Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

MSI Z87I recension: Mini-ITX Haswell för $140

Jag blir alltid glad när ett mini-ITX-moderkort på väg för den vanliga marknaden passerar mitt skrivbord. I ett litet PCB, jämfört med fullstor ATX, kan det vara svårt att ha en funktionsfylld produkt som tål granskning. Idag har vi Z87I under klubban, MSI:s lilla lösning på Z87 Haswell.MSI Z87I Översikt

Efter att nyligen granskat MSI:s Z87 tungviktare, MSI Z87 XPower, att flytta till något mindre betyder att jag vill se hur mycket av den stora produkten som kan behållas i högen. MSI Z87I kommer in på $140, och det finns några märkbara skillnader (bortsett från storleken) jämfört med de större bröderna.

Icke desto mindre är MSI Z87 utrustad för Ethernet-nätverksanslutning, med två Realtek NIC. Vi har WiFi ombord, även om det här är 802.11n 2,4 GHz Centrino N-2230-lösningen vi såg på XPower – inte 5 GHz-dualband-alternativet som jag skulle föredra i alla WiFi-aktiverade moderkort. Denna mängd extra nätverkskontroller beror på Flex IO allokering – eftersom kortet bara har fyra SATA 6 Gbps och sex USB 3.0 från styrkretsen ger detta de andra 8 Flex IO-banorna alla PCIe 2.0 för dessa kontroller. Videoutgångar kommer via en HDMI, DisplayPort och kombination DVI-I, och kortet har även Realtek ALC892 audio codec.

Eftersom vi är ett mini-ITX-moderkort är våra alternativ för automatisk överklockning begränsade. På nästan alla vanliga MSI Z87-moderkort får vi en OC Genie-knapp som ger en överklockning med ett tryck – denna funktion är förpassad till BIOS och mjukvara med Z87I, vilket ger endast ett alternativ till 4,0 GHz. BIOS är bättre än Z77-bröderna, och erbjuder en bättre visuell representation av fläkthastigheter (som fortfarande behöver en bättre uppgradering, men är ett steg i rätt riktning) och en hårdvarumonitor för att upptäcka när hårdvara inte känns igen på moderkortet. Det finns fortfarande utrymme att förbättra BIOS, särskilt i hur överklockningsalternativen är organiserade, även om beskedet från MSI är att detta kommer att ändras i sinom tid. Med moderkortet nådde jag en 4,6 GHz överklockning manuellt, även om BIOS begränsade CPU-spänningen till 1,3 volt.

Mjukvaran är lite annorlunda, med Command Center som erbjuder spänningar upp till 2,1 volt (inte en bra idé) men funktioner som RAMDisk är en bonus. Live Update 5 fungerar bra för att uppdatera systemprogramvaran och drivrutinerna, även om den i våra tester hade problem med att uppdatera sig själv, vilket fick mig att rekommendera användare att hämta den senaste versionen från webbplatsen.

När det gäller resultat är Z87I-prestandan lite märklig – trots att MultiCore Turbo är aktiverat som standard presterar den sämre än förväntat på ett antal beräkningsriktmärken. Det enda felet som stod ut i testet var mitt 2D explicita rutnätslösartest, där MSI konstigt nog får 15 % mindre än resten av vår Z87-testning. Diskreta GPU- och USB-tester är i paritet med andra Z87-moderkort utan att boosta funktioner, och POST-tider under Windows 7 med en diskret GPU var fantastiska och fick under 9,2 sekunder.

MSI Z87I erbjuder ett trevligt moderkort för användare som behöver multi-LAN-funktionalitet, och Live Update 5 kommer att hålla det uppdaterat. Beslutet att gå med N-2230 är ett som förbryllar mig ändlöst, och jag hoppas att MSI erbjuder en dubbelbands SKU som standard, eller till och med en 802.11ac SKU.


Visuell inspektion

Som med nästan alla mini-ITX-moderkort kommer huvudproblemet vid sockelplaceringen, och här har MSI placerat sockeln mot DRAM-platserna men nästan 1 cm från PCIe-platsen. Detta kan vara en knuff mot MSI Lightning-serien av GPU:er som har en skrymmande bakre platta än de flesta. Den lilla VRM-kylflänsen är till vänster om uttaget och kom inte i vägen för någon av mina kylare, även om närheten till DRAM-platserna gjorde att min TRUE Copper-kylfläns krockade med Corsair Vengeance Pro-minnet.


