Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

MP3 möter bilstereo: Empeg Mark II in-dash bil-MP3-spelare

Det var inte så länge sedan som AnandTech dök in i en del MP3-bevakning med recensioner av bärbara MP3-spelare från Best Data and Pine Technology. Sedan dess har populariteten för inte bara MP3-standarden utan även de spelare som gör standarden användbar ökat enormt. Det är inte bara företag som Diamond som producerar MP3-spelare utan gårdagens kungar av bärbar elektronik hoppar på tåget också. Med Sony som redan marknadsför sin serie av digitala musikspelare och RCA har producerat en Rio-klon för inte så länge sedan, är det uppenbart att MP3 definitivt rörde sig mainstream.

Men varför ska MP3 bara användas som ersättning för den bärbara kassetten eller CD-spelaren? Det var inte länge sedan som en handfull kreativa tänkare föreställde sig hur det skulle vara att ha en MP3-spelare i bilen. Tyvärr, medan MP3-spelare fick otrolig popularitet, underlättat av nedladdningstjänster som Napster och Scour, tog sig spelarna aldrig riktigt in på den näst mest logiska platsen, bilen.

Bilstereo är en otroligt stor marknad, främst för att man till skillnad från bärbar elektronik får mycket mer utrymme i bilen och möjligheten att producera lite ljud av ganska hög kvalitet och hög volym. Trots allt detta rum finns fortfarande begränsningen för hur mycket ljud du får plats på en enda CD. I hemmet kan du alltid hämta en CD-växlare för 200 eller 300 skivor som ger dig en hel del musik, och du kan alltid springa över till din CD-samling för att välja ut en annan titel om du har helt slut på din nuvarande spellista. Sedan finns det alltid datorn, grunden för din MP3-samling, som kan ge oändliga mängder musik i princip begränsad av mängden utrymme som finns kvar på din hårddisk och hastigheten på din anslutning till Internet.

Inget av dessa två alternativ, en CD-växlare för 200 skivor, eller att ha din stationära dator i bilen är genomförbart för daglig drift. Medan många har tagit itu med idén att ha en bärbar dator i bilen enbart i syfte att spela MP3-filer, är det långt ifrån den mest eleganta och mest effektiva metoden för att utföra uppgiften.

En man vid namn Hugo Fiennes stötte på samma problem när han försökte uppgradera stereon i sin Mazda Miata för ungefär två år sedan. Inför begränsningarna med 74-minuters CD- och CDR-skivor insåg Hugo snabbt att även med en växlare för 10 skivor, finns det inget sätt att ha hela din musiksamling till hands i en bil. Som det ofta har sagts, nödvändighet är uppfinningarnas moder, Hugo satte just det axiomet på prov när han satte sig för att skapa sin egen MP3-spelare i bilen 1998, han kallade den för MP3-mobil.