Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Motorola tillkännager den nya Moto X: Initial impressions and hands on

Introduktion

Motorola har varit med om mycket, minst sagt. Det var bara för några år sedan som Motorola hade blivit en OEM som kämpade för att hålla sig flytande, eftersom det faktiskt var en ODM för nätverksoperatörer i USA. Vi såg telefon efter telefon tryckas ut utan någon verklig sammanhållen strategi. Efter förvärvet av Google såg vi en stor förändring. Motoblur togs bort och vi såg en flytt av AOSP-gränssnittet för att underlätta snabbare uppdateringar och smidigare upplevelse. De enda verkliga förändringarna var Motorolas anpassade appar och funktioner, som fortfarande följde Androids designprinciper. Men Moto X verkade saknas på vissa områden. Snapdragon S4 Pro kunde helt enkelt inte hålla jämna steg med Snapdragon 800 i prestanda och använde också mer kraft. Clear Pixel-kameran var definitivt intressant ur ett akademiskt perspektiv, men vid lanseringen var den ganska nedslående. I kombination med Moto Makers exklusivitet för AT&T och allmän exklusivitet för USA, var Moto X en fantastisk idé som hölls tillbaka av timing och distribution. Idag hoppas Motorola kunna göra saker rätt med nya Moto X. De lanserar också en ny Moto G, Moto 360 och Moto Hint.

Den nya Moto X

Detta för oss till den nya Moto X. Medan Motorola köps upp av Lenovo är det tydligt att Motorolan jag såg idag fortfarande är samma Motorola från Google-eran. Den nya Moto X fortsätter med alla de särskiljande funktioner som vi såg med den tidigare Moto X, och gör den bättre. Innan vi går in på allt detta ska vi gå igenom grunderna först. Jag har inkluderat dessa grundläggande specifikationer i specifikationsbladet för att göra saker snabbt, eftersom det finns en hel del mark att täcka för ett första intryck.Motorola Moto X (Gen 1) Motorola Moto X (Gen 2)
SoC 1,7 GHz Snapdragon S4 Pro 2,5 GHz Snapdragon 801
RAM/NAND 2 GB, 16/32/64 GB NAND 2GB, 16/32GB NAND
Visa 4,7” 720p Super AMOLED 5,2” 1080p Super AMOLED
Nätverk 2G / 3G / 4G LTE (Qualcomm MDM9x15 IP-block UE Kategori 3 LTE) 2G / 3G / 4G LTE (Qualcomm MDM9x25 IP-block UE Kategori 4 LTE)
Mått 129 x 65,3 x 5,7-10,4 mm, 139 gram 140,8 x 72,4 x 3,8-9,9 mm, 144 gram
Kamera 10 MP bakåtvänd, 1/2,6″ CMOS-storlek (OV10820), 2,1 MP FFC 13 MP bakåtvänd, 1/3,06″ CMOS-storlek (Sony IMX135) F/2,25, 2,1MP FFC
Batteri 2200 mAh, 3,8V, 8,36 Whr 2300 mAh, 3,8V, 8,74 Whr
OS Android 4.4.4 Android 4.4.4
Anslutningsmöjligheter 802.11a/b/g/n/ac + BT 4.0, USB2.0, GPS/GNSS, MHL, DLNA, NFC 802.11a/b/g/n/ac + BT 4.1, USB2.0, GPS/GNSS, MHL, DLNA, NFC
SIM-storlek NanoSIM NanoSIM

Som man kan se har nya Moto X en 5,2” 1080p SAMOLED-skärm. I diskussioner med Motorola nämndes ett nytt sändarmaterial för displayen uttryckligen. Detta och storleken/upplösningen på skärmen tyder på att vi tittar på samma bildskärmsgeneration som Galaxy S5. Men i praktiken är det inte det, efter att ha tagit en snabb titt på skärmens maximala luminans. Även om SoC inte är Snapdragon 805, betyder användningen av en lägre 1080p-upplösning att den kommer att vara konkurrenskraftig med 1440p Snapdragon 805-enheter. Vi ser också en övergång från 10,5 MP Clear Pixel-sensorn till en standard 13 MP Sony-sensor. Det relativt lilla batteriet är lite oroande men det finns en hel del begränsningar som Motorola har gjort för att försöka hålla detta från att vara ett problem.

