Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

NVIDIA GeForce 7800 GTX 512: Mer än bara mer minne

Introduktion

Det här kortet borde ha fått ett annat namn. Med enormt ökade klockhastigheter, mer minne, en kraftig kylfläns (den som används på Quadro FX 4500) och en ny kortlayout är GeForce 7800 GTX 512 ett mycket kraftfullt kort. Åh ja, och det har mer RAM också.

Tidigare denna månad började vi se ATI:s nya Radeon X1800 XT dyka upp till försäljning. Idag får ATI:s avancerade del lite förnyad konkurrens från NVIDIAs nya erbjudande. Och även om vi inte gillar namnet är 7800 GTX 512 en utmärkt prestanda. Kommer den ökade kärn- och minnesklockhastigheten att räcka för att NVIDIA ska störta ATI:s avancerade monster? Kommer det extra minnet att göra en påtaglig skillnad? Svaren kanske inte är så enkla som de skulle kunna vara, men vi var verkligen glada över att få våra tester gjorda och ta reda på det.

Som vi kan se har kylflänsen haft en rejäl förändring och det nya kortet är nu en design med två kortplatser. Detta är ett litet pris att betala för den prestandaökning vi ser med nya GTX, eftersom de flesta som kommer att lägga ut pengarna för detta kort troligen kommer att vilja släppa det i mycket prestandaorienterade system (som vanligtvis kastar utrymmesbegränsningar ut fönster). Konkurrensen (Radeon X1800 XT) är också en tvåslotslösning, så inget av lägren har fördelen på denna punkt.

Innan vi går in på det är det viktigt att notera att ATI släppte drivrutiner förra veckan som avsevärt förbättrar OpenGL-prestandan med 4xAA. En av överraskningarna vi kommer att se från denna nya ATI-skapelse är att X1800 XT faktiskt överträffar nuvarande 7800 GTX i Doom 3 när 4xAA är aktiverat. Den här drivrutinen är en välkommen utveckling från ATI (vars OpenGL-drivrutiner har saknats något under ganska lång tid), men med den nya 7800 GTX 512 som kommer att slå till kan det vara för lite för sent.

Detta är i alla fall andra kortet på lika många veckor som NVIDIA har tagit fram som svar på nya ATI-delar. Vi fann att 6800 GS passade ganska bra för sin prisnivå, och 7800 GTX 512 är inte heller slarvig. Men med vår prismotor som visar en inträdesbarriär på $700 vid tidpunkten för publiceringen är vi inte lika exalterade över potentialen för pris/prestandaförhållande. Naturligtvis kör Radeon X1800 XT fortfarande mellan 600 och 700 för tillfället, så konkurrensen är fortfarande i samma bollpark prismässigt.

Låt oss ta en titt på vad vi faktiskt får för alla dessa pengar innan vi bestämmer oss för om det är värt det eller inte.