Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

nForce3-250 – Del 2: Ta Athlon 64 till nästa nivå

En av de fina sakerna med en tvådelad recension är att du får ta upp saker du kanske har förbisett i del 1. Eftersom det har varit så mycket diskussion om Sound Storm i kommentarerna till del 1, lite mer information om ljudet kapacitet nForce3-250Gb behövs.

Det var lite överraskande att se så mycket kommentarer om att Sound Storm saknades från nF3-250Gb, eftersom den först togs bort från den tidigare generationen nF3-150. Det finns flera anledningar till att Sound Storm inte är en del av nForce3-250Gb:

 • Kundundersökningar från nVidia visade att de flesta köpare inte använde Sound Storm, och att Sound Storm inte gick in i beslutet att köpa nForce. Så beslutet togs att välja on-chip LAN, brandvägg och mycket utökade RAID-funktioner, som har stor nytta av att flyttas från bussen.
 • nVidia har engagerat sig i en-chips-chipset-lösningen för Athlon 64. De är fast övertygade om att en-chipet eliminerar de potentiella flaskhalsarna för en nord-sydlig brokommunikationsbuss. Även med minneskontrollern på CPU:n finns det bara så mycket fastigheter praktiskt taget tillgängligt på en chipset med ett chip.
 • Det finns nya ljudlösningar på gång för nVidia. Du kan se dem i en framtida chipset eller på ett ljudkort. Slutgiltiga beslut har inte fattats.

nVidia inkluderar krokarna för AC ’97 6-kanalsljud i nForce3-250, ungefär som konkurrerande Athlon 64-chipset. Detta innebär också att premiumljud kan förses med rätt Codec.

Det andra området som ifrågasattes var nVidias kompetens att leverera en anständig RAID-lösning, med tanke på tidigare problem med IDE-prestanda på tidigare MCP-plattformar. Vi kommer att tillhandahålla några diskriktmärken i prestandatesterna. Men från en användares synvinkel använder minnestestbädden samma modell SATA 10 000 rpm-enheter i en Intel RAID-array som används i nForce3-250Gb Reference Board RAID. Vi har inte varit ett fan av tidigare nVidia Disk-lösningar och normalt hoppade över deras IDE-drivrutiner, men den här gången har prestandan varit extremt stabil och mycket mindre petig än den Intel-installation vi använder för att testa. Tänk på att detta är en referensbräda; vi kommer att känna oss mycket mer bekväma när vi kommer till en slutsats om IDE/RAID-stabilitet och prestanda efter att ha testat produktionsmoderkort. En annan sak är att nF3-250Gb levererades med prototypversion 4.04 nForce Platform-drivrutiner, som ännu inte har släppts.

Det kom även mejl med frågor om programvara som ingår i paketet nForce3-250. Detta är också relaterat till plattformsdrivrutinerna 4.04 och BIOS för leverans av moderkort, men referenskortet har ett mycket användbart systemverktyg som tillåter grundläggande överklockning (men inget CPU-multiplikatoralternativ). nVidia System Utility har varit tillgängligt sedan i höstas, men fungerar bara om korttillverkaren aktiverar det i BIOS. Dessutom ingår en fungerande nVidia DVD-spelare à la ATI, en mycket flexibel nVRAID Manager och den vanliga nVidia Mixer för ljud. Version 4.04 Plattformsdrivrutiner för Win2K/XP inkluderar:

 • Ljuddrivrutin version 4.09
 • Ljudverktyg version 4.09
 • Win2K Ethernet-drivrutin version 4.16
 • Win2K Ethernet NRM-drivrutin version 4.16
 • Nätverkshanteringsverktyg version 4.16
 • GART-drivrutin version 3.77 (WHQL) med uppdaterade avinstallationsfiler
 • Drivrutin för minneskontroller version 3.38 (WHQL) med uppdaterade avinstallationsfiler
 • SMBus-drivrutin version 4.04 (WHQL) med uppdaterade avinstallationsfiler
 • Installationsversion 4.16
 • Win2K IDE 2.5 drivrutin version 4.15

Andra frågor gällde Linux-stöd på nForce3-250Gb. nVidia betonar fullt stöd för Linux i deras litteratur för nF3-250. Vi var försäkrade om att nF3-250-funktionerna kommer att ha drivrutiner tillgängliga för Linux om de behövs, och att alla funktioner kommer att fungera i Linux. Linux-användare bör vara lugnade att veta att Linux var en betydande del av nVidia-presentationen – inte en inkastad eftertanke som vi ofta ser när det kommer till Linux.