Nästa generations GPU: er ser stora och hungriga ut, och det är dåliga nyheter

0 Shares

En varm potatis: Spelare som trodde att den nuvarande grödan av RDNA2- och RTX 30-serie GPU: er redan krävde kan komma att bli överraskade, om man ska tro den senaste läckaget.

Både kopite7kimi och Greymon55, etablerade läckare i sina egna rättigheter, verkar vara överens om att några av Nvidias kommande Lovelace -GPU: er kommer att landa någonstans norr om 400W -intervallet. Dessa siffror skulle förmodligen vara för toppmodellerna i RTX 4000 -serien, byggda på AD102 -kisel, efterträdare till RTX 3080 / Ti och RTX 3090.

Förutom att pressa GPU-kärnan så hårt som möjligt kommer en stor del av denna energibudget från den fortsatta användningen av det heta och energisugna GDDR6X-minnet på Nvidias toppmodeller.

Separat lämnade Bondrewd i Beyond3D-forumen tips på Navi 31, den översta SKU: n från AMDs RDNA3-sortiment, vilket tyder på att flerkretsen GPU skulle sitta under 500W i total kortdragning och under 350 mm² per grafikkärna.

Med en uppskattad storlek på 600-650 mm² för de två GCD: erna ensam och kanske 800 mm² för hela GPU: n (när man inkluderar Infinity Cache-bärande MCD: er) tror 3Dcenter att Navi 31 kommer att hamna i området 450-480W för total styrelse.

Även om GPU: erna inte är i närheten från lanseringen, är dessa siffror redan oroande. Förutom att vara en större påfrestning på PSU: er och kylning i mindre fall, lämnar den växande kraftuttaget hos GPU: er alltmer bärbara datorer efter sig.

Storleks- och viktbegränsningar för bärbara datorer för gaming begränsar deras kylförmåga, och TDP: er har fastnat fast som ett resultat, med mobila GPU: er som sällan ges mer än 150W att arbeta med, och det är de skrymmande modellerna som har mycket kylning.

Det var tillräckligt bra när 180W GTX 1080 var ribban att slå, men RTX 2080 krävde 215W, och RTX 3080 bad om 320W, vilket tog bärbara datorer från nästan paritet till bara hälften av ett skrivbordskort på bara en några generationer.

Det utesluter hur växande dörrstorlekar helt och hållet har spärrat de övre GPU: erna från bärbara datorer, där bärbara datorerna RTX 3080 och RX 6800M faktiskt använder ett lägre kisel än sina stationära motsvarigheter. Eller hur partnerkort rutinmässigt drar ännu fler effektreferensnummer, som EVGA: s FTW3 som driver RTX 3080 till nästan 400W.

Visst är det troligt att 400 W+ GPU: er inte kommer att besvära toppstrider med oklanderligt utformade kyl- och kilowatt -strömförsörjningar. Men för vanliga spelare – de som använder mindre fodral, eller på bärbara datorer, eller håller kvar en pålitlig 500 W PSU – blir de ett stort problem.

0 Shares