Dessa utgör grunderna, och även om jag definitivt kommer att gå in på mer detaljer om dem om lite, är en av de mest omedelbara, stora förbättringarna de nya materialen. Ungefär som Note 4 ser vi en metallring som löper runt sidan av telefonen, men till skillnad från Note 4 böjer sig resten av telefonen utåt för att nå sin maximala tjocklek. Resultatet är en telefon som liknar den att känslan är mycket tunnare än den maximala tjockleken antyder. Den stora tunnheten hos telefonen hjälper också med enhandsanvändning. Även om den inte är lika kompakt som den första Moto X, gör formen definitivt telefonen enklare att använda än Samsung Galaxy S5 med en hand. De tunna ramarna och den generellt lilla profilen gör att nya Moto X närmar sig LG G2 när det gäller användbarhet med en hand, vilket definitivt är bra med tanke på att den här telefonen har dubbla fronthögtalare med en förstärkare som passar. Metallringen fungerar också som antenn, och Motorola har gjort ett överraskande mycket arbete för att få detta att hända, vilket jag kommer till om en stund. Runt denna ring, ovanpå ser vi SIM-facket och hörlursuttaget. På höger sida finns strömbrytaren och volymreglaget. Båda är klickiga utan något riktigt slack, och strömknappen har ett kantmönster för att skilja den från volymreglaget. På vänster sida finns inget annat än metallbandet, och på botten ser vi microUSB-porten.

Framsidan av telefonen domineras av displayen, och det finns ett överraskande antal element att titta på. Det finns två högtalargaller, som är gjorda av aluminium och har samma räfflade struktur som strömknappen, som kan få sin färg anpassad på Moto Maker. Vi ser tre ljusa prickar, två runda cirklar och en rundad rektangel. Dessa utgör IR-sändarna, en frontkamera, IR-mottagare och ljussensorn/närhetssensorn. Medan utseendet på IR-sändarna, kameran och IR-mottagaren får det att verka som att den här telefonen har en 3D-perspektivfunktion som Amazon Fire Phone, används denna faktiskt för att möjliggöra en förbättrad Moto Display, luftgester och uppmärksam display. Det finns också samma “magiska” översta lager av smält glas-plast som betyder att det inte finns någon läpp att känna när du sveper bort från kanten på skärmen, vilket definitivt känns bra.

Baksidan av telefonen innehåller det anpassningsbara bakstycket, som nu kan vara läder, trä eller olika typer av plast. Det finns två synliga mikrofoner på toppen och baksidan av telefonen. De verkliga designelementen här är dock fördjupningen och kameran. Den nya gropen verkar vara större än tidigare och har även en metallaccent som omger den, vilket gör att den verkar lite knappliknande även om den inte är en knapp. Den bakre kameran är lite omärklig men ringdiffusorn och två LED-blixtar ger ett distinkt utseende. I min praktiska tid tyckte jag att lädret kändes och luktade äkta, även om några års intensiv användning kan göra det senare till en hemsk idé. Motorola betonade att Horween-lädret var garvat i Chicago och att färgerna var anpassade för Motorola.

Sammantaget är den industriella designen och materialdesignen en solid fortsättning på vad vi har sett av Moto X. Motorola konstaterade att denna kombinerade metallring och plast/trä/läderbaksida gjorde det möjligt att ha både premiumkänslan av metall och varmare känsla av den anpassningsbara ryggen. Naturligtvis, nu när de grundläggande hårdvaruintrycken är gjorda är det dags att gå vidare till höjdpunkterna i den nya Moto X.