Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

NVIDIA GeForce 2 GTS

NVIDIA är verkligen ett förändrat företag. Väldigt få minns NVIDIA under sina 128 dagar före Riva eller till och med mycket förtjust för sina TNT-dagar eftersom båda produkterna plågades av samma problem som deras konkurrenter stod inför. Riva 128 var en mycket snabb lösning som bleknade i bildkvalitet till de konkurrerande produkterna från 3dfx och Rendition, och TNT hade potential att bli en omedelbar framgång om det inte varit för det faktum att TNT:s förare fortfarande hade en hel del mognar att göra (vilket de så småningom gjorde).

Låt oss spola framåt lite och ta en titt på lanseringen av TNT2. Även om marknaden fortfarande inte skulle låta NVIDIA glömma att de misslyckades med att släppa TNT på 125MHz som utlovat, fick NVIDIA en andra chans att leverera som utlovat. Istället för att hypa upp en klockhastighet som de inte kunde leverera på, bestämde de sig istället för att ge korttillverkarna flexibiliteten att ställa in sina egna klockfrekvenser på egen risk och slutade med att släppa TNT2 som en TNT2-del med högre avkastning och en lägre avkastning TNT2 Ultra-del som hade en högre klockhastighet.

Företag som den numera nedlagda Hercules tog på sig att ta TNT2-kärnan till nästa nivå, och handplockade lösningar som kan köras på fantastiska 175MHz, en 17% ökning jämfört med TNT2 Ultras standardklockhastighet på 150MHz.

TNT2 lanserades med nästan perfekta förare, eftersom TNT2-kärnan fortfarande var relativt oförändrad från TNT, vars drivrutiner hade mognat hela denna tid. Även om debatten mellan Voodoo3 och TNT2 rasade i nyhetsgrupper, lyckades TNT2:s råa prestanda, överlägsna drivrutinsstöd och stöd för 32-bitars färgåtergivning till slut dra den före konkurrenterna.

Vid det här laget höll marknaden precis på att vänja sig vid NVIDIAs 6-månaders produktcykler, som, när de kördes på rätt sätt, skulle resultera i att en ny teknik lanserades varje höst följt av en “våruppfriskning”, som skulle skryta med övergången till högre klocka hastigheter och en uppgraderad funktionsuppsättning för att hålla den nuvarande produktgenerationen vid liv till hösten där NVIDIA återigen skulle introducera en ny teknik.

Denna 6-månaders produktcykel och NVIDIAs förmåga att hålla sig till de korta utgivningsintervallen är faktiskt det som ledde till att alla konkurrenter virtuellt slogs ut vid lanseringen av deras GeForce-produkt i höstas. Det gick inte att släppa sin Voodoo4/5 vid tidpunkten för NVIDIAs GeForce-lansering, 3dfx gjordes hopplös i att konkurrera med GeForce, eftersom inte ens deras snabbaste Voodoo3 3500 hade ett hopp om att nå de fyllningsgrader som GeForce kunde pressa. S3 hade försökt konkurrera med GeForce med deras Savage2000, som lanserades vid förra årets Fall Comdex, men tyvärr dök problemen som vi har förväntat oss från S3 upp igen och lämnade GeForce ensam igen.

Låt oss spola fram en gång till till idag, ungefär 6 månader efter lanseringen av NVIDIAs GeForce. Det är dags för deras “våruppfräschning”, som, enligt NVIDIAs produktutgåvamodell, bör bestå av en del med högre klockhastighet samt en utökad funktionsuppsättning för att vända marknaden fram till hösten.

Ta GeForce, kombinera den med en ny tillverkningsprocess på 0,18 mikron, pumpa upp klockfrekvensen och lägg till en mängd funktioner som är utformade för att hålla NVIDIA på topp i ytterligare 6 månader och du har GeForce 2 GTS – vad NVIDIA gillar att kalla världens första Giga Texel Shader [GTS].”