Branschkällor indikerar också att de inte var medvetna om några teknikutbytesavtal mellan ULi och ATi som skulle kunna bli pinsamma med nVidia som ny ULi-ägare.

nVidia betonar att förvärvet av ULi tillför betydande ingenjörsresurser till utvecklingsteamet för chipset/MCP. Bryan del Rizzo, NVIDIA Public Relations, kommenterade: “ULi har en betydande närvaro i Taiwan, Kina och den asiatiska marknaden. Det var attraktivt för NVIDIA. ULi har också ett Taiwan Design Center. Som ett amerikanskt företag, tillägget av en Taiwan Design Center kommer att vara en tillgång för nVidia.”

På frågan om NVIDIA skulle fortsätta att uppfylla ULi-leveransåtaganden för nuvarande styrkretsar, indikerade del Rizzo att nVidia inte har några planer på att ändra nuvarande ULi-leveransåtaganden på kort sikt. På frågan om den längre sikt svarade del Rizzo “Jag kan inte kommentera långsiktiga nVidia-planer.”

NVIDIAs pressmeddelanden säger att förvärvet är föremål för regulatoriska godkännanden och förvärvet är tänkt att slutföras under det första kvartalet av NVIDIAs räkenskapsår 2006. Enligt del Rizzo betyder det att NVIDIA förväntar sig att ha förvärvet slutfört i slutet av januari 2006.