Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Mountain Everest Max Gaming Keyboard

Två minuters recension

Två år efter lanseringen är Mountain Everest Max-tangentbordet fortfarande ett av de mest innovativa mekaniska tangentborden på marknaden. Everest Max är född ur en framgångsrik kickstarterkampanj och erbjuder en oöverträffad mängd anpassning och modularitet som tillåter användare att ha sitt tangentbord i vilken konfiguration de än vill.

Tillsammans med ett TKL-tangentbord i standardstorlek har Everest Max ett avtagbart mediakontrollcenter och numerisk knappsats som kan placeras antingen på vänster eller höger sida av tangentbordet. Mediacentret ger kontroll över volymen, RGB-belysning, profiler med mera, medan numerisk tangentbord har fyra Elgato Streamdeck-liknande makrotangenter som kan paras ihop med OBS för alla streamingbehov.

Tangentbordets konstruktion är också fantastisk, och det känns verkligen som att det byggdes av tangentbordsentusiaster som inte ville lämna något från bordet. Med utmärkt ljuddämpning och ett starkt aluminiumchassi är Everest Max robust och konkurrerar med premiumentusiaster i sin prisklass. Den har också ett helt hot-swappable kort om än med endast en 3-stiftskontakt istället för den mer aktuella industristandarden 5-stiftskontakt.

Den enda verkliga nackdelen med tangentbordet var standard Cherry MX röda switchar som kom förinstallerade med kortet. De verkar inte vara smorda alls, eller smorda på rätt sätt, vilket gör att de har ett distinkt pinglande ljud som kan irritera vissa användare.

Prisalternativ

Priserna på Mountain Everest Max börjar på 1 345 AED för hela kitet, även om du kan köpa bastangentbordet (kallat Everest Core) för 625 AED, och även en helt tom version som lämpligen heter Everest Core Barebone för er i tangentbord modding community.

Design och funktioner

Mountain älskar att lämna sina kunder med ett vansinnigt stort urval och flexibilitet, vilket verkligen lyser igenom när man gräver ner sig i produktlådan. Medan tangentbordet är huvudhändelsen finns det fyra lådor inbyggda i förpackningen som innehåller de extra modulära tillbehören: ett mediakontrollcenter, en ambidextrous Numpad, en USB-A till USB-C / USB-C till USB-C-adapter och ett kit för anpassning av tangentbord.

De modulära tillbehören är ett tillräckligt bra tillägg, men anpassningssatsen går verkligen den extra milen. Du får en uppsättning med åtta magnetiska justerbara fötter för att styra positionen på Everest Max, en ersättningsknapp Esc-nyckel för att byta ut företagets varumärke om du vill, ett praktiskt verktyg för att ta bort nyckelkapslar och fem olika stilar av hot-swappable Cherry MX-nyckel byter att experimentera med. Granskningsenheten vi testade kom med en komplett uppsättning linjära röda omkopplare, även om det finns blå, bruna, tysta röda och silver Cherry MX-versioner tillgängliga vid inköpsstället.

Tangentkapslarna är gjorda av ABS-material, vilket är lite nedslående med tanke på priset på tangentbordet. ABS-tangentkapslar är benägna att kladda och urholkas efter en tid, till skillnad från PBT-tangentkapslarna av högre kvalitet som är mycket mer motståndskraftiga. Du kan dock välja att ta med din egen uppsättning knappar, men det kan kosta allt från $40-$100 beroende på vad du valde att få. Mountain själva säljer många PBT-knappsatser i olika färger för $35,99. Du kan också hitta massor av andra billigare alternativ på Amazon, särskilt några av de mer populära pudding-stil keycaps från HyperX, Steelseries, Corsair och mer, som lätt borde passa på Everest Max.

Den övergripande byggkvaliteten för själva Mountain Everest Max är verkligen spektakulär. Två borstade aluminiumplattor är inklämda ovanpå en remsa av LED-ljus som löper över hela tangentbordets omkrets. Detta sträcker sig även till den avtagbara numeriska plattan, som när den är fäst på vardera sidan av tangentbordet känns som en naturlig förlängning (den matchar till och med ljuseffekterna omedelbart) istället för att vara en separat tilläggsdel. Mediacentret är dock tillverkat av plast, men det är acceptabelt eftersom det är tänkt att vara lätt och du kommer inte att flytta runt det mycket när det väl är dockat till din föredragna plats.

Den modulära kringutrustningen känns inte billig eller tunt på något sätt, och de låser sig i tangentbordet – via en USB-C-port och en plasthållare – och sitter på plats hur bra som helst. Det numeriska tangentbordet glider inte, eller lossnar, när du flyttar tangentbordet runt, men du måste försiktigt lyfta tangentbordet eftersom numeriska tangentbordet är benäget att bara “hänga” där i livet om du gör det. Den är tillräckligt robust för att inte gå sönder, men här krävs mest noggrann manövrering.

Du får fyra makrotangenter på Numpad som kan anpassas med dina egna bilder och programmeras för i stort sett allt du behöver, med full OBS-integration för streamers. Detta liknar naturligtvis det som tillhandahålls av Elgato Streamdeck, om än i en mycket mindre storlek. Knapparna i sig är inte lika närvarande att trycka på som de på ett Streamdeck heller, med ett mycket styvare och mindre responsivt klick, men det faktum att de alls ingår och fungerar så bra som de gör är inget annat än en välsignelse för PC spelare och innehållsskapare.

