NASA tillkÀnnager hur dess nÀsta rymdfarkost kommer att landa pÄ Mars

0 Shares

Till en början har flygplanet en utomjordisk struktur. Den bestÄr av ett konformat ryggskal och en skivformad vÀrmesköld. BÄda delarna integrerade tillsammans har till uppgift att skydda rymdfarkosten frÄn de extrema temperaturerna i yttre rymden, samt att balansera vÀrmen som rymdfarkosten genomgÄr nÀr den lyfter och landar farkosten.

En utomjordisk design

VÀrmeskölden Àr den del som pÄverkas mest av extrema temperaturer, som namnet antyder. För att motverka vÀrmen Àr skölden gjord av ett termiskt skyddsmaterial som designades vid NASA:s Ames Research Center. Detta material Àr kapabelt att motstÄ temperaturer pÄ upp till 2760 grader, undvika eventuella skador pÄ flygplanet. VÀrmeskölden har ocksÄ en design gjord med en aerodynamisk form för att fungera som en broms och sakta ner rymdfarkosten under dess fall.

BakvÀskan Àr gjord av aluminium med grafitplÄtar och handpackad med ett speciellt material som kallas SLA-561V. Detta material har uppfunnits av Martin sjÀlv och Àr tillverkat av silikon och kork och minimerar flygplanets vikt. Den har Àven fallskÀrmar och smÄ thrusters som korrigerar rymdfarkostens riktning sÄ att den inte avviker frÄn sin bana. Dessutom innehÄller den batterier och andra elektroniska enheter som Àr nödvÀndiga för att sÀkerstÀlla en sÀker landning.

Aeroshell kommer att hjÀlpa till i andra uppdrag

Tillsammans med Aeroshell-uppdraget kommer NASA:s nÀsta uppdrag att bestÄ av en retur av prover tagen pÄ den röda planeten av Perseverance-fordonet som kommer att Äterföras till jorden. Detta uppdrag Àr planerat att ske under det kommande decenniet. För att göra detta kommer en landare att anlÀnda till Mars och trÀffa Perseverance för att ta emot provet. Proverna kommer sedan att samlas in av en europeisk rymdorganisation som sedan kommer att ÄtervÀnda till jorden för att returnera proverna och utföra en analys pÄ dem.

Aeroshell

Lockheed Martins programchef för Aeroshell, David Buecher, har sagt att genom att skydda Aeroshell nÀr det gÄr ner till Mars, kommer de att vara glada att hjÀlpa till med leveransen av proverna frÄn Mars Sample Return-programmet. Detta program bestÄr av insamling sten och damm prover frÄn den röda planeten och Äterför dem till vÄr planet.

0 Shares