Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Nokia samarbetar med Indian Institute of Science för att inrätta robotiklaboratorium

Nokia samarbetar med Indian Institute of Science (IISc) för att inrätta Nokia Center of Excellence (CoE) för nätverksrobotik. Detta toppmoderna laboratorium kommer att fokusera på tvärvetenskaplig forskning som involverar robotik, avancerad kommunikationsteknik och artificiell intelligens för att utforska lösningar inom områden som nödhantering, jordbruk och industriell automatisering.

Laborationen kommer att kunna utnyttja Nokia Bell Labs tekniska expertis inom robotorkestrering, robotnätverkskontroll och interaktion mellan människa och robot med IIScs tvärvetenskapliga fakultet och forskare. Några av de användningsfall som samarbetet kommer att utforska inkluderar:

  • Använda drönare för fjärrhantering av jordbruksodlingar för att främja vattenskydd och undvika mänsklig kontakt med bekämpningsmedel.
  • Droner som använder ett 5G-aktiverat brednätverk för att samla in information om situationen, vilket hjälper förstklassiga personer att rädda liv genom att snabbt komma åt de drabbade områdena under katastrofhjälp.
  • Droner för applikationer som att förutse grödor.

Labbet kommer också att vara värd för symposier för akademin och industrin och organisera hackathons för startups.

Kommentar till samarbetet, Sanjay Malik, Senior Vice President och chef för India Market, Nokia, sade:

Nya tekniker som 5G har potential att möjliggöra en helt ny uppsättning användningsfall med djupgående samhällseffekt. Med Nokias rika innovationsarv strävar vi efter att samarbeta med de ljusa och unga sinnena på IISc för att vårda och utveckla den senaste tekniken som kan gynna samhällen. Vi är övertygade om att det kommer att leda till utvecklingen av banbrytande användningsfall.

Professor G Rangarajan, chef för IISc, sa:

Teknikens yttersta relevans är att hitta lösningar för att förbättra livskvaliteten. Samarbete med en global teknologiledare, Nokia, kommer att gå långt för att hjälpa våra studenter att få kunskap och insikter och ge betydande bidrag till utvecklingen av innovativa och samhällsrelevanta 5G-användningsfall. Detta är ett kritiskt initiativ och det kommer att hjälpa oss närma oss att hitta teknologidrivna lösningar för att berika våra liv.