Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

NEC EA294WMi recension

Även om 21:9-skärmar aldrig har hängt med för TV-apparater, verkar de ha hittat en nisch med datorer. Nu har de flesta leverantörer minst en 21:9-skärm, och på CES i år såg vi större 21:9-paneler med högre upplösning introducerades. Alla dessa paneler är hittills riktade till konsumenter, med tonvikt på integrerat ljud, flera videoingångar, MHL och andra konsumentfunktioner. På grund av detta är det inte en överraskning att 21:9-skärmen från NEC också är konsumentfokuserad, men låt oss se hur den presterar.

EA293WMi är en 21:9-skärm med 2560×1080 upplösning. Som med alla 21:9-skärmar hittills är bakgrundsbelysningen en kantupplyst vit LED som ger sRGB-färgomfånget men inte AdobeRGB. Jag frågade NEC vad deras målgrupp är med bildförhållandet 21:9, eftersom det har varit lite svårt att ta reda på det.

Som jag förväntade mig är deras främsta mål människor som vill ha en skärm som multitaskar mellan dator och filmer eller spel. För personer som tittar på många filmer som är inspelade i bildförhållandet 2,39:1 (vilket är ungefär hälften av de filmer som släpps varje år), låter bildförhållandet 21:9 dig se dessa filmer utan svarta fält längst upp. Som någon som har ett 2.40:1-projektionssystem hemma förstår jag önskan att se filmer utan någon som helst brevlåda.

Ett annat mål som jag inte var medveten om är medicinsk bildbehandling. För många medicinska bildbehandlingar använder människor fortfarande ett par 19-tums 4:3-skärmar för att se innehåll. En 29-tums 21:9-skärmar ger en nästan direkt drop-in-ersättning för dessa två skärmar eftersom du inte riktigt kan köpa dem längre. NEC innehåller ett DICOM-läge (Digital Imaging and Communications in Medicine), specifikt inriktat på detta användningsfall. Detta är inte en användning som jag, eller de flesta, förmodligen skulle vara medvetna om, men det hjälper till att förklara var 21:9-skärmar kommer att passa in.

De flesta av 21:9-skärmarna på marknaden har varit mer angelägna om utseende framför användbarhet. De har snygga tunna profiler men saknar höjdjusteringar eller VESA monteringshål på baksidan. De ser snygga ut men om du vill ha dem på någon annan höjd måste du placera dem ovanpå något. Om du dessutom vill använda dem i stående läge, där deras extra höjd kan vara en användbar funktion, kommer du att behöva komma på ett komplext system för att montera det på något. Den här bristen på justeringar är ett husdjur för mig, så jag är glad att kunna rapportera att NEC inte begränsar deras visning på detta sätt.

Stativet som ingår i EA294WMi erbjuder både höjdjusteringar och möjligheten att rotera till porträttläge. Det finns även VESA-monteringsskruvar på baksidan så att du kan använda ditt eget stativ om du också vill. Även med deras konsumentlinje håller NEC fortfarande mer fokus på ergonomi och användbarhet än utseende, vilket jag beundrar. Den erbjuder också full tilt- och vridningsförmåga vilket gör stativet mycket mångsidigt.

EA294WMi är välfylld med ingångar: DisplayPort, HDMI/MHL, Dual DVI (endast en är Dual Link) och dual DSub betyder att allt du vill ansluta ska vara möjligt. Det finns en 4-ports USB-hubb som också är integrerad men det är bara USB 2.0. Till skillnad från de professionella skärmarna kan du inte använda EA294WMi som en KVM för två datorer.

Displayen på skärmen påminner om den professionella linjen men är mer konsumentfokuserad. Ljusstyrka anges i procent istället för cd/m^2 och det finns färre förinställda lägen att välja mellan. Det ger fortfarande mer flexibilitet än de flesta skärmar men inte den granulära förmågan som finns på professionella NEC-modeller. Menyerna är ganska lätta att kontrollera eftersom knappetiketter dyker upp på skärmen. Jag skulle föredra en 4-vägskontroll, eller att alla kontroller är längs samma sida av skärmen, men alla nödvändiga funktioner finns åtminstone närvarande.

NEC tillhandahåller några funktioner som är specifika för deras skärmar här. Den ena är en mänsklig närvarosensor som känner av om någon sitter framför displayen eller inte. Om du är frånvarande under en viss tidsperiod kan displayen dämpas för att spara energi. Många av oss använder bara strömhanteringen i vårt operativsystem för att åstadkomma detta, men om det misslyckas (och Windows har en vana att bara slå på igen, tycker jag) är detta en säkerhetskopia. Du kan också koppla ihop NEC-skärmar tillsammans med en 3,5 mm kabel och ha en masterkontroll för de andra enheterna. Om du ofta gör justeringar av ljusstyrka eller andra kontroller kan detta vara praktiskt, men du behöver ett komplett utbud av skärmar från NEC för att det ska fungera.

Innan vi fortsätter, låt oss snabbt titta på specifikationerna för EA294WMi:

NEC EA294WMi
Videoingångar

HDMI-MHL, DisplayPort, DVI-D, DVI-DL, VGA

Paneltyp

IPS

Pixel Pitch

0,26 mm

Färger

16,7 miljoner

Ljusstyrka

300 cd/m2 typiskt

Kontrastförhållande

1000:1

Respons tid

6ms GtG

Synlig storlek

29″

Upplösning

2560 x 1080

Betraktningsvinkel (H/V)

178/178

Bakgrundsbelysning

Vit LED

Strömförbrukning (drift)

Ingen Spec

Strömförbrukning (standby)

0,8 W

Skärmbehandling

Reflexskydd

Höjdjusterbar

Ja, 5,2″

Luta

Ja

Svänga

Ja

Snurra

Ja

VESA Väggmontering

100 mm x 100 mm

Mått med bas (BxHxD)

27,8″ x 16,2″ x 9,1″

Vikt

21,2 lbs. med stativ

Ytterligare egenskaper

USB 2.0-hubb (1 uppåt, 4 nedåt), bild-för-bild, närvarosensor

Begränsad garanti

3 år

Tillbehör

Dsub-kabel, DVI-DL-kabel, USB-kabel, 3,5 mm-kabel, ControlSync-kabel

Pris För närvarande $700 online