Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Navigera i menyraden, dockan och mer med hjälp av din Macs tangentbord

Navigera i menyraden, dockan och mer med hjälp av din Macs tangentbord

Mycket av ditt arbete på en Mac innebär att du använder en mus eller styrplatta för att flytta en markör och klicka på saker. Men att hålla händerna på tangentbordet kan vara mer effektivt.

Mac erbjuder kortkommandon för att hjälpa till med detta, men många Mac-användare inser inte att systemkomponenter som främst är utformade för markörinteraktion kan navigeras med tangentbordet också. Den här artikeln förklarar hur.

Ställa in kortkommandon för navigering

macOS erbjuder alternativ som låter dig styra dess gränssnitt från tangentbordet. Till att börja med, kontrollera Systeminställningar > Tangentbord > Genvägar för att se vilka genvägar som är inställda.

Som standard använder många av dessa genvägar Ctrl-tangenten (här betecknad med ^). På många Mac-tangentbord, som de på bärbara datorer, måste du också trycka på fn-tangenten, längst ner till vänster på tangentbordet, för att använda funktionstangenterna (F1, F2, etc.), så dessa genvägar kan kräva att du trycker på tre nycklar. Om du vill ändra någon av dem klickar du på kortkommandot och trycker på en ny.

Navigera i menyraden med ditt tangentbord

Tryck på Ctrl+F2 för att flytta fokus till menyraden. Detta väljer Apple-menyn längst upp till vänster på skärmen, oavsett om du är i helskärmsläge eller inte.

För att välja en annan meny, navigera med vänster eller höger piltangenter; du kommer att se en av menyerna markerad, som menyn Visa nedan.

Du kan också börja skriva för att direkt hoppa till en meny: skriv E för att gå till menyn Redigera, eller skriv W för att gå till menyn Fönster.

Navigera i macOS-menyer med ditt tangentbord

När en meny är markerad kan du använda upp- och nedpiltangenterna för att navigera i den, och även höger- respektive vänsterpiltangenterna för att gå in i och lämna undermenyer. Om du navigerar i en meny och vill gå tillbaka till menyraden, tryck på höger- eller vänsterpilen (så länge som ett menyalternativ med en undermeny inte är markerat).

Det här är bra för allmän surfning – att få en känsla för en apps menyer – men inte för det dagliga arbetet. Om ett objekt har ett kortkommando, använd det för att välja det. För ett objekt som saknar en genväg, skriv några tecken för att hoppa till det och tryck på Retur för att välja. (För ofta använda objekt som saknar en genväg, överväg att lägga till en i Systeminställningar.)

Hitta snabbt menyalternativ och kortkommandon

Om du är en Mac-nykomling eller precis har installerat en ny app är det praktiskt att få en överblick över tillgängliga genvägar. CheatSheet tillhandahåller en sådan sak på ett användarvänligt sätt.

Ladda ner appen och följ instruktionerna för att låta CheatSheet styra din Mac. Nu, när du håller ner kommandotangenten i ett par sekunder, kommer ett fönster att dyka upp med genvägar för den aktuella appen. Klicka på kugghjulsikonen för en inställningsmeny, där du kan justera fördröjningen och skriva ut den aktuella genvägslistan om du vill.

För hjälp med att hitta ett menyobjekt, använd hjälpmenyns sökfält. Detta aktiveras med Shift+Kommando+/ (Kommando+?). Börja skriva och de första resultaten kommer att vara menyalternativ, som du kan navigera till med hjälp av nedåtpilen. Att välja en visar dess plats i appens menyer, såväl som alla tillgängliga hjälpämnen. Du kan trycka på Retur för att aktivera det valda menyalternativet.

Navigera i dialogrutor med ditt tangentbord

När en Spara-dialogruta visas är det frestande att klicka på saker med musen, men du behöver inte. Return bekräftar standardvalet, men för att undvika misstag, ta för vana att använda genvägar som utlöser specifika knappar: Kommando+S för att spara, Escape för att avbryta och Kommando+Delete för att radera.

Navigera i Dock från tangentbordet

För att skicka fokus till Dock, använd Ctrl+F3. Första gången du gör det kommer Finder att väljas som standard. Därefter kommer den första appen som väljs att vara den du senast navigerade till med tangentbordet.

Som med menyraden kan du använda piltangenterna för att flytta genom dockan och öppna och stänga Dock-objektmenyer; tryck på Retur för att välja ett objekt. Observera att på höger sida av Dock kan du behöva trycka på Escape för att stänga en öppen stack innan du navigerar till ett annat Dock-objekt.

Hur kan jag lära mig mer?

Varje vecka på Intego Mac Podcast, Integos Mac-säkerhetsexperter diskuterar de senaste Apple-nyheterna, säkerhets- och integritetsberättelser och ger praktiska råd om hur du får ut det mesta av dina Apple-enheter. Var säker på att följ podden för att se till att du inte missar några avsnitt.

Du kan också prenumerera på vår e-post nyhetsbrev och håll ett öga här Mac Säkerhetsblogg för de senaste nyheterna om Apples säkerhet och integritet. Och glöm inte att följa Intego på dina favoritkanaler för sociala medier: Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Om Craig Grannell

Craig Grannell är en teknikskribent, främst specialiserad på Mac, iOS, appar och spel. Han har varit fördjupad i allt som har med Apple att göra i över 20 år och älskad av datorer sedan han fick en VIC-20 som barn. Han har också ett Korg Gadget-beroende. Skicka hjälp. Eller alternativt, besök hans webbplats, craiggrannell.com, och följ honom på Twitter på @craiggrannell. Visa alla inlägg av Craig Grannell → Det här inlägget postades i Hur man gör, Programvara och appar och har märkt docka, kortkommandon, Mac, Menyrad. Bokmärk permalänken.