MP3 hörs inte eller klipps ut: Hur man fixar det och andra lösningar

0 Shares

MP3-filer kan skadas på många sätt. Till exempel kan ett problem ha uppstått under rippningsprocessen (som går från CD till MP3), eller så kan det vara så att originalfilen har skadats vid kopiering till en MP3-spelare eller till ett USB-minne. Det kan också hända att nedladdningen avbröts innan den var klar, att data trunkerades eller att det finns skräp i filinformationen. Det kan till och med hända att det faktiskt inte är en MP3, utan vilken annan fil som helst med detta tillägg.

MP3 hörs inte eller klipps ut: Hur man fixar det och andra lösningar

Mest troligt, när en ljudfil är skadad finns det ingen återvändo. De MP3-format har inte redundant information som gör att vi kan återställa data. Ändringar som görs i det här formatet är destruktiva, så den ursprungliga informationen är troligen förlorad för alltid.

Men problemet kanske inte ligger i själva filen, utan snarare ett problem med spelaren eller med själva datorn. Därefter ska vi se möjliga orsaker och lösningar på dessa problem.

Kontrollera om en MP3 är ok eller skadad

Det finns många anledningar till att en MP3-fil kan misslyckas. Men det vanligaste är att en del av din ljudinformation av någon anledning har skadats. Detta kan göra att låten börjar spelas smidigt och plötsligt slutar spelas, eller till och med kraschar och spelaren stängs.

För att isolera problemet och veta om orsaken verkligen är själva filen kan vi använda ett program som heter ” MP3 Validator “. Vad det här programmet tillåter oss att göra är att analysera MP3-filerna som vi laddar upp för att indikera om filen fungerar korrekt eller om, av någon anledning, dess integritet har skadats.

MP3-validator

Allt vi behöver göra när programmet väl har laddats ner är att köra det och ladda alla låtar som vi vill att det ska analysera. Tack vare dess gränssnitt kommer vi att kunna lägga till flera låtar samtidigt istället för att behöva analysera dem alla en efter en, vilket hjälper oss att enkelt kontrollera hela vårt musikbibliotek. Programmet är kompatibelt med MPEG 1 lager III (den mest använda codec för mp3), men även med andra versioner och lager av MPEG. Dessutom stöder den de vanligaste taggtyperna som ID3v1, ID3v2 och APEv2.

Om det här programmet säger till oss att MP3-filen har ett problem, så finns det lite vi kan göra. Vi kan försöka öppna det med ett annat program (som Audacity) för att se om det kan läsa informationen (något osannolikt) och låter oss koda den igen. Men troligtvis måste vi ge upp filen för förlorad.

Men om det här programmet säger till oss att filen är korrekt, är problemet med vår dator.

Vad ska man göra om Windows inte spelar en MP3 bra

Detta format har funnits på marknaden tillräckligt länge för att alla system, och alla program, ska kunna läsa det. Problemen kan dock bero på en dålig konfiguration, eller någon annan anledning som kan göra att filen inte hörs, till exempel.

Har du tillräckligt med volym?

Om den inte hörs när du öppnar en ljudfil i Windows och vi har verifierat att den inte har några problem, kan det bero på att vi har konfigurerat volymen på vår dator felaktigt. Därför är det första vi måste göra att se till att vi har högtalarna påslagna och att de är valda i Windows 10-ljudpanelen. Från denna panel kan vi också kontrollera att volymen inte är på 0, och att vi inte heller har aktiverat. den ” Stum läge”.

Panelljud W10

Vi kan också öppna Windows 10 volymmixern (genom att högerklicka på högtalarikonen) för att kontrollera om programmet är avstängt här, och om det verkligen genererar ljud och det inte hörs, eller om det inte genererar ljud.

Mezclador för sonido Windows 10

Vi kan se till att programmet inte stängs av genom att titta på högtalarikonen som visas under det, och om det genererar ljud med hjälp av den rörliga färgraden.

Hörs det verkligen inte? Kan vara väldigt lågt

Är vi säkra på att musikfilen inte kan höras? Kanske spelar den korrekt men vi har volymen på programmet, eller filen, väldigt låg och våra högtalare får inte återge ljudet.

Vi kan försöka höja volymen på högtalarna för hand för att se till att det låter korrekt. Vi måste också titta på volymen på spelaren vi använder, eftersom dessa vanligtvis har oberoende kontroller. Se också till att vi inte har spelaren avstängd.

Äntligen kan vi försöka öppna programmet med Djärvhet för att kontrollera om ljudfilen är tyst eller har ett ljudspektrum.

Audacity Linux

Om spektrumet är jämnt är ljudfilen skadad och vi kommer inte att kunna göra någonting. Men om problemet är att det är väldigt lågt kan vi använda samma program för att förstärka det och få det att låta korrekt. Självklart ska vi vara försiktiga med ljudförluster.

Prova en annan spelare

Om vi ​​fortsätter att ha problem efter att ha provat ovanstående och verifierat att filen är korrekt, kan det bero på ett fel i musikspelaren som vi använder, eller i codecs som vi har installerat på datorn. I så fall måste vi försöka med en annan spelare, som har sina egna codecs, för att isolera problemet.

VLC , till exempel, är en multimediaspelare som, precis som den kan spela nästan alla videoformat, kan den också spela alla typer av ljudfiler. På så sätt kan vi veta om problemet beror på spelaren vi använder eller inte.

Om programmet vi använder av en slump är VLC, kan vi ladda ner och installera en annan MP3-spelare, som AIMP.

0 Shares