Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Motorola Atrix HD-recension: Fast, Sharp, Bargain

Verizon Droid Incredible 4G LTE väckte frågan, finns det plats för en mellanklasstelefon? Som det visar sig finns det, men den senaste Incredible är det inte. Alltför många kompromisser gjorde att vissa solida komponenter blev en mindre än kapabel helhet. Så, vad händer när du rör om i grytan igen och drar fram en annan brygd? Vi har lagt händerna på Atrix och Atrix 2 som följde, och vi har blivit imponerade av telefonerna, om de blir underväldigade av WebTop-gränssnittet som följde med standardinstallationen av Android. Motorola Atrix HD tar dock ett helt annat grepp än sina föregångare. Från mjukvara till design till interna delar, det finns väldigt lite arv kvar i Atrix HD; men med Droid Incredible 4G LTE:s design så hämmad av dess förflutna, kan Atrix’s avbrott från traditionen vara ett bra drag?

Vi börjar med att ta en titt på luren och dess design. AT&T:s Atrixi från det förflutna var något dystra affärer. De hade ömtåliga kurvor som bildade enkla former och verkade på något sätt apa kurvan på Palm Pre, samtidigt som de förblev tysta med det helsvarta motivet. Det var en passande kontrast till utseendet på Droid-enheterna som Motorola släppte för Verizon, med sina skarpa kanter och hårda vinklar. En titt på Atrix HD, dock, och dess förfader är omedelbart uppenbar; Droid X. En bred tunn smartphone, med en rejäl puckel för att hysa kameran, har i stort sett kommit att definiera Motorolas nya utseende. Designen finslipades med Droid RAZR och RAZR MAXX, och nu finner den sig appliceras utanför Verizons varumärke för första gången i USA.


S
enheter med liknande bredd, med olika skärmstorlekar: (uppifrån och ned) Samsung Galaxy S III 4.8″, Motorola Atrix HD 4.5″, Motorola Droid RAZR 4.3″, LG Nitro HD 4.5″

Som med nästan alla telefoner nuförtiden dominerar 4,5-tumsskärmen framsidan av enheten. Mycket har gjorts av de stora ramarna runt skärmen, och ärligt talat är det något med det. Den är nästan exakt lika bred som Galaxy S III, och bara ett hår kortare. Jag är inte alls lika besvärad av ramarna, som jag är av materialen, men vi kommer till det om en stund. Den främre kameran är precis till höger om mitten, och närhets- och ljussensorerna är fruktansvärt väl dolda precis till vänster. Det finns en remsa längst ner, precis under AT&T-logotypen, som döljer röstmikrofonen, och en matchande remsa överst. Det finns lite som skiljer den här telefonen från RAZR-kullen, eftersom till och med de avsmalnande hörnen gör ett utseende, men här inte alls så kantigt. Kanten på enheten har en mörksvart plastkant, underbart klickiga ström- och volymknappar pryder enhetens högra kant, med strömknappen räfflade för att sticka ut från den mjuka volymknappen. Fälgen vidgas upptill för att innehålla microHDMI- och microUSB-portarna, på det nu vanliga Motorola-sättet. Hörlursporten är också längs ovansidan av enheten, men kastas av till höger. Den nedre kanten är funktionslös, medan den vänstra kanten har en dörr som döljer microSIM- och microSD-platserna. Jag oroar mig ofta för att en design med en rörlig del kommer att slitas efter upprepad användning; Men här är den lilla dörren stadig till frustration. Mängden kraft som krävs för att lossa den är mycket högre än vad som bör appliceras på en känslig hemelektronikenhet. Vidare kanter dörren lite in i den svarta kanten och ser aldrig helt sittande ut.

Och det för oss till baksidan. Plasten på baksidan är en vit pärlemorskimrande matt, en kontrast från framsidans glansiga plast. I vår förhandsvisning nämnde jag att jag tyckte att Atrix HD var snygg, och det gör jag; men de olika plasterna tycker mig bara är ett så konstigt val att det är en niggle som plågar mig när jag tittar på den. På avstånd skulle du knappt märka det, jag vet inte ens om jag skulle kunna uttrycka det i fotografier. Men på nära håll märks effekten och ställer frågan: varför? Jag kommer förmodligen aldrig att veta. Baksidan domineras förstås av det där lagret av Kevlar, som sticker ut lite dåligt i vad som annars är en mjukare enhet. Om Kevlar kom i en mängd olika nyanser skulle det kanske inte verka så malplacerat, men den matta pärlplasten ser besvärlig ut bredvid väven. Den klassiska kamerapuckeln nås graciöst på Atrix HD, och rymmer 8MP/1080p-shootern, med LED-blixt och ett ganska rejält högtalargaller. Också undangömt, upptill och nedtill, finns ytterligare mikrofoner, som kan användas för brusreducering och stereoljudinspelning i videor.

Jag tycker fortfarande att Atrix HD är en vacker telefon och kanske mår bättre av den i sin Titanium-design; men de små designvalen som tar bort från telefonen är tillräckligt för att jag inte riktigt kan godkänna utseendet. Istället ska jag säga det här, om du gillade RAZR:s utseende och du ville ha något lite mjukare, är det precis det.

Fysisk jämförelse

Motorola Atrix HD HTC One X (AT&T) Samsung Galaxy S III (USA) Motorola Droid RAZR MAXX
Höjd

133,5 mm (5,26″)

134,8 mm (5,31″)

136,6 mm (5,38″)

130,7 mm (5,15″)

Bredd

69,9 mm (2,75″)

69,9 mm (2,75)

70,6 mm (2,78″)

68,9 mm (2,71″)

Djup

8,4 mm (0,33″)

8,9 mm (0,35″)

8,6 mm (0,34″)

8,99 mm (0,35″)

Vikt

140 g (4,9 oz)

129 g (4,6 oz)

133 g (4,7 oz)

145 g (5,1 oz)

CPU

1,5 GHz Dual Core Qualcomm Snapdragon MSM8960

1,5 GHz Dual Core Qualcomm Snapdragon MSM8960

1,5 GHz Dual Core Qualcomm Snapdragon MSM8960

1,2 GHz Dual Core Cortex-A9 OMAP 4430

GPU

Adreno 225

Adreno 225

Adreno 225

PowerVR SGX 540

Bagge

1 GB LPDDR2

1 GB LPDDR2

2 GB LPDDR2

1 GB LPDDR2

NAND

8 GB NAND, med upp till 32 GB microSD

16 GB NAND

16/32 GB NAND, med upp till 64 GB microSDXC

16 GB NAND, 16 GB microSD klass 4 förinstallerat

Kamera

8 MP med AF/LED-blixt, 1,3 MP framåtvänd

8 MP med AF/LED-blixt, 1,3 MP framåtvänd

8 MP med AF/LED-blixt, 1,9 MP framåtvänd

8 MP med AF/LED-blixt, 1080p30 videoinspelning, 1,3 MP framåtvänd

Skärm

4,5″ 1280 x 720 LCD-TFT HD ColorBoost

4,7″ 1280 x 720 LCD-TFT

4,8″ 1280 x 720 HD SAMOLED

4,3″ 960 x 540 SAMOLED Adv.

Batteri

Intern 6,76 Wh

Intern 6,66 Wh

Avtagbar 7,98 Wh

Intern 12,54 Wh