Netgear Orbi CBK40 recension: Enkel men dyr kabeluppgradering

0 Shares

Sedan den ursprungliga Orbi RBK50 som kom ut för två år sedan har Netgear släppt många varianter av sitt populära Wi-Fi-system. Orbi CBK40 är den senaste och speciella. Det är det första Wi-Fi-systemet på marknaden som har ett inbyggt kabelmodem.

Den nya hårdvaran gör att kabelanvändare kan hoppa över modemet när de byter ut sin Internetbox. Men för $400 är systemet dyrt. Det kommer att ta nästan tre år för dig att få tillbaka dina pengar, förutsatt att du betalar en utrustningshyra på 10 USD/månad.

Bortsett från kostnaden visade sig CBK40 leverera snabb hastighet och utmärkt Wi-Fi-täckning i mina tester. Som sagt, detta mesh-system är en enkel rekommendation för dem som fortfarande använder en hyrkabel-gateway – och bara för dem ensamma.

Dongs anteckning:

Orbi CBK40 delar samma design men skiljer sig totalt från alla andra Orbi-set.

Netgear Orbi CBK40: Ett välbekant nätsystem

Orbi CBK40 är ett typiskt Wi-Fi-system. Den kommer i två enheter. Den första (modell CBR40) är kabelgatewayen, en router och ett kabelmodem kombinerade i en enda låda. Den andra är en satellitförlängningsenhet (modell RBS20). Du använder gatewayen för att ansluta till Internet och placerar sedan satellitenheten på en bit bort för att utöka Wi-Fi-täckningen.

Som en uppsättning liknar Orbi CBK40 standarden Orbi RBK40 tack vare dess AC2200 Wi-Fi-beteckning. Den enda skillnaden är att CBK40:s satellitenhet är mindre och har bara två LAN-portar istället för fyra.

För närvarande kostar CBK40, för $400, mer än RBK40-setet – som i sig är dyrare än konkurrerande system – ett höghastighetskabelmodem. Saken är den att med CBK40 har du bara en låda vid din Internet-drop istället för två. Kanske är fördelen med sladdklippning värd de extra dollarna. Kanske inte – det är ditt samtal.

Kabelkontakten, i stället för en WAN-port, betyder att systemet endast fungerar för kabelinternetanvändare.

Begränsad användning

Det är viktigt att notera att CBK40 endast fungerar med en kabel-internettjänst. I likhet med en kabel-gateway har dess m gateway-enhet ingen WAN-port. Istället har den en koaxialkontakt, så du kommer inte att kunna använda den om du ändrar din internettjänst till fiberoptisk eller DSL.

Vad mer är, om du använder både Internet och telefontjänster från din kabelleverantör, kommer CBK40 inte heller att fungera, eftersom gateway-enheten inte har någon telefonikapacitet.

Liksom alla Orbi-system fungerar CBK40 med andra Orbi-satellitenheter, såsom RBW30, RBS40 eller RBS50. Som ett resultat kan du börja med bara gateway-enheten – för närvarande kostar $299 – och lägga till en satellit eller två senare när du vill öka Wi-Fi-täckningen.

Men om du redan använder ett annat Orbi-system, kanske du vill tänka två gånger innan du skaffar CBK40. Anledningen är att du måste ta bort det befintliga systemets routerenhet och använda gatewayenheten på CBK40 i dess ställe. Du kan inte använda en routerenhet i något Orbi-system som en satellitenhet, så vitt jag vet. Följaktligen, i det här fallet, är det bättre att skaffa ett separat kabelmodem.

Medelmåttiga specifikationer

CBR40:s inbyggda kabelmodem, per Netgear, kan leverera upp till 1,4 Gbps internethastighet. Det är trevligt, men i verkligheten kommer du aldrig att uppleva det med systemet eftersom dess 2×2 Wi-Fi-specifikationer har 867 Mbps.

Wi-Fi standard 802.11ac
Wi-Fi-band Tri-band (två 5GHz-band och ett 2,4GHz-band). AC2200 (866+866+400 Mbps)
Dedikerad backhaul 2×2 (5GHz) 867 Mbps
MU-MIMO Ja
Röstkommando Fungerar med Amazon Alexa och Google Assistant
Mått Kabelgateway: 6,7 x 3,1 x 8,9 tum (17,02 x 7,87 x 22,61 cm), satellit: 5,6 x 2,4 x 6,6 tum (14,22 x 6,1 x 16,76 cm)
Vikt Kabelgateway: 2,15 lbs (0,98 kg), satellit: 1,05 lbs (0,48 kg)
Modem 32×8 CableLabs-certifierat DOCSIS 3.0-modem
Hamnar Kabelgateway: Fyra Gigabit LAN-portar, en kabel/koaxialkontakt; Satellit: Två Gigabit Ethernet LAN-portar
Åtkomstpunktläge Nej
På/av-knapp Ja

Så i den verkliga världen får du en faktisk Wi-Fi-hastighet på runt 500 Mbps i bästa fall. Ändå är det mycket snabbt, med tanke på att de flesta kabelanvändare får 250 Mbps eller lägre nedladdningshastighet. Så systemet kommer att fungera för majoriteten av kabelinternetplaner. Men om du har en kabelplan i gigabitklass är CBK40 inte det mesh du vill ha.

