NASA skapar ett antistrÄlningssystem för astronauter

0 Shares

Prioriteten Àr att skydda astronauternas hÀlsa. De ville veta om det Àr möjligt att upptÀcka de skador som strÄlning kan orsaka astronauter. Dessutom ville man ocksÄ kolla om det fanns skillnader beroende pÄ kön, Älder och andra faktorer.

NASA skapar ett antistrÄlningssystem för astronauter

Faran för strÄlningsexponering

RymdstrÄlning Àr född av tre saker: partiklar fÄngade i vÄr planets magnetfÀlt, partiklar som sköts ut i rymden under solutbrott och galaktiska kosmiska strÄlar. De senare förekommer utanför solsystemet.

Exponering för strÄlning kan orsaka mycket allvarliga sjukdomar sÄsom som cancer eller hjÀrt-kÀrlproblem. Lyckligtvis pÄ vÄr planet vi Àr skyddade frÄn det tack vare bÄde jordens magnetfÀlt och atmosfÀren.

NASA forskar om potentiella medicinska motÄtgÀrder, sÄsom anvÀndning av lÀkemedel eller teknik för tidig sjukdomsupptÀckt, för att hjÀlpa mildra konsekvenserna av strÄlningsexponering frÄn rymden.

Men för uppdrag bortom vÄr planets omloppsbana , samma skyddsnivÄ mot pansar kan inte tillhandahÄllas eller exponeringstiden för uppdraget kan begrÀnsas.

Det Àr dÀrför NASA letar efter sÀtt att förbereda astronauter sÄ att de kan sÀkert göra lÀngre uppdrag.

NÀr mÀnniskor Äldras, deras kromosomer förÀndras. Detta kan ske naturligt eller genom exponering för miljön . Kromosomer har grundlÀggande komponenter i vÄrt DNA och att modifiera dem kan vara mycket skadligt för hÀlsan.

En studie gjordes för att kontrollera effekterna av strÄlning

Den internationella rymdstationen genomförde en studie med 43 astronauter för att se om strÄlning hade pÄverkat dem före och efter ett uppdrag. För att göra detta togs ett blodprov innan uppdraget och deras blodkroppar kontrollerades för att bedöma deras officiella kromosomstatus och se hur det kan komma att förÀndras i framtiden.

Efter att ha tagit detta exponerades proverna avsiktligt till gammastrÄlar pÄ jorden för att mÀta hur lÀtt deras celler ackumulerade kromosomförÀndringar.

DÀrför, nÀr astronauterna vÀl ÄtervÀnt frÄn att ha avslutat sitt uppdrag i rymden, ett nytt blodprov togs pÄ dem för att kontrollera om det skett förÀndringar i kromosomerna.

Proverna frÄn före och efter uppdraget började jÀmföras och flera saker upptÀcktes.

MĂ€nniskor med mer inneboende kĂ€nslighet var mer benĂ€gna att ha kromosomförĂ€ndringar Ă€n de med lĂ„g kĂ€nslighet. Å andra sidan, de personer som hade fler förĂ€ndringar i kromosomerna med de tester som gjordes före flygningen var de mest mottagliga att genomgĂ„ Ă€ndringar i dem.

Dessutom tror de ocksÄ det om uppdrag till rymden ska utföras, det Àr bÀttre för Àldre att göra dem eftersom unga mÀnniskor Àr mer mottagliga för lÄngsiktigt sjukdomar frÄn strÄlningsexponering Àn Àldre mÀnniskor, Àven om bÄda Àr kÀnsliga för strÄlning. strÄlning. Detta beror pÄ att unga mÀnniskor har lÀngre tid att leva och kan leva tillrÀckligt lÀnge för att utveckla cancer eller annan sjukdom.

DÀrför Àr det viktigt att utveckla en teknik som gör det möjligt att kÀnna till strÄlningsnivÄerna nÀr man gör ett rymduppdrag, eftersom detta Àr avgörande för astronauternas hÀlsa.

0 Shares