Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

NVIDIA GeForce 2 GTS FSAA-uppdatering (Detonator 5.30-drivrutiner)

Prestandamässigt har NVIDIAs GeForce2 GTS Voodoo5 5500-beat. Det finns inget sätt att argumentera för det påståendet, men när du väl tar hänsyn till FSAA-prestanda och bildkvalitet förlorar GeForce2 GTS plötsligt sin tilltalande. När GeForce2 GTS släpptes skulle dess 5.16-drivrutiner inte ens stödja FSAA i Direct3D. Senare med lanseringen av Detonator 5.22-drivrutinerna fick GeForce2 GTS FSAA-stöd men prestandan var långt ifrån tillfredsställande, vid det här laget antog vi bara att om du verkligen ville ha FSAA-stöd så skulle Voodoo5 vara ditt bästa val.

Som vi nämnde i vår Detonator 5.22-utredning, kan prestandan för NVIDIAs D3D FSAA-implementering definitivt förbättras med några bättre drivrutiner. Med lanseringen av de läckta Detonator 5.30-drivrutinerna tänkte vi att det var dags att återbesöka NVIDIAs Direct3D FSAA-prestanda, men när vi gjorde det upptäckte vi något annat som gällde deras FSAA under OpenGL-spel.

Låt oss först ta en snabb titt på hur NVIDIAs FSAA fungerar i allmänhet såväl som under OpenGL:

Taget från vår NVIDIA GeForce2 GTS Review.

NVIDIAs FSAA fungerar genom att använda en metod som kallas Supersampling. Sättet supersampling fungerar på är att scenen faktiskt renderas med en högre upplösning och sedan skalas ner till önskad upplösning innan den visas. Som du redan vet, ju högre upplösning du kör med, desto färre aliaseffekter finns eftersom du har fler pixlar på skärmen för att naturligt ta bort dessa effekter.

Under OpenGL-applikationer kan NVIDIAs FSAA fungera i ett av tre lägen (ungefär som hur 3dfx:s FSAA kan köras i antingen 2-sampel- eller 4-sample-läge). De tre FSAA-inställningarna är följande:

· 1,5 skärmupplösning (lägsta kvalitet)

· 2x skärmupplösning, med LOD:s (MIPMaps) vid den ursprungliga spelupplösningen

· 2x skärmupplösning med MIPMaps vid 2x upplösning. (högsta kvalitet)

Så om du kör ett spel på 640 x 480, kommer det första FSAA-alternativet att återge scenen på 960 x 720 (640 * 1,5 x 480 * 1,5) och sedan skala ner den tillbaka till 640 x 480 för visning.

Beroende på vem du frågar (3dfx eller NVIDIA) kommer du att få olika svar på exakt hur vart och ett av dessa lägen ser ut. 3dfx får dig att tro att deras 4 prov FSAA ser bättre ut än alla dessa lägen medan NVIDIA kommer att få dig att tro att deras tredje FSAA-inställning ser bäst ut.

Det slutliga beslutet är upp till dig, men tyvärr skulle 5.16-drivrutinerna som vi använde för våra GeForce 2 GTS-tester bara tillåta oss att aktivera den första inställningen, som återger varje scen med 1,5x skärmupplösningen så att vi bara kunde förse dig med skärm bilder med den här inställningen och inte de andra två inställningarna.

Det sista stycket har varit sant med varje förarsläpp fram till nu. Detonator 5.22-drivrutinerna, samtidigt som de lade till stöd för FSAA under Direct3D, kunde inte inkludera stödet för de andra två FSAA-lägena under OpenGL. Detonator 5.30-drivrutinerna lyckades fixa denna funktion och nu har GeForce2 GTS-ägare möjlighet att justera sin FSAA-kvalitet under OpenGL såväl som under Direct3D. Så hur manipulerar du FSAA-nivån för OpenGL?