Enkel installation

Att ställa in Orbi CBK40 liknar den för vilken router som helst med ett webbgränssnitt, och du har även möjlighet att använda Netgear Orbi-appen. Du ställer först in routern och lägger sedan till satellitenheten via en synkknapp på baksidan av varje hårdvaruenhet. Varje hårdvaruenhet har en ringformad LED-lampa som lyser i olika färger för att underlätta placeringen. Specifikt:

  • Blå: Orbi-routern och satelliten har synkroniserats och anslutningen mellan routern och satelliten är bra.
  • Amber: Orbi-routern och satelliten synkroniserades framgångsrikt, och anslutningen mellan routern och satelliten är rättvis. Överväg att flytta Orbi-satelliten närmare Orbi-routern.
  • Magenta: Orbi-gatewayen och satelliten kunde inte synkroniseras. Flytta satelliten närmare routern och försök igen.

Denna lampa förblir inte tänd utan släcks efter några minuter.

Netgear Orbi CBK40s detaljbilder

CBK40 mesh-systemet inkluderar en kabelgateway och en satellitenhet.


Orbi CBK40 delar samma design men skiljer sig totalt från alla andra Orbi-set.


CBR40-kabelgatewayenheten har samma utseende som andra Orbi-routrar.  Observera lampan för kabelsignalsynkronisering till höger.


En gateway som denna Netgear Orbi CBR40 kommer sannolikt att ha en inbyggd 5G-mottagare istället för ett kabelmodem.


Kabelkontakten, i stället för en WAN-port, betyder att systemet endast fungerar för kabelinternetanvändare.

All information som krävs för en telefonbaserad kabelaktivering finns på gatewayenhetens undersida.RBS20-satellitenheten ser ut som andra Orbi-satellitenheter men mindre.


På grund av mindre storlek har RBS20 endast två LAN-portar.

Snabb kabelaktivering

Att ställa in routerenheten med kabeltjänsten är också enkelt, på samma sätt som att aktivera vilket annat modem eller gateway som helst. Jag beskrev processen i det här inlägget, men här är stegen:

  1. Anslut gateway-enheten till servicelinjen, slå sedan på den och vänta sedan några minuter tills synkroniseringslampan på framsidan, som formar som en jordglob, lyser med fast blått.
  2. Från en dator ansluten till gatewayen via en nätverkskabel eller Wi-Fi, starta en webbläsare, du kommer till en sida där du kan aktivera enheten. Alternativt kan du ringa leverantören och ge dem enhetens modellnummer (CBR40), dess serienummer och dess MAC-adress. De kommer att aktivera det åt dig.

Det tog mig mindre än fem minuter att aktivera granskningsenheten med Comcast.

Du kan enkelt ta reda på vilken hårdvaruenhet en klient är ansluten till.

Responsivt webbgränssnitt, anständigt funktionsuppsättning

Orbi CBK40 delar samma Netgear Genie-webbgränssnitt som andra Netgear-routrar. Det är inte en av mina favoriter på grund av den överdrivna mängden menyer och undermenyer. Men gränssnittet är nu responsivt, mycket bättre än de som används i Netgear-routrar som släpptes för några år sedan.

Orbi CBK40 delar också en liknande uppsättning funktioner som andra Netgear-routrar. Du hittar alla vanliga routerinställningar och kan även ställa in CBR40 som en VPN-server.

Dessutom kan du integrera systemet med Google Assistant eller Alexa röstkommando. Jag testade dock inte detta. Enligt min åsikt kan det medföra fler problem än fördelar att aktivera röstkommandon för en router.

Sammantaget har CBK40 fler funktioner och inställningar än de flesta andra Wi-Fi-system. Men jämfört med Asus Lyra Trio ligger den långt efter. Den har till exempel inte inbyggt onlineskydd eller en robust QoS-motor.

Netgear Orbi CBK40: Utmärkt prestanda

Orbi CBK40 fungerade mycket bra i mina tester. Eftersom det är ett tri-band-system har det ett dedikerat backhaul-band som enbart fungerar för att ansluta de två hårdvaruenheterna. Som ett resultat blir det väldigt lite signalförlust.

Dongs Mesh-poäng

Systemets räckvidd var också imponerande. Gatewayenheten i sig själv skulle lätt kunna täcka cirka 1800ft² (≈165m²) utan några problem i min testversion. Den har en så lång räckvidd att jag kunde placera satellitenheten cirka 75 fot bort och fortfarande noterade endast mild signalförsämring mellan de två. Med båda hårdvaruenheterna kan systemet enkelt täcka cirka 4500ft² (≈420m²). Tänk på att Wi-Fi-signaler beror på miljön, så din körsträcka kommer att variera.

Signalöverlämnandet fungerade också bra. Jag kunde flytta sömlöst mellan de två hårdvaruenheterna utan att förlora anslutningen. Sammantaget stötte jag inte på några problem under mitt tre dagar långa stresstest av tung och konstant användning.

När det gäller Internet, eftersom min Comcast-anslutning toppar på 250 Mbps – och jag fick det fullt ut – fanns det inget sätt för mig att ta reda på hur snabb Orbi CBK40:s inbyggda kabelmodemhastighet kunde vara. Chansen är stor att den är mer än snabb nog för de flesta kabelanvändare.

Slutsats

Netgear Orbi CBK40 är inte för alla. För det första fungerar det bara för kabelanvändare och bara de som inte har ett digitalt kabelabonnemang.

Det viktigaste är att det är dyrt. Du kan få ett mesh-system med fler funktioner, som Asus Lyra Trio, plus ett separat kabelmodem och fortfarande ha lite deg över. Men om du vill ha det minsta antalet lådor och kablar för att hålla din plats så lite rörig som möjligt, är CBK40 fortfarande ett utmärkt val.

0 Shares