Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Mr. Scott, du kan övningen

Jag har ungefär 50 minuter kvar på min nedladdning av Unreal Tournament 2004 Demo för OS X men jag tror inte att jag kommer vara uppe för att testa det ikväll, jag fick en tidig start i morse så jag ska göra det här inlägget (och min vakna tid) kort ikväll (förlåt killar, jag lovar mer senare).

Det som ursprungligen övertygade mig om att det skulle vara möjligt för mig att använda en Mac var det faktum att praktiskt taget alla program (läs: inte spel) jag behövde använda var tillgängliga på Mac. Det var faktiskt en punkt för länge sedan där absolut allt jag körde på min PC var tillgängligt för Mac (jag spelade bara Warcraft 3 då), jag gjorde nästan switch-experimentet då men jag kände mig inte äventyrlig tillräckligt. Förutom de vanliga apparna som alla använder (FTP, IM, e-post, etc…) har jag ett par krav: Photoshop, MS Office och Dreamweaver. Jag har blivit van vid att använda dessa tre applikationer för att publicera artiklar för AT och som tur var var de alla tillgängliga för OS X.

Det första som är viktigt att notera är hur enkel applikationsinstallationsprocessen är under OS X. I de flesta fall behöver du inte köra Windows-motsvarigheten till en installationsfil, istället drar du bara programmet till din hårddisk och det är installerat. Vissa program har ett installationsprogram, i vilket fall processen är identisk med den skulle vara under Windows. Att ta bort program fungerar på precis motsatt sätt; dra appen till papperskorgen och den är borta. Den ena fördelen här är att applikationer verkar ta bort sig själva efter att detta är gjort med, även om jag inte har provat att ta bort Office ännu 🙂 (under Windows behöver du ganska mycket en kirurgisk procedur för att verkligen ta bort Office från ditt system)

Photoshop och Dreamweaver är identiska med sina Windows-versioner, även om Word är lite mer obekvämt för mig. Jag är inte säker på om det bara är det flytande verktygsfältet som avskräcker mig men Word känns definitivt mycket mer främmande än vad jag skulle förvänta mig att min valda ordbehandlare under det senaste decenniet skulle kännas, även om det är under OS X. Jag är nyfiken om hur Office 2004 för OS X kommer att se ut, eftersom vX definitivt inte “känns” som sin XP-motsvarighet. Ur funktionalitetssynpunkt är allt sig likt – förutom att jag inte har lyckats hitta ett wordperfect konverteringsfilter i vX Resten av Office-paketet verkar ganska normalt, även om jag inte har använt Entourage (Outlook för OS X) som jag Jag är för närvarande ganska nöjd med Apples Mail.

Ett klagomål på vissa appar som finns på både OS X och Windows är att de ofta har Windows-genvägar. Till exempel, i Word vX tar hem- och slutnycklarna dig till början och slutet av en mening precis som i Windows, men det finns ingen annan OS X-app som gör det. Istället måste du använda kontroll + vänster/höger för att gå till början/slutet av en mening. Inget av alternativen är “bättre” det är helt enkelt en fråga om vilket du är van vid, men att vara i ett OS där allt använder en metod och att ha en enda applikation som envist håller sig till en annan metod är uppriktigt sagt inte meningsfullt. Jag antar att det är en miss från Microsoft, men jag är inte så säker på hur lyhörda de kommer att vara på funktionsförfrågningar från Mac-användare; Återigen, jag drar förmodligen förhastade slutsatser, Mac Office-teamet är faktiskt förmodligen engagerade i sina användare.

