Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Musikens effekt på mental hälsa avslöjas

En världsomspännande undersökning visar musikens positiva inverkan på mental hälsa, särskilt under pandemin.

En ny global studie av IFPI har överväldigande bevisat fördelarna med musik på mental hälsa – något som har varit särskilt märkbart under det senaste året. När en global katastrof växte vände sig tusentals isolerade människor till musik för att hjälpa till att ta sig igenom okända och överväldigande pandemibegränsningar.

De Engagera dig med musik 2021 undersökningen kontaktade 43 000 musikfans från 21 länder runt om i världen och tittade på faktorer som lyssnarvanor och de flesta populära musikgenrer tillsammans med musikens effekt på välbefinnande.

Vad säger resultaten oss? Tre fjärdedelar av de tillfrågade instämde i att musik “gav en känsla av normalitet”, vilket var uppenbart välkommet under året av coronavirus-pandemin. Lika stora 80 % sa att musik hjälpte deras känslomässiga välbefinnande – och från respondenter i Indien var siffran 97 %.

87 % av de tillfrågade rapporterade att musik gav dem “njutning och lycka”. Tonåringar som inte kunde vara i skolan personligen var särskilt tacksamma för musikens kraft under pandemin, och 85 % av 16–19-åringarna sa att det hade en positiv inverkan på deras välbefinnande.

Och vid en tidpunkt då spelningar ställdes in och omplanerades runt om i världen, lyckades de i åldern 16-19 fortfarande få kontakt med sina favoritartister, där 68 % av de tillfrågade tonåringarna sa att nya släpp hade hjälpt dem att ta sig igenom den turbulenta tiden.

Chefschef för IFPI, Frances Moore, sa: “Musiken har gett fansen tröst och helande genom dessa utmanande tider. Engagerar dig i musik återspeglar musikens kraftfulla bidrag till känslomässigt välbefinnande. Särskilt yngre fans erkände den stödjande roll som musik spelar i deras liv.”

År 2021 blev tillgången till musikströmning viktigare än någonsin, och tre fjärdedelar av människor fick tid att fortfarande lyssna på musik som en bekant konstant trots sin nya rutin. 63 % fann en positiv under covid-restriktioner var att hitta tid att upptäcka några nya favoritartister.

Det ironiska med fynden är att under de senaste 18 månaderna, medan musiker kämpade från isolering och en allvarlig inkomstförlust, har lyssnare runt om i världen samtidigt hittat tröst från sin musik. Det fortsätter att vara en fyr som hjälper världen genom pandemin.