.Music Domains: Hur man förhindrar att de används för att ladda ner piratkopierade MP3-filer

0 Shares

År 2011 RIAA skickade ett brev till JAG KAN där den uppgav att den var mycket oroad över användningen av .music-domäner i värld av piratkopiering . Men 10 år senare är situationen helt annorlunda, och faktiskt praktiskt taget motsatsen, eftersom användningen av dessa domäner för piratkopiering kommer att bli mycket komplicerad.

Musikdomäner: Hur man förhindrar att de används för att ladda ner piratkopierade MP3-filer

Detaljerad kontroll över vem som kommer åt dessa domäner

DotMusic har meddelat, efter 10 års tvister, att de har undertecknat en avtal med ICANN att driva .music-domäner, vilket avslutar så många år av diskussioner. Genom att göra det planerar de att använda domänerna för att skapa en “internationell musikgemenskap med verifierade adresser som garanterar säkerhet, äkthet och en fristad för strömmande musikkonsumtion över hela världen.

För detta kommer domänerna endast att ges till legitima medlemmar av musikgemenskapen. De domäner som levereras kontrolleras av de stora företagen som utgör Policy Advisory Board eller också kallas Pålitliga avsändare , med enheter som t.ex IFPI, RIAA, National Music Publishers Association (NMPA) och The American Association of Independent Music (A2IM) , bland annat.

När ett företag begär en av dessa domäner kommer det att behöva gå igenom en valideringsprocess som kräver mobil och e-post för att aktivera tvåstegsverifieringen, förutom att kommunicera namnet på artisterna eller associerade varumärken som kommer att dyka upp i domänen.

Om de får klagomål kommer domänen att blockeras

En av användningarna som RIAA fruktade de flesta av dessa domäner är att de användes för att spegla piratkopierade webbplatser. Av denna anledning har de implementerat en mekanism genom vilken, om domänen får åtminstone 10 000 anspråk på upphovsrätt överträdelse , kommer domänen att blockeras och kommer inte att vara tillgänglig. Dessutom måste inte bara innehållet som bryter mot den anspråkade webbadressen vara det bort, men själva innehållet måste tas bort från hela domänen.

Till allt detta läggs att vilken webbplats som helst som tillåter free tillgång till laglig musik, direkt eller indirekt, som ägs av en tredje part, måste publicera hela namnet på dess operatör, telefonnummer och e-postadress på webben. Om de inte gör det kommer de att stängas av omedelbart. Slutligen, om DotMusic tar emot ett klagomål från någon medlem av de betrodda avsändarna, kommer domänen omedelbart att stängas av tills tvisten är löst.

Därför verkar det som att DotMusic kommer att se till att piratkopiering hålls långt borta från dessa domäner, där en domän som ” ladda ner musik ” kunde ha orsakat mycket skada. Den här typen av piratkopieringswebbplatser måste därför fortsätta att tillgripa mer traditionella domäner.

0 Shares