Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

NVIDIA GeForce 8600: Full H.264-avkodningsacceleration

NVIDIA har alltid varit underdog när det kommer till videobehandlingsfunktioner på sina GPU:er. I flera år hade ATI dominerat marknaden och var den första av de två som verkligen tog hänsyn till videoavkodningskvalitet och prestanda på sina GPU:er. Även om den nu är nedlagd, behöll ATI ett betydande försprång över NVIDIA när det gällde att föra TV till din PC. ATI:s All-in-Wonder-serie erbjöd en mycket bättre tidsförskjutning/DVR-upplevelse än något som NVIDIA lyckades få ihop, vanligtvis för sent utöver det. Uppenbarligen nuförtiden har de flesta tredjeparts DVR-applikationer blivit föråldrade genom tillkomsten av Microsofts Media Center 10-ft UI, men när konkurrensen var hård var ATI verkligen på topp.

Medan NVIDIA så småningom fokuserade på mer än bara 3D-prestanda med sina GPU:er, verkade NVIDIA alltid vara ett steg efter ATI när det kom till videobearbetnings- och avkodningsfunktioner. På senare tid var ATI först med att erbjuda H.264-avkodningsacceleration på sina GPU:er i slutet av 2005.

NVIDIA har förblivit mestadels tyst under mycket av ATI:s dominans av videomarknaden, men för första gången i nyare historia, slog NVIDIA faktiskt ATI till rejäl slag när det gällde att implementera en ny videorelaterad funktion. Med lanseringen av sina GeForce 8600 och 8500 GPU:er blev NVIDIA först med att erbjuda 100 % GPU-baserad avkodning av H.264-innehåll. Även om vi kan anta att ATI kommer att erbjuda samma sak i sin nästa generations grafikarkitektur, är det faktum att NVIDIA var först och du kan faktiskt köpa dessa kort idag med full H.264-avkodningsacceleration.

Vi har tittat två gånger på 3D-spelprestanda i NVIDIAs GeForce 8600-serie och blev relativt föga imponerade, men för dem som är intresserade av att titta på HD-DVD/Blu-ray-innehåll på sina datorer har NVIDIAs senaste mellanklasserbjudande några förlösande egenskaper?

Innan vi går till prestandatesterna är det viktigt att ha en förståelse för vad 8600/8500 kan göra och vad de inte kan. Du kanske kommer ihåg den här bilden från vår ursprungliga 8600-artikel:

Blocken i grönt illustrerar vilka steg i H.264-avkodningspipelinen som nu hanteras helt av GPU:n, och du kommer att notera att denna alltför förenklade avkodningspipeline indikerar att GeForce 8600 och 8500 gör allt. Att lägga till CAVLC/CABAC-avkodningsacceleration var det sista stora steget i att avlasta H.264-bearbetning från värdprocessorn, och det gjordes helt enkelt inte tidigare på grund av formbegränsningar och transistorbudgetar. Som du snart kommer att se, utan CAVLC/CABAC-avkodningsacceleration, kan H.264-strömmar med hög bithastighet fortfarande äta upp nästan 100 % av en Core 2 Duo E6320; med avlastningen blir saker mycket mer rimliga.

GeForce 8600 och 8500 har en ny videoprocessor (som NVIDIA helt enkelt kallar VP2) som körs med en högre klockfrekvens än sin föregångare. Kombinera det med en ny bitströmsprocessor (BSP) för att hantera CAVLC/CABAC-avkodning, och dessa två GPU:er kan nu hantera hela H.264-avkodningsröret. Det finns en tredje enhet som inte fanns i tidigare GPU:er som har gjort ett framträdande i 8600/8500 och det är denna AES128-motor. AES128-motorn används helt enkelt för att dekryptera innehållet som skickas från CPU:n enligt AACS-specifikationen, vilket hjälper till att ytterligare minska CPU-overhead.

Observera att avlastningen som NVIDIA har inbyggt i G84/G86 GPU:erna är fastansluten endast för H.264-avkodning; du får ingen av fördelarna för MPEG-2- eller VC1-kodat innehåll. Visserligen är H.264 den mer ansträngande av de tre, men med tanke på att VC1-innehåll fortfarande är ganska utbrett bland HD-DVD-titlar skulle det vara trevligt att ha. Observera också att så länge din avkodare stöder NVIDIAs VP2/BSP, kommer allt H.264-innehåll att accelereras. För MPEG-2- och VC1-innehåll kan 8600 och 8500 endast hantera omvänd transformation, rörelsekompensation och in-loop-avblockering och resten av röret hanteras av värdprocessorn; VP1 NVIDIA-hårdvara hanterar endast rörelsekompensation och in-loop-avblockering. ATI:s nuvarande GPU:er kan hantera omvänd transformation, rörelsekompensation och in-loop-deblockering, så de borde i teorin ha lägre CPU-användning än de äldre NVIDIA GPU:erna på den här typen av innehåll.

Det är också värt att notera att de nya VP2-, BSP- och AES128-motorerna endast finns i NVIDIAs G84/G86 GPU:er, som för närvarande endast används på GeForce 8600- och 8500-korten. GeForce 8800-ägare har ingen tur, men NVIDIA har aldrig lovat denna funktionalitet till 8800-ägare så det finns inga brutna löften. Nästa gång NVIDIA snurrar om sitt avancerade kisel skulle vi förvänta oss att se liknande funktionalitet där, men vi gissar att det inte kommer att vara det på ett tag.