När är det omöjligt att installera Ubuntu Linux på en dator

0 Shares

Det mest normala är att Ubuntu är kompatibel med vår PC. För att starta den behöver vi helt enkelt ladda ner den senaste versionen av ISO-bilden, spara den på ett USB-minne och starta datorn med den. Men när vi gör det kan vi stöta på problem. Dessa problem kan sträcka sig från Kernel Panic-fel vid uppstart till att helt enkelt inte se bootloadern, GRUB.

Om vi ​​stöter på problem måste vi kontrollera om vi uppfyller något av dessa krav, i så fall kommer vi inte att kunna installera denna Linux.

Ubuntu 21.04 Beta

Har du en 32-bitars CPU? Glöm Ubuntu

Sedan Ubuntu 18.10 har denna distributionsnr längre stöder 32-bitars . Canonical bestämde sig för att fokusera utvecklingen av sitt system endast för 64 bitar, och slutade lansera nya ISO:er förberedda för att installera systemet på x86-datorer.

Idag har alla processorer 64-bitars stöd . Men om vi har en ganska gammal PC är det troligt att dess processor inte är kompatibel med dessa instruktioner. Och i så fall kommer vi att se ett meddelande som kommer att hindra oss från att installera denna distro på datorn på grund av inkompatibilitet med CPU.

Om detta händer oss, vad vi bör göra är att leta efter en 32-bitars Linux-distro, som vi kan installera utan problem.

Har du en nästa generations PC? Kärnan kanske inte känner igen den

Vi kan också stöta på det motsatta fallet till det föregående. Ubuntu sticker inte ut för att alltid vara uppdaterad i kärnan, särskilt i LTS utökat stöd versioner. Därför, om vi köper en toppmodern dator, med den senaste processorn på marknaden och en grafik som precis har kommit på marknaden, är det mest troliga att Kernel inte har stöd för dem. Och därför kommer vi inte att kunna starta eller installera det.

den enklaste lösningen, i det här fallet, är att ladda ner den senaste versionen av Ubuntu, även om det inte är LTS. Och om den fortfarande inte är kompatibel, vänta på nästa version för att få en mer uppdaterad kärna.

Inkompatibilitet med UEFI och Secure Boot

Relativt nya datorer bytte ut traditionella BIOS-system mot ett nytt system som kallas UEFI . Detta system erbjuder användaren mycket mer konfiguration på PC-hårdvaran och dessutom säkerhetsåtgärder för att förhindra obehörig användning. Om vi ​​har en UEFI-dator, och Säker start är aktiverat, kan den upptäcka Ubuntu-start som obehörig åtkomst och blockera den.

För att fixa det behöver vi bara gå in i UEFI-inställningarna och inaktivera funktionen för säker start. Så vi kan ladda vår Ubuntu.

0 Shares