Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

MultiGPU-uppdatering: Två-GPU-alternativ på djupet

Grafiken är oändligt parallell. Det finns alltid mer arbete som kan göras, och arbetet kan delas upp i miljontals helt fristående verksamheter. Detta är väldigt annorlunda än de flesta uppgifter vi ser utförda på CPU:n som inte skalas lika lätt med antalet kärnor. Även om vi kan se små förbättringar genom att lägga till ytterligare en CPU, kan vi se nästan dubbla prestanda genom att fördubbla antalet processorer i ett grafikkort (så länge det inte finns några andra flaskhalsar ändå). Detta faktum är varför AMD och NVIDIA har investerat så mycket pengar i sina respektive multiGPU-lösningar (CrossFire respektive SLI).

MultiGPU-lösningar har funnits i några år nu, och även om vi ofta inkluderar single card multiGPU-lösningar i våra recensioner, tar vi bara ibland en djupare titt på multiGPU-teknik. Det har gått en tid sedan vi senast studerade problemet, och nu när vi helt har gått sönder i vårt Core i7-system, 64-bitars Vista och de senaste grafikdrivrutinerna är det dags att ta tag i det.

Under de senaste veckorna har vi benchmarkat och analyserat många siffror. Vi har tittat på enstaka, två, tre och fyra GPU-system i flera spel och upplösningar. Konfigurationerna vi valde att titta på är den nuvarande generationens avancerade hårdvara som kan fungera i 3-vägs- och 4-vägskonfigurationer. På grund av den stora mängden data vi samlade in, har vi beslutat att dela upp vår analys i flera artiklar.

Den här första artikeln (den du läser just nu) kommer att täcka enstaka och dubbla GPU-konfigurationer (inklusive enkorts multiGPU-hårdvara). Nästa artikel kommer att lägga till 3-vägslösningar tillsammans med jämförelser tillbaka till enstaka och dubbla GPU-inställningar. Den sista artikeln kommer att lägga till en 4-vägs prestandaanalys och jämföra den med enkel-, dubbel- och 3-vägsdata. Genom att dela upp analysen på detta sätt kan vi dyka djupt in i varje typ av konfiguration individuellt utan att sprida innehållet för tunt. Vi kan behålla fokus på en specifik aspekt av multiGPU-prestanda och skalning samtidigt som vi gör alla relevanta jämförelser.

Den första delen introducerar också Sapphire Radeon HD 4850 X2 2GB. Även om vi förväntade oss att AMD skulle trycka ut 4850 X2 på samma sätt som de lanserade 4870 X2, så har vi bara sett en version av 4850 X2 komma på scenen i slutet av förra året från Sapphire. I ljuset av vad vi har sett är vi ganska förvånade över att vi inte sett mer fanfar bakom denna del från varken AMD eller andra korttillverkare. Den lättare vikten X2 konkurrerar mer direkt i pris och prestanda till GeForce GTX 280/285, och fyller verkligen ut sortimentet för AMD. Sammantaget möjliggör det ökade RAM-minnet i 4850 X2 2GB stor prestandaskalning även vid upplösningar som 512MB 4850 inte kan komma i närheten av att hantera.

När det gäller de ämnen vi kommer att täcka kommer vårt intresse att fokusera på skalbarheten av multiGPU-lösningarna och det relativa värdet av desamma. Innan vi går in i siffrorna kommer vi att täcka de mätvärden vi använder för att analysera vår data. Först ska vi titta på skalning och prata om helheten. Sedan ska vi prata om vad vi har gjort för att beräkna en värdejämförelse.