Nej, Steam Deck begränsas inte till 30Hz – det är bara ett riktat minimum

0 Shares

För några dagar sedan hävdade Valve att den kommande Steam Deck-konsolen kunde hantera alla spel du kunde kasta på den, med informationen som kom via en teknisk uppdelning i en intervju med IGN.

Idag har en av de Valve-anställda som genomförde intervjun, utvecklaren Pierre-Loup Griffais, twittrat ett förtydligande av en av de viktigaste punkterna som oroar sig i videon – en begränsad uppdateringsfrekvens på 30Hz.

Se mer

Griffais har gjort det klart att “30Hz-målet” som han nämnde i videon inte är en övre gräns för uppdateringsfrekvensen för spel som körs på Steam Deck, utan snarare ett “acceptabelt” minimimål. I själva verket har de spel som laget har testat hittills “konsekvent uppfyllt och överskridit” detta mål.

Det betyder att vi bör se för att se spel som körs var som helst mellan 30fps och 60fps på konsolens 800p, 60Hz-skärm när den startar, även nuvarande AAA-titlar, om Valves testning visar sig vara korrekt.

Utöver detta förtydligande belyser Griffais tweet också lite användaranpassning när det gäller FPS-priser, vilket gör att spelaren kan göra det möjligt för en begränsare att få längre batteritid eller bättre prestanda om ett spel kämpar.

I ett tweet-svar från Digital Foundry har det också bekräftats att Steam Deck-skärmen inte stöder variabel uppdateringsfrekvens (VRR). Om inte V-sync är aktiverat betyder det att om spelets framerate fluktuerar avsevärt, kan det leda till en viss rivning på skärmens 60Hz uppdateringsfrekvens. Vid lägre bildfrekvenser kan det också resultera i problem med ramstimulering, vilket kan göra att alla rörelser på skärmen ser ut som snygga och obehagliga.

Till oändligheten?

Mycket av språket som används för att beskriva prestandafunktionerna i Valves Steam Deck kretsar kring aktuella (eller åtminstone senaste) spel, och med goda skäl – det är knepigt att testa spel som inte har gjorts ännu.

Det är svårt att bedöma, men om vi antar att några av de nuvarande PC-titlarna kommer att driva Steam Deck till dess gränser, förväntar vi oss att det inte dröjer för länge innan AAA-titlar som släpps för PC kommer att behöva genomgå några större prestanda eller visuella nedskärningar för att fungera smidigt på Valves handhållna konsol.

Medan hårdvaruoptimering kan hjälpa till, liksom minskningen av vissa krävande attribut (som att begränsa spelet till att mata ut en 800p-upplösning snarare än 4K), kommer vissa spel sannolikt att spela boll bättre än andra.

Kommer spelen fortfarande att vara roliga? När du tittar på framgången med Nintendo Switch-porten på The Witcher 3 är det tydligt att bra spel fortfarande kan vara mycket värda även med några allvarliga eftergifter för grafisk skicklighet, så vi misstänker att Steam Deck har en hälsosam framtid oavsett dess fasta plats i tid.

0 Shares