Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Nvidia kan komma att avsluta RTX 4070 Ti- och 4080-produktionen inför Super-varianternas CES-lansering

Ryktekvarn: Det ryktas att Nvidia har avbrutit massproduktionen av RTX 4070 Ti och RTX 4080 inför vad som tros vara kortens Super-variant lansering. Även om detta bör tas med en frisk nypa salt, är det inte första gången vi har hört påståenden om att RTX 4080 har avvecklats till förmån för Super-versionen.

Det nya ryktet kommer från kinesisk webbplats Styrelsekanaler (via VideoCardz). Det påstås att Nvidia tillkännagav avvecklingen av RTX 4070 Ti och RTX 4080 till ombordpartners, stoppa massproduktion och implementera en lagerstopp.

Det är viktigt att notera skillnaden mellan att ett kort har utgått, vilket innebär att det inte längre kommer att tillverkas alls, och att stoppa massproduktion, vilket kan vara tillfälligt eftersom Nvidia fokuserar på andra modeller – dvs Super-varianterna – som delar vissa komponenter. Båda termerna nämns på Board Channels.

Det är inte första gången vi har hört att Nvidia kan komma att lägga ner ett kort till förmån för sin kommande Super-variant. Samma rykte cirkulerade förra månaden angående RTX 4080. Kinesiska återförsäljare hade enligt uppgift fyllt på med kortet innan 4080 ersattes av dess Super-version, och tillverkarna sades öka leveranserna. Det här är det första vi har hört talas om att RTX 4070 Ti delar samma öde.

RTX 4080 lanserades för exakt ett år sedan idag, medan RTX 4070 Ti kom först i början av januari. Att döda dem eller stoppa massproduktionen så snabbt kommer sannolikt att irritera dem som köpte en, inklusive denna RTX 4070 Ti-ägare, men vi har hört att Super-varianterna kan bära samma prislapp som deras vaniljmotsvarigheter, vilket uppmuntrar konsumenterna att välja kraftfullare versioner.

Nvidia har ännu inte officiellt tillkännagett Super-korten eller ens tipsat om deras ankomst. Det har förekommit rykten om att Team Green kommer att avslöja dem på CES i januari – samma evenemang som det avslöjade RTX 4070 Ti för 11 månader sedan. Det påståendet såg mer troligt ut förra veckan när företaget bekräftade att det hade en speciell adress den 8 januari.

RTX 4080 Super tros ha AD103-400 GPU med hela 10 240 kärnor och 16 GB GDDR6X VRAM tillsammans med ett 256-bitars bussgränssnitt. RTX 4070 Super förväntas under tiden ha AD104-350 eller AD103-175 SKU-konfigurationer med samma 7 168 kärnor i båda versionerna.

Det har också förekommit rapporter om att en osannolikt klingande RTX 4070 Ti Super är på gång. Vi såg till och med påstådda bilder av förpackningen för några veckor sedan.