Mediakontrollcentret är likaså fullt av funktioner. Du kan anpassa standardbilden som visas när din PC startar upp, tillsammans med att justera RGB-ljuseffekterna och bakgrundsbelysningskontrollen, övervaka PC-användning, ändra volym, byta profiler och även titta på din APM-räknare vilket kan vara användbart för MOBA-spelare. Alla dessa alternativ fungerar relativt bra, och svarar snabbt, med den roterande ratten som omger displayen med trevliga klickande “steg” för exakt utförande.

Men vi önskar att vi kunde ladda anpassade appar till mediacentret om Mountain tillåtit någon form av modding med deras SDK. Vi skulle ha älskat att övervaka våra CPU- och GPU-temperaturer medan vi spelar ett spel, men det finns helt enkelt inget sätt att göra det. PC-övervakningsfunktionen på displayratten visar helt enkelt CPU, GPU, HDD, RAM och internetanvändning men det är inte direkt användbart. Vi önskar att Mountain öppnar upp SDK för modding snart eftersom de communitydrivna apparna kommer att berika upplevelsen ytterligare och tillföra ett seriöst värde till det totala paketet. Men eftersom det har gått två år sedan lanseringen verkar det inte som att de är så angelägna om att göra det snart (det har inte kommit något sådant tillkännagivande i skrivande stund).

Det finns också ett handledsstöd, inte för lyxigt men absolut inte billig känsla heller. Den har ett smalt lager av plyschskum så det är bekvämare än de vanliga hårdplasterna du hittar på vissa produkter, men det är inte lika snyggt som det du får på Razer Huntsman V2 Analog-tangentbordet. Vi tyckte inte att det var särskilt bekvämt för långa sessioner, och vi lämnade det snart för vårt Filco mjuka skum handledsstöd som vi hade använt med andra TKL-tangentbord.

Mountain har också tagit hand om kabelhanteringen med tangentbordet, med bakplattan med flera diken för att koppla in din kabel enligt din inställning. Den medföljande USB-C-kabeln är ganska tjock och helt flätad, och även om det är uppskattat, skulle en smalare och mer formbar kabel ha föredragits för enklare hantering. Tangentbordet har tre skåror för att “låsa” kabeln på plats på toppen, vilket väcker tvivel om någon anpassad kabel som inte matchar dess bredd skulle passa korrekt. Vi hade ingen anpassad kabel för att prova det, men vi provade en vanlig USB-C-kabel som följde med en av våra andra kringutrustning och den passade inte.

Programvara och prestanda

Mountain Everest Max använder Basecamp-mjukvaran för anpassningsändamål, och även om den inte är så spiffig som Razer Synapse eller Steelseries Sonar, gör den jobbet relativt bra. Det är extremt långsamt att ladda ibland, det tar upp till flera minuter att bara ladda in i programvaran eller någon av menyerna, men när du väl är inne är det ganska enkelt att göra ändringar och de reflekteras snabbt på tangentbordet.

Från Basecamp kan du ändra precis vad du vill på tangentbordet. Från att ställa in olika användarprofiler, ändra RGB-belysningen och deras ljusstyrka, tilldela makron, binda nycklar till olika funktioner och till och med leka med mediacentrets displayratt, allt är möjligt i ett välplanerat användargränssnitt.

Mountain Everest Max vi fick kom förinstallerad med Cherry MX Red-switchar, men du kan få dem i varianterna Brown, Blue, Silent Red och Speed ​​Silver. Cherry MX Reds anses vara baslinjen mellan mekanisk känsla, taktil stöt och låg ljudprofil, och därför är det ett föredraget val för många. Den faktiska kraften för dessa switchar är 45g, med det totala färdavståndet på 4 mm, vilket innebär att switcharna är snabba att svara och lätta att skriva på utan att skapa ett bråk som Cherry MX Blue-omkopplarna skulle göra.

Cherry MX Red växlar dock att Mountain-fartyg med sitt Everest Max-tangentbord inte verkar vara försmorda, eller åtminstone inte smörjas korrekt eftersom det producerar ett distinkt ping-ljud när det skrivs på. Pingljudet härrör från fjädrarna inuti strömbrytarna, som när de inte smörjs, rasslar runt huset och skapar ett skarpt “ting”-ljud när de trycks ned. Först antog vi att det var ljuddämpningen på klaviaturen som var felet, men efter att ha bytt switcharna mot Mountain Linear 45-omkopplarna (som vi fick tillsammans med Everest 60) eliminerades pingljudet helt.

En snabb sökning på Reddit bekräftade vår erfarenhet, med många användare som fick tangentbordet som delar en liknande historia. Vi är osäkra på om någon av de andra Cherry MX-switcharna skulle vara bättre, men om du är mottaglig för sådana ljud, kanske du vill antingen skippa Everest Max helt, eller överväga att köpa en separat uppsättning switchar (detta kan kosta var som helst mellan $60-$150 för ett komplett set beroende på vilket märke du får). Om du föredrar att få något från Mountain själva, kommer deras hemmagjorda Tactile 55, Linear 45 och Linear 45 Speed-omkopplare att fixa dig tillbaka med $40 och kommer försmorda.

Till Mountains kredit åtminstone, har de använt äkta Cherry-stabilisatorer och har smörjt in dem med högkvalitativt Glaze GPL 205 Grade 0-fett, så att du inte hittar något skrammel eller ljud på din mellanslagstangent, Shift eller Enter-tangenten, och de kommer att finnas kvar smidig vid beröring under lång tid.

Köp denna om…

Köp inte detta om…

Mountain Everest Max: Prisjämförelse