Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Normal sömn vs hybrid sömn vs modern viloläge: Windows 3 vilolägen

  • Microsoft gör det inte lättare att förstå de flera Windows vilolägen.
  • Det finns tre vilolägen i Windows: Normal Standby, Hybrid Sleep och den nya Modern Standby.
  • Läs vidare och lär dig skillnaderna och vilket viloläge du ska välja.
windows vilolägen

En sak som jag visste om, men som ändå gjorde mig förvirrad när jag använde min nya Mac är hur snabbt den återgår från viloläge. Du börjar lyfta på locket och när du närmar dig 45 % kommer det redan ljus från skärmen.

Jag har inte provat att öppna den snabbt för att se hur lång tid det tar att återgå från sömnen, men jag antar att det är ungefär 100-200 millisekunder. Den är lika snabb som en smartphone.

Min bärbara Windows-dator är inte i närheten av så snabb. Att komma till inloggningsskärmen tar minst ett par sekunder. Mitt skrivbord är ännu långsammare, men du måste tänka på skärmen, som tar evigheter att slå på från standby.

Kommer de nya Windows vilolägen att fixa det? Låt oss först se vilka alternativ du får i Windows och hur de skiljer sig från varandra.

De tre Windows-vilolägena förklaras

Totalt finns det tre vilolägen som kan karakteriseras som Standby i Windows. Vad menar jag med standby: strömlampan blinkar för att indikera att vissa komponenter fortfarande är strömförande och redo att väcka systemet när det finns användarinput.

Standby skiljer sig från Hibernate och Fast Startup, som jag förklarade här, två lägen där systemet verkar vara helt avstängt, men kan återupptas snabbare än från en fullständig avstängning.

Vilo-/väntelägen gör att din Windows-maskin kan återuppta arbetet mycket snabbare och är en integrerad del av ACPI-strömtillstånd.

Den normala sömn du är van vid (S3)

Detta är det “klassiska” vänteläget i Windows, även känt som S3 Sleep. De flesta enheter stöder detta läge. När systemet går in i S3 Sleep är CPU:n i ett mycket lågeffektläge och RAM-minnet uppdateras för att hålla informationen säker och redo att återupptas. Periferinmatning övervakas ständigt så att systemet kan återupptas vid behov.

Det är inget fel med detta viloläge, men det är inte extremt snabbt och inte heller särskilt strömsnålt. Om du håller din bärbara dator i viloläge kan du förvänta dig att batteriet är helt urladdat efter några dagar. Jag kan inte ge exakta uppskattningar eftersom det beror på batterikapacitet, hårdvara etcetera.

Hybrid sömn: När sömn + viloläge möts

Hybrid Sleep är en kombination av S3 Sleep med en touch av viloläge på toppen (detaljerad här). I grund och botten skriver systemet RAM-innehållet till en fil först och sätter sedan systemet i S3 Sleep.

Systemåteruppta från Hybrid Sleep är lika snabbt som S3 Sleep (eller långsamt, beroende på hur du uppfattar dessa sekunder). Fördelen är dataintegritet. I händelse av ett strömavbrott kommer systemet att återupptas genom att kopiera vilofilens innehåll tillbaka till RAM.

På grund av den tid som krävs för att skriva RAM-innehåll till disk, tar det märkbart längre tid att sätta ditt system i Hybrid Sleep, på samma sätt som i viloläge.

Modern Standby aka Connected Standby: Buggy, Begränsat stöd (S0 Low Power Idle)

Microsoft försöker överbrygga klyftan med Apple och har introducerat Modern Standby, eller Connected Standby som ett alternativ under de senaste åren. Det är fortfarande ett viloläge, men med hjälp av specialiserad hårdvara bör det erbjuda samma Mac/Smartphone momentana väckningstider.

I praktiken är den buggig och kan orsaka allvarlig batteriförbrukning, det var därför jag inaktiverade den på min bärbara dator (läs om hur du gör det här).

System som stöder Modern Standby kommer inte att stödja S3 Sleep och Hybrid Sleep. Problemet är att hårdvarustödet är begränsat för närvarande, och vad värre är, mjukvarustödet är ännu värre. Appar kan teoretiskt uppdateras i bakgrunden genom att bara väcka de nödvändiga komponenterna. I praktiken är bara vissa Windows Store-appar helt kompatibla med Connected Standby

De flesta komponenter är inte helt avstängda, men på grund av effektiviteten bör du förvänta dig en lägre strömförbrukning i detta läge än i S3 Sleep. Det är därför Connected Standby också kallas S0 Low Power Idle. Men det är fortfarande batteriladdning.

Dataintegritet i Modern Standby är inte bättre än vanlig sömn, men eftersom det här läget för närvarande mestadels stöds av bärbara datorer, om det fortfarande finns batteriladdning kvar bör du kunna återuppta även efter ett strömavbrott.

Att vakna upp från Modern Standby är märkbart snabbare än S3 Sleep, men det är inte omedelbart. Åtminstone med min hårdvara, det är därför jag skulle vilja höra om din erfarenhet.

Jämförelse mellan sömn vs hybrid sömn vs modern standby

Om du är som jag gillar du förmodligen fina tabeller som sammanfattar allt. Så här är en, som jämför de viktigaste funktionerna i de tre vilolägen som för närvarande finns i Windows.

Windows Sleep Hybrid sömn Modern standby
Energiförbrukning Låg Låg Väldigt låg
Återuppta tid Snabb Snabb Väldigt snabbt
Datasäkerhet Data sparas i RAM Data sparas till RAM och disk Data sparas i RAM
Diskutrymme krävs Nej Ja Nej
Säkerhet för strömavbrott Data kommer att gå förlorade Data är säkert på disken Data är säker så länge det finns batteriladdning kvar
Hårdvarusupport Mest hårdvara Mest hårdvara Begränsat stöd

Jag använder sällan Sleep på mina datorer. Jag föredrar viloläge eftersom återupptagandet är tillräckligt snabbt från mina NVMe-enheter, men jag är nyfiken på att höra om din erfarenhet.

Använder du Windows vilolägen överhuvudtaget? Om ja, vilket läge föredrar du och varför?