Jag har ännu inte använt någon av programmen för att skapa innehåll som GarageBand eller FinalCut så jag kan inte kommentera dem nu, men jag har några ord om Apples kalender- och e-postklienter. Kalender är ett bra program, det är väldigt enkelt, gränssnittet är bra och själva programmet är hyfsat kraftfullt. Användargränssnittet är imponerande men mitt största klagomål om appen är mer av ett klagomål med plattformen – inget björnbärsstöd. Jag är en björnbärsmissbrukare, jag behöver det för att ta mig igenom min dag och det faktum att jag inte har kunnat synkronisera det med min G5 har varit ett stort problem. (det faktum att jag gav upp blackberry sync-funktionalitet borde säga mycket om mitt intresse för detta experiment). Bristen på björnbärsstöd är mer ett fel hos RIM eftersom de inte ser efterfrågan på denna marknad, men faktum är att du inte kommer att se försäljning förrän det finns support där ute. Det finns Palm-stöd för OS X, det måste finnas blackberry-stöd. Blackberry sync-applikationen är en relativt enkel app till att börja med; att porta den till OS X borde inte vara en enorm uppgift på något sätt. Om något bör de begränsade hårdvaru-/mjukvarukonfigurationerna göra supporten till ett mycket enklare problem än på PC:n om en klient utvecklades. Om det slutar med att jag gillar OS X tillräckligt mycket kan jag behöva lämna björnbäret för en Treo 600.

Apples Mail-klient är också ganska imponerande; det är extremt lätt att använda men också ytterst kraftfull, speciellt om du är villig att lägga ner tid på att lära dig hur man skriver det. Utan några ändringar lät jag Mail göra allt som Outlook 2004 gjorde åt mig, inklusive filtrering av skräppost. Precis som Outlook är Mails skräppostfilter inte 100 % och det släpper igenom en hygglig mängd grejer – men som tur är har vi ett filter på AT:s mailserver som plockar upp resten. Jag hoppas att Apple kommer att fortsätta att uppdatera skräppostfiltreringsmotorn på Mail allt eftersom tiden går som Microsoft har gjort, men det får bara tiden utvisa. Jag har inte samlat på mig tillräckligt med e-post för att bedöma prestanda mellan Mail och Outlook, men för någon som får ~100 viktiga e-postmeddelanden och tusentals andra att filtrera igenom på en daglig basis kan jag säga att jag föredrar Apples Mail. Vi får se om saker och ting förändras när jag har samlat på mig fler meddelanden men just nu gillar jag Mail. Mitt enda klagomål om Mail? Det finns inget sätt att direkt importera Outlook .pst-filer; du måste exportera dina .pst till ett annat format och sedan importera dem till Mail. Så jag lämnade all min gamla e-post på min PC…vartenda meddelande jag har fått sedan någon gång 1998, allt organiserat i en fin hierarki av datum som motsvarar individuella .pst-filer. Nåja 🙂

Med de produktiva apparna det talas om är nästa punkt som oundviklig måste göras: spel. Att vara en hardcore-spelare på Mac (enligt PC-definitioner) är i princip omöjligt, om du inte bara spelar ett spel som är tillgängligt på Mac. Spelscenen har förbättrats enormt sedan jag mindes den senast, överraskande nog finns Halo till och med tillgängligt för OS X. Det finns några pärlor, som UT2004 Demo som släpps för OS X tillsammans med WinXP, men Mac är ingen spelplattform. Lyckligtvis har jag flera datorer i huset för just det syftet eftersom jag gillar att hålla spel borta från mina “jobb” datorer. Spel är något som kommer att förhindra att kall turkey byta till en Mac för många användare, inklusive mig själv. Det går inte att komma runt det, oavsett hur snyggt operativsystemet är.

Mina sista kommentarer om programvara på Mac handlar om IM-klienter: OS X behöver en port av Trillian. Det finns ett antal klienter med potential som utvecklas för OS X; Jag började först använda Fire eftersom det var vad alla sa åt mig att använda och dess funktionalitet fanns där, men gränssnittet var hemskt. Just nu använder jag Adium som har ett avsevärt förbättrat gränssnitt, men saknar nyckelfunktioner (kan inte checka bort meddelanden, ingen filöverföring, etc…). Trillian-utvecklarna nämnde porten till Objective-C som ett problem för att föra Trillian till OS X, men det behövs desperat – om inte Adium kan ta sig ur alfa snabbare. Fördelarna med klienter med öppen källkod som Adium (andra än free aspekt) är att de ständigt uppdateras, även i deras alfatillstånd (v2 alfa har fått en uppdatering om dagen under de senaste 6 dagarna). Om det ska finnas en Trillian-port till OS X måste det göras innan klienter som Adium ges en chans att mogna, annars kommer det att finnas väldigt liten efterfrågan på det. Jag skulle dock inte hålla andan, det verkar inte som att OS X är en högsta prioritet för Trillian vid det här laget – hoppet ligger i öppen källkod.

