Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

NVIDIA GeForce 64 MB

I datorernas värld verkar klichén “mer är bättre” vara vardag. Denna kliché har förknippats med datorer sedan mikroprocessorns gryning. Åren har sett datorer med mer megahertz, mer lagringsutrymme och fler alternativ. Vanligtvis stämmer ordspråket, men ibland är fler inte alltid en överlägsen produkt. Ta till exempel två system, ett baserat på Intels Celeron klockad till 600 MHz och ett andra baserat på Intels Pentium III klockad till 550 MHz. För den naiva konsumenten verkar Celeron på 600 MHz vara det bästa erbjudandet helt enkelt för att “mer är bättre.” En veteran datoranvändare skulle dock veta att Pentium III 550E faktiskt är den snabbaste av de två i de flesta fall. Det är av denna anledning som “mer är bättre” förblir en klyscha och inte ett faktum.

Detta hindrar inte tillverkare från att utse en produkt som bättre än en klart överlägsen produkt bara för att den har “mer”. Marknadsföringsföretag vet att många av de konsumenter de riktar sig till kommer att hålla “mer är bättre”-klyscha till sanningen. På grund av detta faktum är det ofta svårt att separera när mer verkligen är bättre, när mer bara är något bättre och när mer faktiskt är sämre. I vissa fall kan svaret tyckas självklart. Andra gånger är sanningen bakom marknadsföringen skev och svaret blir mindre tydligt.

Det har gått ett tag sedan debatten om “mer är bättre” fördes på grafikkortsmarknaden. Med NVIDIA på en 6 månaders processorcykel och få andra konkurrerande produkter på hyllorna, verkar det som om inte många framsteg, fördelaktiga eller inte, har dykt upp. Tja, grafikkortstillverkare, med tillstånd från NVIDIA, satte sig nyligen för att förändra marknaden med “mer är bättre”-filosofin. Denna förändring kommer med lanseringen av 64 MB DDR GeForce grafikkort från en mängd olika tillverkare. Hur mycket vikt rymmer det extra minnet? Är det extra minnet verkligen användbart eller bara en marknadsföringsgimmick? Är kostnaden för sådana kort motiverad? Är mer faktiskt bättre i det här fallet? Dessa frågor kan bara lösas genom praktiska tester, en möjlighet som AnandTech nyligen gavs. Sidorna som följer försöker guida konsumenten genom för- och nackdelarna med 64 MB DDR GeForce-kort och hjälpa till att komma åt värdet och hastigheten som kan uppnås genom att ha RAM.