NSA: vet allt om den amerikanska byrån

0 Shares

Har du hört talas om NSA? Vissa säger att hon undersöker hela världen, och i många spionfilmer dyker byrån alltid upp på ett fiktivt sätt. Låt oss ta reda på mer om henne nedan.

Vad är NSA?

NSA är en viktig amerikansk statlig institution

Innan man känner till själva institutionen är det viktigt att känna till kryptologi. Detta ord betyder studiet av kryptografiska tekniker, eller kodning av data från koder.

Denna studie är väsentlig för metoder för att översätta meddelanden som utbyts av underrättelsetjänster och terroristgrupper. Dedikerad till dessa uppgifter visas NSA, som är en federal byrå kopplad till den amerikanska regeringen.

Dessutom verkar denna federala institution kopplad till försvarsdepartementet i den militära och strategiska sektorn i landet. Förkortningen betyder eller National Security Agency på portugisiska.

Avdelningen ansvarar för olika aktiviteter såsom övervakning, informationsbehandling samt inhemska och utländska underrättelsetjänster. Huvudsyftet är att fånga informationsflöden och kommunikationskanaler för att fånga upp möjliga risker för nationen.

Byrån är diskret i alla sina handlingar och är bildad av militärer och tekniker, utan att ha spioner som CIA. Byrån också utreder inte brottmål som FBI. Trots det har den en årlig budget på miljarder dollar som används för att underhålla non-stop servrar, datacenter och avkodningsutrustning.

Institutionens huvudmål är skydda landet från terrorattacker och agera i cyberkrig, som är digitala konflikter mot andra länder.

För detta är institutionen involverad i Cybersäkerhet, och rapporterar massintrång. NSA:s högkvarter ligger på en militärbas i Fort Meade, Maryland.

hur NSA kom till

NSA startade för länge sedan, landets intresse för ämnet dök upp 1917, när USA gick in i första världskriget och invigde en enhet för kryptering och dekryptering av telegrafmeddelanden.

Samma meddelanden som vi pratade om i början, användes i spionage och till och med mot fiendens flottor. Det första kontoret var i Washington, och eftersom det var något i början, bestod det av ett mycket litet team.

Det blev officiellt en statlig myndighet den 4 november 1952, när president Harry S. Truman undertecknade ett direktiv från försvarsdepartementet.

Det aviserade målet var att upptäcka fiendernas hemligheter, skydda USA:s hemligheter och strategiskt “vinna dem som försöker skada oss”.

Under åren och med konflikterna under andra världskriget, Koreakriget och det kalla kriget agerade institutionen främst när man arbetade med spionage mot sovjeterna och allierade, som i fallet med den kubanska missilkrisen 1962 .

Kontroverser

Byrån var inblandad i kontroverser

NSA började bli populärt 2013, efter att ha varit inblandat i vissa kontroverser.

Allt började när Edward Snowden, en före detta CIA-tekniker, som upptäckte PRISM:s illegala aktiviteter, fördömde allt.

Detta är namnet på ett NSA-projekt, kontroversen ligger i själva projektet, då det handlade om partnerskap med telefon- och teknikföretag, som helt enkelt fångat upp så mycket data som möjligt överfört via internet i flera länder.

Enligt själva klagomålet förvandlades allt som började som en selektiv insamling av information för att försvara landet gradvis till generaliserad övervakning.

det värsta är det insamlingen genomfördes utan tillstånd från användarna och med insamling av data som sträckte sig från utbyte av meddelanden och telefonsamtal till användning av videor. På detta sätt invaderade den totalt integriteten för alla i världen.

Bland några av de olika uppgifterna som avslöjades i juni 2013 finns också NSA:s plan, i samband med GCHQ brittiska, för att sabotera de krypteringssystem som säkerheten för det globala datornätverket bygger på.

Edward Snowden avslöjade institutionens olagligheter

NSA:s aktiviteter inkluderar att försvaga krypteringsstandarder som används globalt, sabotera system och kryptologistandarder för att till och med fånga upp onlineköp, öppna paket och paket för att distribuera skadlig programvara på produkter innan de levereras till shoppare.

Men det är inte det enda NSA har gjort som har gått dåligt. nyligen a ransomware kallad Vill gråta, identifierades som hennes egen.

Dessutom är institutionen en av pelarna i det politiska kriget och handelskriget mot Kina. Byrån anklagar varumärken som Huawei och ZTE för statlig spioneri.

Har du någonsin hört talas om denna amerikanska regeringsinstitution och alla dess kontroverser? Har du någonsin sett henne dyka upp i en film? Låt oss veta i kommentarerna nedan.

0 Shares