Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Musk, Wozniak bland dem som kräver paus i AI-utveckling

Öppet brev uppmanar till stopp för AI-avancemang

Ett öppet brev från Future of Life Institute kräver en sexmånaders paus för AI-framsteg, så att mänskligheten kan komma ikapp och reglera det på ett sätt som inte kommer att ha en långsiktig negativ inverkan på ekonomin och livet överlag.

“Kraftfulla AI-system bör utvecklas först när vi är övertygade om att deras effekter kommer att vara positiva och att deras risker kommer att vara hanterbara. Detta förtroende måste vara väl motiverat och öka med storleken på ett systems potentiella effekter.” – öppet brev från Future of Life Institute

När det gäller vilken typ av risker tekniken innebär sitter skriften redan på väggen. Påven, till exempel, skapade rubriker den här veckan för att han bar en besynnerligt vit pösig kappa, utlöste memes och diskurser om ledaren för den katolska kyrkan. Problemet? Det hände aldrig och bilden i fråga var en deepfake.

Den här typen av sammanblandningar kommer bara att bli vanligare, med tanke på att även Microsoft medger att tekniken ofta kan vara “användbart felaktig.” Den typen av felaktigheter är bra när det kommer till grundläggande arbetsuppgifter, men när tekniken blir mer populär kommer den sannolikt att påverka mer meningsfullt arbete, och inte nödvändigtvis på ett positivt sätt.