Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Musiktranskription – en introduktion

Lär dig hur du transkriberar låtar med vår guide till musiktranskription, online och på gammaldags noter!

Vad är musiktranskription? Transkription är när du lyssnar på ett inspelat musikstycke och noterar det på gehör, i form av noter, tabulatorer som gitarrflikar eller vilket format du än väljer.

Transkription är ett bra sätt att arbeta med ditt musikaliska öra och lära känna ditt instrument bättre. Det kan vara ett slag, men att identifiera exakt vilka toner som spelas, inklusive tonart och rytm, och skriva ner allt, betyder att du enkelt kan spela låten igen senare eller dela den med andra musiker.

Som så mycket musikteori går det mycket snabbare med övning, men vi har sammanställt några transkriptionstips för nybörjare för att komma igång.

Hur man kommer igång med att transkribera

Ta det lugnt i början, för även den enklaste låten kommer att gå långsamt. Bygg upp ditt självförtroende innan du går vidare till komplexa låtar. Försök att börja med en 12-takters blues som “Without You” av Fleetwood Mac.

Ta reda på nyckeln först

Först och främst, ta reda på vilken tonart du är i. Bemästra dina skalor och ackord så att du kan identifiera tonarten, vilket gör det mycket lättare för dig själv när du kommer igång.

De flesta låtar håller sig inom skalan för vilken tonart de än är i, spärra några blåa toner här och där. Ackord kan ofta identifieras av bastonen på det första slaget i en fras, som vanligtvis är grundtonen till ackordet.

Vågar kanske inte är det sexigaste i världen, men transkription är en metodisk uppgift och att öva vågar är ett bra sätt att lära sig tålamod!

Sakta ner

Ta processen så långsamt du behöver. Även med de enklaste melodierna kan det vara svårt att hänga med i en inspelning, så känn inte att du släpar efter.

Trött på att ständigt trycka på pausknappen? Använd ett program för att loopa avsnitt och sakta ner spåret. Detta är enkelt i din DAW, eller appar som Amazing Slow Downer låter dig loopa avsnitt snabbt med kortkommandon.

Steg för steg

Ta dig an uppgiften fras för fras. Träna några anteckningar åt gången istället för att ta en stor 30-sekundersbit och kämpa för att klara av mängden anteckningar. Om du lyssnar på YouTube, titta på att använda ett webbläsarplugin för looping.

Programvara för transkription av musik

Ditt instrument, gammaldags tomt manuskript eller flikpapper och en penna är allt du behöver; men det finns också programvara som gör transkriberingen enklare och snabbare.

Om du använder en DAW är pianorullen en utmärkt resurs för att klicka i noter, och vissa DAWs har inbyggda notredigerare.

För gitarrfliken har populära webbplatser som Ultimate Guitar en flikredigerare. Noterredigeringsprogram som Noteflight är en annan användbar onlineresurs för transkription.

Använd EQ

Kämpar du för att få fram specifika anteckningar? Prova att använda ett högpass- eller lågpassfilter i din DAW för att isolera ljudet. Detta är särskilt användbart för att höra bastoner bättre. Kompressorplugin är också bra för att få fram ljud så att du inte missar några anteckningar.

När du väl kommit igång kommer du att börja känna igen mönster och sekvenser, speciellt när du kopierar ner improviserade solon. Kom bara ihåg att ta det långsamt, försök att inte bli frustrerad och närma dig transkriptionsuppgiften på ett metodiskt sätt.