Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

NVIDIA GeForce3 Roundup – juli 2001

När NVIDIAs GeForce3-grafikchip introducerades för 5 månader sedan var det många som ifrågasatte om grafikkortsindustrin var redo för ett så kraftfullt chip. Det var ingen tvekan om att GeForce3 var den mest kraftfulla grafikprocessorn hittills, och ändrade videochippet från en fast funktionsprocessor till en programmerbar. Nej, det rådde ingen tvekan om att GeForce3 markerade ett betydande framsteg inom videochipdesign, men skulle spel någonsin dra nytta av denna kraft och skulle konsumenterna vara villiga att betala ut det höga priset för ett GeForce3-kort? Bara tiden skulle utvisa.

Och berätta att det gjorde det. Med tiden växte bara entusiasmen kring GeForce3-grafikkretsen. Först kom löftet att spel som kommer ut före årets slut skulle ha stöd för GeForce3:s avancerade funktioner. Detta fick många att överväga ett GeForce3-baserat grafikkort i väntan på julspeltitlar som NVIDIA hävdar inte bara kommer att fungera bättre utan också se bättre ut på GeForce3-grafikprocessorn.

Därefter kom prisfall av en så massiv andel att de lika gärna kan ha kallats prisfall. Ursprungligen prissatta till $500 för ett nakna GeForce3-grafikkort, har priserna sedan dess sjunkit över $150 för ett genomsnittligt GeForce3-pris på omkring $340, även om vissa kan hittas så lågt som $305. Dessa serier av prissänkningar spelade en betydande roll för att få GeForce3 till många hemsystem. Priserna på GeForce3 ligger nu i det territorium som för några månader sedan hölls av GeForce2 Ultra, vilket gör priset mycket lättare för många att svälja.

Dessa två händelser har drastiskt förändrat attraktionskraften hos GeForce3 från ett kort som endast är reserverat för de som har pengar att prunka till ett kort som passar dem som letar efter ett kraftfullt system, även på en budget. Tillgängligheten av GeForce3-kort har också ökat kraftigt under de senaste månaderna, vilket gör GeForce3-kort inte bara billigare utan också lättare att hitta.

Med dessa framsteg är det ingen överraskning att många där ute funderar på vilket GeForce3-baserat kort de ska köpa. Liksom andra NVIDIA-produkter verkar det som att varje tillverkare och deras bror tillverkar ett GeForce3-grafikkort av något slag. Detta gör naturligtvis beslutet om vilket GeForce3-kort som ska bli mycket svårare, eftersom aspekter som pris, överklockningsbarhet, funktioner, prestanda, bildkvalitet med mera spelar avgörande roller i inköpsprocessen. Idag tittar vi på en samling av några av de mer populära GeForce3-korten på marknaden, parar ihop 7 GeForce3-kort head to head för att avgöra vilket kort som förtjänar dina pengar.

Observera att denna sammanfattning inte tjänar till att jämföra GeForce3-grafikkretsen med andra lösningar där ute. Snarare är den här artikeln en sammanfattning av ett chip som innehåller en samling GeForce3-kort. För information om hur GeForce3-linjen kan jämföras med andra erbjudanden, se vår NVIDIA GeForce3-recension. Vi rekommenderar starkt att du läser den här artikeln innan du går in i det stora utbudet av GeForce3-kort som finns på marknaden idag.