Sockelområdet har tillgång till två fläkthuvuden – en fyra-stifts CPU-header ovanför sockeln mellan styrkretsen och WiFi-modulen, och en fyrstifts SYS-fläkt till vänster om styrkretsen. Helst på ett moderkort i denna storlek skulle jag föredra tre fläkthuvuden där det är möjligt, även om det inte nödvändigtvis är en deal breaker.

CPU 4-stifts strömkontakten är på en något bättre plats än vad vi såg i den senaste mini-ITX moderkortsrecensionen – här får vi den precis ovanför kraftleverans kylflänsen. Mitt huvudargument om 4-stifts strömkontakten är att var den än är måste en kabel nå den, och jag skulle föredra om den här kabeln inte behövde gå över alla moderkortskomponenter. Med den här platsen på Z87I verkar det bäst att komma åt det från SATA-portarnas riktning om ovanifrån inte är möjligt.


Vi rör oss medurs runt moderkortet och vi får en USB 2.0-header ovanför frontpanelens header. Detta är en udda plats för en frontpanelshuvud, också förvirrande på grund av bristen på inbyggda bokstäver som talar om för användarna vilka stift som är vilka. SATA 6 Gbps-portarna är överst på moderkortet bredvid USB 3.0-huvudet, båda föredragna platserna för dessa portar. Mellan styrkretsen och WiFi-modulen har vi även en COM-header. DRAM-kortplatserna använder enkelsidiga spärrar, vilket är mitt föredragna alternativ när stora GPU:er kan användas.


På den bakre IO-panelen får vi en kombination PS/2-port, två USB 2.0-portar, en Clear CMOS-knapp, en Go2BIOS-knapp, HDMI, DisplayPort, DVI-I, två antennportar, dubbla Realtek NIC, fyra USB 3.0-portar och ljud domkrafter.


Kortfunktioner: MSI Z87IPris

Länk

Storlek
Mini-ITX

CPU-gränssnitt
LGA-1150

Chipset
Intel Z87

Minnesplatser
Två DDR3 DIMM-platser som stöder upp till 16 GB
Upp till Dual Channel, 1066-3000 MHz

Videoutgångar
HDMI
DisplayPort
DVI-I

Inbyggt LAN
Dual Realtek 8111E
Centrino N-2230 802.11 b/g/n 2,4 GHz

Inbyggt ljud
Realtek ALC892

Expansionsplatser
1 x PCIe 3.0 x16
1 x mPCIe 2.0 (för WiFi)

Inbyggd SATA/RAID
4 x SATA 6 Gbps (chipset), RAID 0, 1, 5, 10

USB 3.0
6 x USB 3.0 (chipset) [4 back panel, 1 header]
4 x USB 2.0 (chipset) [2 back panel, 1 header]

Flex IO
x+y+z = 18


SATA 6 Gbps 6
USB 3.0 4
PCIe 2.0 8


Ombord
4 x SATA 6 Gbps
1 x USB 3.0 Header
1 x USB 2.0 Header
2 x fläkthuvud
1 x Clear_CMOS-bygel
1 x seriell rubrik

Strömkontakter
1 x 24-stifts ATX-strömkontakt
1 x 4-stifts CPU-strömkontakt

Fan Headers
1 x CPU (4-stift)
1 x SYS (4-stift)

IO panel
1 x PS/2 kombinationsport
1 x Clear_CMOS-knapp
1 x Go2BIOS-knapp
HDMI
DisplayPort
DVI-I
2 x antennfästen
4 x USB 3.0
2 x Realtek NIC
Ljuduttag

Garantiperiod
3 år

Produktsida

Länk

Beslutet att använda Centrino N-2230 är ett stort bländande bärnstensfärgat ljus på detta moderkort, eftersom alla föredragna dubbelbandslösningar, även för en extra $5, skulle vara att föredra. På grund av storleken på moderkortet förväntade jag mig inga ytterligare kontroller, men jag är glad över att se en DVI-I-port snarare än en vanlig DVI-D och bortse från VGA helt.

Det stora försäljningsargumentet för detta moderkort kommer att vara multinätverksfunktionaliteten, men för att få grupprabatter från Realtek har MSI använt standard ALC892 ljudlösning som presterade genomsnittligt i våra ljudtester. Om MSI siktade mer på en HTPC- eller spelmarknad hade vi kanske sett en ALC898, eftersom jag misstänker att ALC892 sparar några ören på den totala kostnaden.