Med alla dessa applikationer installerade har jag lyckats få ner OS X till där jag förväntade mig att det skulle vara; Jag har totalt 15 appar igång (inklusive Finder) med 20 fönster öppna och jag börjar se punkter där systemet inte är så responsivt som jag skulle vilja. Om jag var tvungen att jämföra den med den tidigare PC:n jag använde (Athlon 64 3400+) skulle jag säga att systemet faktiskt inte är långsammare, men givetvis kör jag på en dubbelprocessor G5-installation jämfört med en enkel Athlon 64 Jag skulle säga att alla prestandaskillnader mellan G5 och ett Athlon 64-system beror till stor del på operativsystemet. Den aggressiva cachningen OS X verkar förhindra diskbyte en hel del, vilket gör att systemet känns snabbare överlag än min PC vid tunga multitasking. Jag har en känsla av att med lite mer minne (system och video) skulle den här saken fungera ännu smidigare. Egentligen är det ett bra ord – smidigt är det bästa sättet att kvantifiera hur systemet tycks reagera när du är mycket multitasking.

Den smidiga kommentaren som görs kunde G5 använda några snabbare processorer. Jag har hört alla rykten om 2,5 – 2,6GHz 90nm G5s som kommer att släppas snart med 3GHz tillgängligt i slutet av sommaren; om de är sanna så är det precis vad det här systemet behöver. En trevlig 25 – 50% ökning av klockhastigheten (förutsatt att inga arkitektoniska förändringar) bör förbättra systemets övergripande prestanda avsevärt; Jag tror att G5 skulle vara perfekt konfigurerad (med tanke på nuvarande mjukvarukrav) med ett par 2,5 GHz CPU: er, vid 3 GHz skulle vi prata smör. Jag vet inte om jag skulle kunna hantera något långsammare än 2.0s jag har just nu, men plussidan med högre klockade processorer som släpps är att 2.0s kommer att sjunka i pris.

Vi behöver alltid mer kraft, oavsett vilken sida av staketet vi befinner oss på 🙂

Tack vare de användbara kommentarerna från ett antal av er tittade jag lite på Exposés prestanda som en funktion av videominnets storlek. Det verkar som att 64 MB inte är tillräckligt med videominne för att Exposé ska fungera smidigt med två högupplösta skärmar och ett antal öppna fönster. Jag har efterfrågat alla ATI:s 9800 Mac-produkter så jag kommer förhoppningsvis att kunna göra en jämförelse på 64MB 9600 vs. 128MB 9800 vs. 256MB 9800 här med avseende på högupplöst Exposé-prestanda. Jag börjar tro att det kan finnas ett behov av ett Mac-avsnitt om AT; hårdvara är trots allt hårdvara 🙂

Jag vet att jag sa att jag skulle hålla den här kort, men när jag börjar skriva kan jag inte riktigt sluta (jag vet, jag pratar för mycket). Fortsätt med kommentarerna så kommer jag att fortsätta med bloggarna. Snabb fråga till tangentbordsjunkies där ute: finns det en Safari som motsvarar CTRL+Enter för att fylla i en URL? Jag vill kunna skriva ‘anandtech’ och tryck sedan på en tangentkombination för att lägga till www. och .com. Jag svär att jag inte har kunnat lista ut det på egen hand om det finns, det är nog det enklaste i världen och jag saknar det bara 🙂 Jag skulle uppskatta all hjälp som vanligt.

Ta hand om er alla.