Nej, dina glasögonreflektioner avslöjar inte (mycket) data över zoom

Nej, dina glasögonreflektioner avslöjar inte (mycket) data över zoom

Kan dina glasögon reflektera skärmen du tittar på och läcka annars privat information till andra på ett videosamtal med dig? Konstigt nog är svaret ja.

En nyligen genomförd studie har visat att populära videokonferensprogram som Zoom eller Google Meet kan spela in glasögonreflektion av en datorskärm tillräckligt detaljerat för att återskapa texten på den skärmen.

Så varför skulle du inte vara orolig för det? Eftersom den vanliga webbkameraupplösningen, 720p, bara kan läsa teckenstorlekar på 50-60 pixlar, eller storleken på en särskilt stor rubrik. Såvida du inte är på ett Zoom-samtal samtidigt som du tittar på dina bankuppgifter eller lösenordslista i rubrikstorlek, är du säker.

Varför glasögonreflektioner är värda att hålla ett öga på

Studien, med titeln “Privat Eye: On the Limits of Textual Screen Peeking via Eyeglass Reflections in Video Conferencing”, utfördes av forskare vid University of Michigan i USA tillsammans med de vid Zhejiang University i Kina.

Teamet inkluderade forskarna Yan Long, Chen Yan, Shilin Xiao, Shivan Prasad, Wenyuan Xu och Kevin Fu, som parade matematisk modellering med experiment med mänskliga subjekt för att ta reda på hur liten en reflektion kunde vara innan texten inte längre kunde rekonstrueras.

“Våra modeller och experimentella resultat i en kontrollerad labbmiljö visar att det är möjligt att rekonstruera och känna igen texter på skärmen med över 75 % noggrannhet som har höjder så små som 10 mm med en 720p webbkamera.”

Statistiken för “över 75%” hänvisar till glasögon med perskription, som gav bättre resultat än de mer reflekterande blåljusblockerande glasögonen i studien, på grund av en mindre krökning. Reflexionsstorleken på 10 mm tenderar att mappas till teckenstorlek på mellan 50 och 60-tals pixlar, enligt ett e-postmeddelande från Long to The Register.

Kommer 4K-kameror att kunna fånga mindre text?

För närvarande, fann studien, är risken för en reflektion som avslöjar data genom dagens 720p-webbkameror ganska låg, eftersom det bara fungerar för stora typsnitt.

I framtiden, när 4K-kameror är vanliga, ökar den risken åtminstone lite.

“Våra modeller visar vidare att utvecklingen mot 4K-kameror kommer att tippa tröskeln för textläckage till rekonstruktion av de flesta rubriktexter på populära webbplatser. […] Vår forskning föreslår begränsningar på kort sikt, inklusive en mjukvaruprototyp som användare kan använda för att sudda ut glasögonområdena i sina videoströmmar.” ~Studien

Med andra ord, även en HD-kamera kommer sannolikt att vara begränsad till reflekterade rubriker.

Det är fortfarande en fara, så det är vettigt att studiens författare har föreslagit en potentiell fix: programvara som automatiskt kan sudda ut glasögon på videoströmmar. Vi har redan tekniken, med suddiga bakgrunder ett vanligt inslag i programvara för videokonferenser.

Med tanke på hur ofta videosamtalstjänster som Zoom (och Microsoft Teams i synnerhet) utfärdar små uppdateringar och nya funktioner i en ständig kamp för att förbli den mest funktionsrika konferenstjänsten, är det lätt att föreställa sig att en funktion som gör glasögon suddiga införs i kölvattnet av den här studien.

Tills dess kan du hålla fast vid den klassiska reflektionsreducerande tekniken för kontaktlinser.

Relaterade Artiklar

Back to top button