Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

NVIDIA GeForce 7800 GT: Avrundar High End

Introduktion

Lite över en och en halv månad efter den första lanseringen av GeForce 7800 GTX, vi tittar nu på nästa medlem i 7800-familjen: 7800 GT. Lanseras på Quakecon idag, den något långsammare, något billigare inkarnationen av G70 kommer också att inleda en omstrukturering av priserna på 6 seriedelar. Det nya kortet kommer att spendera lite tid på att försöka hitta sin prisnisch, vilket kommer att vara ungefär $400 (även om NVIDIA MSRP är $449). På grund av prisnivån och den utlovade prestandan för denna del kan vi förvänta oss att GT kommer att skaka om marknaden lite mer än den ultraavancerade inkarnationen av G70.

Med 6800 Ultra fortfarande lite överprissatt till mellan fyra och femhundra USD, kommer introduktionen av 7800 GT antingen pressa 6800 Ultra långt ner i pris eller bort från marknaden. Med raden av G70-delar ser vi inte en grundläggande expansion av funktioner från de tidigare delarna i 6-serien. När vi flyttade från GeForce 4 till FX-serien, introducerades DX9 först, och 6-serien gav SM 3.0 verklig programmerbar shader-prestanda och inbyggt PCI Express. Utan att erbjuda extremt övertygande nya funktioner kommer rampljuset att växla till ren prestanda, kostnad och kraft/värme. Som avrundning till den höga delen fyller 7800 GT ut prestandagapet mellan 7800 GTX och 6800 Ultra.

I våra sinnen finns det verkligen ingen anledning för NVIDIA att släppa fler skrivbordsdelar för konsumenter baserade på G70 när NV4x-serien tar hand om resten av sortimentet väldigt bra. Kanske skulle det vara möjligt att släppa ett snabbare passivt kylt kort baserat på en del med mycket låg klockhastighet med fler pipelines än den nuvarande låga delen för hemmabio-PC-publiken (HTPC) som kräver tystnad vid sidan av prestanda. Förutom det är mobilutrymmet det enda andra segmentet som vi ser verkligen längtar efter G70-kraft. Tills prestandan höjs utöver 7800 GTX kommer det att vara svårt för oss att se en anledning till en ny desktop 7-seriedel.

Tiden får utvisa om vår förutsägelse stämmer. För nu är vi intresserade av att ta reda på om 7800 GT är värt pengarna. Är prestandan hos 7800 GTX tillräckligt för att motivera prisskillnaden, eller borde vi alla bara titta på GT istället? Kommer 6800 Ultra att kannibaliseras av 7800 GT?