Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Mobilköparguide

Introduktion

Vi har tillhandahållit många köpguider under åren på AnandTech (Ed: ja, vi vet att vi måste tillhandahålla några uppdateringar) för att hjälpa läsarna att avgöra vilken typ av hårdvara som ska användas i deras nästa dator. Beroende på vad du är ute efter kan det vara en mödosam process att lösa plattformen, styrkretsen och processorn – för att inte tala om grafikkort, minne, hårddisk etc. -. När vi väl byter till den mobila världen, tar många av ovanstående överväganden tillbaka till saker som storlek, batteritid och användbarhet. Åsikterna om vilka områden som är de viktigaste går isär, och att kvantifiera “användbarhet” är i bästa fall en svår utsikt. Ändå kände vi att det var dags att ta itu med den blomstrande mobilsektorn genom att sätta ihop en guide för att köpa din nästa bärbara dator.

Vi har sagt det tidigare i våra recensioner av bärbara datorer, men det tål att upprepas. Innan du ens hoppar på den mobila tåget måste du ställa dig själv ett par viktiga frågor: varför behöver/vill du ha en bärbar dator, vad tänker du göra med din bärbara dator och hur mycket är du villig att spendera? Svaret på den första frågan är vanligtvis ganska enkelt, nästan till den grad att det egentligen inte behöver ställas. Om du vill ha en bärbar dator tillräckligt mycket, gå vidare och skaffa en. Den tredje frågan hjälper dig att avgöra vilka typer av bärbara datorer du faktiskt har råd med. Det är den andra frågan som verkligen är kritisk och som orsakar förvirring bland konsumenterna. Låt oss dissekera det lite mer.

Vissa användare tror att de vill skaffa en bärbar dator bara på grund av all reklam som dyker upp på TV. Det råder ingen tvekan om att MacBook Air är sexig, och det finns säkert Air-ägare som köpte en av den anledningen. (Detta gäller även liknande modeller från andra leverantörer, så ersätt med Lenovo eller något annat märke som du tycker är lämpligt.) Lika troligt är det att några av dessa ägare nu är besvikna över sitt köpbeslut, eftersom de blev tagna av hypen och tänkte inte klart på vad de behöver i sin bärbara dator. En ultratunn, lätt bärbar dator kan vara den perfekta passformen för någon som springer mellan klasserna, reser ofta eller traskar runt på ett mässgolv; vad du offra involverar vanligtvis prestanda, uppgraderingsmöjligheter och andra funktioner. Vad de flesta vill ha ut av en bärbar dator är mobilitet/portabilitet – möjligheten att bära ditt arbete med dig på ett flygplan eller mellan jobbet och hemmet kan vara väldigt användbart (även om det inte är särskilt roligt). Alla bärbara datorer ger det till en viss grad, så det är viktigt att tänka på andra faktorer som storlek, vikt, prestanda, funktioner etc.

När du kommer till rätta med det, innebär alla bärbara datorer kompromisser. Du kommer att betala mer pengar och du får mindre prestanda än om du skulle gå ut och köpa en stationär dator. Avvägningen är att du får rörlighet. Om vi ​​skulle göra en grov uppskattning av pris/prestanda-kompromissen kan du tänka på det så här: du betalar ungefär dubbelt så mycket för samma mängd kraft, eller alternativt får du hälften så mycket prestanda för samma pris. Tänk också på att det finns vissa områden där en bärbar dator aldrig kommer att vara lika snabb som ett stationärt system, oavsett hur mycket pengar du spenderar. Den goda nyheten är att prestandakraven för de flesta applikationer i stort sett har platågats; utanför några få beräkningsintensiva områden (t.ex. spel och multimedia) fortsätter till och med bärbara datorer från flera år sedan att ge tillräcklig prestanda.

Med tanke på ovanstående uttalanden om prissättning av bärbara datorer, är det vi slutar med ungefär fem marknadssegment. Längst ner i prisklassen finns de absoluta budgetbärbara datorerna; priset är den största faktorn, med målet att hålla priset under $500. Det kommer att finnas några stora kompromisser på denna marknad, så dessa system är bäst för användare som inte kräver mycket av sina datorer. Nästa upp är de bärbara datorerna på ingångsnivå, som fortfarande har en hel del prestandakompromisser, men de erbjuder fler funktioner och alternativ än budgeterbjudandena. Vårt riktpris kommer att ligga runt 1000 dollar. Vid mellanprisnivån $1500-$1750 blir saker intressanta; vi har äntligen möjlighet att köpa en bärbar dator som kan köra all för närvarande tillgänglig programvara utan några allvarliga problem. Avancerade bärbara datorer kommer att kosta allt från $2250 till över $3000, med det primära problemet är din tillgängliga budget. En förlängning av den avancerade kategorin är kategorin “dröm” där priset inte är något objekt; även med en obegränsad budget måste du dock överväga vissa kompromisser. Dessa kategorier är uppenbarligen något flexibla, så det finns en viss överlappning till exempel mellan toppen av “budgeten” och botten av “ingångsnivå”-erbjudandena.

Innan vi kommer till de faktiska kategorierna för bärbara datorer och grundläggande rekommendationer, finns det ett sista område att ta itu med. Till skillnad från stationära datorer, där du kan mixa och matcha från en mängd olika komponenter, kräver bärbara datorer i allmänhet att du köper ett förbyggt system. Det finns företag som tillåter en rimlig grad av anpassning, och du kan till och med hitta “barebones-datorer” där du köper chassit och lägger till ditt eget minne, CPU och hårddisk. Oavsett vilken väg du tar kommer prestandan i princip att vara lika där komponenterna är lika. Vad detta betyder är att teknisk support, garantier, funktioner och prissättning kommer att spela en större roll i ditt köpbeslut än prestanda eller varumärke (förutom där varumärket bestämmer de andra funktionerna). Med andra ord, ta två bärbara datorer från olika tillverkare och om de har samma styrkrets, processor, grafikkort, hårddisk, batteri och minne bör du sluta med nästan identisk prestanda.