Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Noiseware Brusreducering

Ett av kriterierna som varje webbplats för kameragranskning använder för att utvärdera kvaliteten på en ny kamera är bildbrus. När ISO ökar ökar bruset normalt när sensorns fångstförmåga (eller avsaknad av sådana) och förstärkt bearbetningselektronik tar ut sin rätt på kvaliteten på den tagna bilden.

Det finns många saker som påverkar det bruset, inte minst är storleken på de ljusinsamlande pixlarna som fångar bilden. Som diskuterats i detalj i The Digital Sensor och The Digital Sensor Part 2, är storleken på fotoplatsen anledningen till att de små sensorerna som används i pocket point and shoot-kameror är så begränsade i kapacitet jämfört med den digitala SLR, som är där den stora tillväxten på den fotografiska marknaden förekommer nu.

Effekten av fotoplatsstorlek demonstreras skickligt i en av dagens hetaste DSLR-kameror – Nikon D3. Denna 5 000 $ kamera är en 12,2 MP fullformatskamera. Eftersom den även kan hantera Nikon DX-beskärningsobjektiv och skapa en 5MP-bild i den vanliga APS-C-storleken som ses i de flesta av dagens DSLR-kameror, är det lätt att förstå att denna 12MP fullformatsstorlek har samma fotoplatsstorlek som en 5MP-beskärning. sensor DSLR.

Som diskuteras i detalj i Digital Sensor-artiklarna är sensorn en analog ljusinsamlingsenhet. Det är inte en enkel digital på-eller-av digital enhet där storlek egentligen spelar väldigt liten roll. I en kamerasensor är ljusinsamlingen analog och ju större ljusinsamlingsyta är, allt annat lika, desto bättre är ljusinsamlingsförmågan.

Jämfört med dagens 10 till 14,6 MP-sensorer i topp DSLR-kameror med en 14×24-sensor, har Nikon D3 enorma fotoplatser i sin 24×36 mm 12MP-sensor. Kombinerat med CMOS-teknik och utvecklad elektronik har Nikon D3 ett normalt ISO-intervall till ISO 6400. Som jämförelse är Canons XSI toppkänslighet 1600 och de flesta prosumer-modeller sträcker sig till ISO 3200.

Som du kan se i detta dramatiska ISO 6400-hockeyskott producerat av Dave Black för Nikon, är D3-bilder vid ISO 6400 extremt lågt brus. Ännu mer imponerande är möjligheten att fortfarande ta användbara bilder vid ISO 12800 och hela vägen till ISO 25600 med mycket ökat brus i ett nafs.

Tydligen är brus relaterat till storleken på pixlar i analoga sensorer, men det är bara en del av historien. Ofta har tillverkaren av kameran fattat beslut, antingen informerade eller på grund av bristande expertis, att inte bearbeta för brus vid hög ISO. Kameror som tycks uppvisa mycket ökat brus vid höga ISO:er kan ibland ge mycket lägre brus. Den dåliga brusprestandan är ibland ett resultat av kameratillverkarens beslut om hur filer ska konverteras till RAW- eller JPEG-filer i kameran eller i efterbehandlingsprogram.