Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

NASA pausar Mars-flottans arbete när Sun avbryter kommunikationen

Vad hände nyss? NASA:s flotta av rovers på Mars tar två veckors semester från sina ordinarie uppgifter på grund av en planerad kommunikationspaus. Det är dock inte en fullständig vila, eftersom maskinerna fortfarande kommer att bedriva en del vetenskap medan de är parkerade.

De Mars solkonjunktion händer vartannat år, och inträffar när den röda planeten och jorden är på motsatta sidor av solen. Under denna tid slutar NASA att skicka radiosignaler till rymdfarkoster på Mars eftersom den heta, joniserade gasen från solens korona potentiellt kan korrumpera signalerna och leda till alla möjliga oväntade beteenden.

Istället för att riskera uppdragen valde NASA att parkera rymdfarkosten under solkonjunktionen och låta dem arbeta stationärt. Från och med nu och fram till slutet av månaden kommer Perseverance och Curiosity-roverna istället att övervaka förändringar i ytförhållanden och hålla ett öga på marsvädret och strålningen medan de väntar. Mars Reconnaissance Orbiter och Odyssey orbiter kommer under tiden att fortsätta att avbilda den röda planetens yta under deras paus.

Det kommer mestadels att vara business as usual för NASAs Maven-rymdfarkost, eftersom det kommer att fortsätta att samla in data om interaktioner mellan planetens atmosfär och solen.

NASA sa den får vanligtvis statusuppdateringar från sin flotta under konjunktion, men noterade att det kommer att finnas en tvådagarsperiod av total radiotystnad när Mars är helt bakom solen.

När den tysta kommunikationsperioden tar slut kommer farkosten att återupprätta sina förbindelser och skicka allt de har samlat tillbaka till jorden. NASA kommer också att kunna skicka kommandon till rovers och sonder för första gången på ett par veckor.

Roy Gladden, chef för Mars Relay Network vid NASA:s Jet Propulsion Laboratory i södra Kalifornien, sa att de har ägnat månader åt att förbereda en att göra-lista för Mars-flottan. Att låta hårdvaran vara inaktiv skulle vara ett slöseri eftersom de bara har en begränsad mängd drifttid, så du kan lika gärna få ut det mesta av det.

Mars solkonjunktion avslutas den 25 november.