Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

NVIDIA GeForce GTX 560M: avancerad mobilgrafik med Optimus

Våra gemensamma önskemål har uppfyllts av de fina människorna på NVIDIA: du kan nu köpa en bärbar dator med avancerad grafik som stöder Optimus och därmed kan erbjuda utmärkt batteritid. NVIDIA uppdaterar sin GeForce GTX 460M till GTX 560M, vilket ger högre klockhastigheter och förbättrad prestanda.

Egentligen måste vi tacka deras bärbara partners och Intel lika mycket som NVIDIA, eftersom verkligheten är att alla 400M-serier hade potentialen att stödja Optimus. Problemet är att ingen ville koppla ihop ett GTX-grafikchip med en Arrandale-processor med dubbla kärnor, och den tidigare generationen Clarksfield fyrkärniga processorer saknade den erforderliga IGP. Med Sandy Bridge var alla nödvändiga delar på plats, men den första lanseringen av fyrkärniga SNB-notebooks missade återigen kombinationen av avancerade mobila GPU:er, avancerade processorer och Optimus. Med tillverkare av bärbara datorer som uppdaterar sin design ännu en gång, är det dags att åtgärda den bristen.


Den förestående ASUS G74Sx kommer att drivas av GeForce GTX 560M.

Innan du blir alltför upphetsad, kom ihåg att 460M och 560M är baserade på samma chips som driver de stationära GeForce GTS 450 och GTX 550 Ti, och på standard mobilt sätt är de också klockade lägre än sina stationära kusiner. Det betyder 192 CUDA-kärnor, och NVIDIA specificerar en minnesbuss “upp till 192 bitar”. Kärnklocka är specificerad till 775MHz (jämfört med 900MHz på GTX 550 Ti), med shaders på 1550MHz. GDDR5 används och körs på effektiva 2,5 GHz. För att sätta saker i perspektiv, slutar GTX 560M med att vara en 15 % klockhastighetsuppgång från föregående GTX 460M (du kan se hur sådana bärbara datorer presterar i våra senaste head-to-head), med samma mängd minnesbandbredd.

Bristen på extra minnesbandbredd kan vara ett problem vid höga upplösningar med alla detaljinställningar uppsatta, men 1080p utan kantutjämning borde vara genomförbart på de flesta spel vid >30 FPS. Den stora nyheten är att med GTX 560M bärbara datorer kommer kunderna äntligen att ha alternativ där de kan få en GTX klass GPU med stöd för Optimus. Med kombinationen av Optimus och den förbättrade strömförbrukningen hos Sandy Bridge fyrkärniga, kan vi titta på en ny generation av mobila spelmaskiner som faktiskt kan köras från elnätet (men inte när du spelar så klart), och det är en fängslande historia – och om du går för den här typen av saker kan du också få 3D-aktiverade 1080p-skärmar också.

Det är här vi måste minska vår entusiasm. NVIDIA tillhandahöll en lista över kommande GTX 560M bärbara datorer, och som alltid är de specifika implementeringarna upp till leverantörerna av bärbara datorer. Vad betyder det? ASUS har G53Sx och G74Sx, med 2D- och 3D-versioner, men ingen av de bärbara datorerna kommer att ha Optimus-stöd. MSI kommer att ha sin uppdaterade GT683, som ser ut att vara identisk med GT680R endast med en 560M GPU—så ingen 3D eller Optimus där heller. Clevo P150HM och P170HM, liksom MSI GT780 kommer också att vara 2D-erbjudanden utan Optimus-stöd. Så om den stora nyheten är GTX 560M med Optimus, vem är med ombord? Än så länge är det bara Toshiba med sina Qosmio och Alienware med en uppdaterad M17x – och M17x kommer tydligen erbjuda kunderna valet av Optimus eller en 3D LCD, men inte båda. Slutligen kommer Alienware också att ha en SLI GTX 560M med den gigantiska M18x, om du bara är intresserad av maximal spelprestanda.

NVIDIA tillhandahöll följande bärbara foton från sina partner, även om inte alla bärbara datorer har GTX 560M.

NVIDIA påpekar också något som vi har sagt ett tag nu: deras GTX mobila GPU:er erbjuder vanligtvis dubbelt så hög prestanda som de vanliga GT-erbjudandena, och NVIDIA tillhandahåller interna testresultat som visar att GTX 560M överträffar GT 540M med stor marginal vid 1080p i en mängd senaste spel. Det finns fortfarande medelvägen som upptas av GT 555M, men i slutändan kommer GTX fortfarande att vara den önskade GPU-nivån om du vill spela spel i 1080p.

Mindre övertygande men fortfarande milt anmärkningsvärt, NVIDIA fräschar upp GeForce GT 520M med en liten fartbult till GeForce GT 520MX. Den behåller samma 64-bitars minnesbuss och 48 CUDA-kärnor som GT 520M, men höjer kärnklockan till friska 900MHz (och shaderklockan genom associering till 1,8GHz), och DDR3 går upp till 900MHz, 1,8GHz effektiv. 520MX är inte särskilt intressant ur vårt perspektiv, men för människor som spelar på 1366×768 borde det klara sig i ett nafs.

NVIDIA har nu OEM-vinster över hela linjen för sina nya 500 miljoner delar, där alla större OEM-tillverkare nu erbjuder minst en bärbar dator med Optimus (så att vi äntligen kan ta bort HP från listan över utestående). Vi jobbar på att få recensionsexempel och vi är också intresserade av att kolla in några av de uppdaterade bärbara designerna, men om du har tittat på marknaden för notebook-spel på under 1 500 USD, är det på väg att bli lite snabbare igen.