Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Mobilköparguide, december 2009

Det finns många olika typer av bärbara datorer just nu. De kör omfånget från billiga, lågpresterande netbooks som vanligtvis levererar bra till utmärkt batterilivslängd upp till avancerade datorersättningssystem som erbjuder prestanda liknande vad du skulle hitta i en avancerad stationär dator från ett eller två år tillbaka. Mellan dessa två ytterligheter finns ett kalejdoskop av alternativ som grovt klassificeras som “Entry” till “Midrange”. Den här mobilköparguiden kommer att titta på vad vi anser är de bästa alternativen för varje prisklass just nu, och i många fall kommer det att finnas flera alternativ beroende på vilken typ av bärbar dator du är ute efter.

Innan vi kommer till de faktiska prissegmenten vill vi sätta scenen för vad vi tittar på när det gäller funktioner och prestanda. De dagar då varumärket gjorde en enorm skillnad när det gäller prestanda och/eller tillförlitlighet är förbi; nuförtiden fungerar de allra flesta bärbara datorer bra (även om det inte alltid är fallet, så använd din favoritsökmotor för att leta efter recensioner). Om du får samma komponenter, så får du, oavsett märke – Dell, Acer, HP, ASUS, etc. – samma prestanda. Det finns alltid undantag från regeln, så om du verkligen är orolig över hur en bärbar dator känns och om den är pålitlig eller inte, rekommenderar vi att du köper lokalt där du kan prova innan du köper och returnerar för ett enkelt byte om du stöter på problem. Utöver prestanda och tillförlitlighet finns det några områden som kan och skiljer sig mellan tillverkare.

En som vi har tjatat om ganska länge nu är skärmkvalitet för bärbara datorer. Potentialen att använda en högkvalitativ LCD-skärm på en given bärbar dator har funnits i flera år nu, men prisöverväganden resulterar ofta i användningen av undermåliga paneler – även på dyra bärbara datorer. Tyvärr är LCD-kvalitet något som kan vara mycket svårt att fastställa utan att faktiskt använda en bärbar dator, vilket innebär att bedöma LCD-kontrast baserat på bärbar dators specifikationer är nästan omöjligt. Det är inte ett så stort problem att du inte bekvämt kan använda en bärbar dator med en LCD-skärm med lägre kontrast, men alla andra områden skulle vi vilja se bättre LCD-skärmar – och mer matta LCD-skärmar, tack! Just nu är ditt bästa val för att hitta en matt LCD att skaffa en “business laptop”; uppenbarligen, vanliga konsumenter inte bryr sig om sådana saker men företag gör? Slutligen, om allt detta tal om LCD-kvalitet inte är tillräckligt dåligt, använder de flesta bärbara datorer LCD-skärmar från flera paneltillverkare, så det finns ingen garanti för att alla bärbara datorer med samma modell kommer att ha samma LCD. Det är därför som statistik för laptops LCD i allmänhet är begränsad till storlek och upplösning. Usch.

Precis som LCD-kvalitet är byggkvaliteten svår att avgöra utan att faktiskt hantera en bärbar dator. Du kan leta efter recensioner på nätet, men även då måste du vara försiktig – det som kvalificerar sig som “hög byggkvalitet” för en person kan vara tunnt och billigt för en annan. Återigen, att köpa lokalt kan hjälpa, men du kan inte alltid hitta det du vill ha hos lokala återförsäljare. Vi kommer att gå i gångarna i några av våra lokala butiker för att se om vi kan se några tydligt framstående LCD-skärmar bland publiken, och vi kommer att hålla ett öga på en byggkvalitet också; vi föreslår att du gör detsamma om dessa områden är viktiga för dig. För det mesta tycker vi inte att byggkvaliteten är ett stort problem, men tangentbordslayout och känsla samt pekplattan är också ett område du vill testa om du handlar lokalt.

Batteritid är en annan potentiellt kritisk del av alla bärbara köp. Vi har berömt Apple för den fantastiska batteritiden som till och med deras avancerade MacBook Pro-system ger, men det finns en “skatt” som du vanligtvis måste betala för en MacBook. Tack och lov har vi börjat se ett större fokus på batteritid från andra företag. Visserligen uppnås detta ofta genom att använda processorer med lägre effekt, särskilt Intel CULV (Core 2 Ultra Low Voltage)-processorer, men oavsett är det nu möjligt att få en rimlig bärbar dator som kan hålla hela dagen på en enda laddning.

Resten av ekvationen är i stort sett en fråga om att titta på specifikationer, priser och funktioner. Vill du ha Blu-ray-stöd? Vilken storlek LCD/chassi föredrar du? Hur mycket vill du att den bärbara datorn väger? Hur snabb vill du att CPU, GPU, etc. ska vara? Vill du ha en SSD eller räcker det med en vanlig hårddisk? Uppenbarligen kommer prissättningen att avgöra hur långt du kan gå i ett visst område, och det är möjligt att uppgradera vissa områden. Vill du ha en större hårddisk eller en SSD? Det kan du lägga till utan större svårighet. Du kan också lägga till RAM ganska enkelt med de allra flesta bärbara datorer, men med till och med 550 $ bärbara datorer som ger 4 GB nuförtiden kommer de flesta inte att behöva uppgradera minnet snart; å andra sidan tenderar nästa hopp upp till 4GB SO-DIMM att bli oöverkomligt dyrt.

Okej, scenen är klar, så låt oss gå till den första prisklassen: alternativ under $400.