Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Mobilköparguide: 14" och större bärbara datorer och DTR:er

Köpguide för 14″ och större bärbara datorer

Skolstartssäsongen närmar sig och uppfräschade produktlinjer börjar redan dyka upp i butikshyllorna. Medan Intels “Core 2010”-sortiment (dvs Core i3/i5/i7 dual-core Arrandale-processorer) fortsätter att dominera när det gäller råprestanda, börjar AMD K10.5-baserade processorer faktiskt sippra in på marknaden precis när de utlovat på Computex, med AMD-drivna bärbara datorer tillgängliga från alla större leverantörer. Samtidigt har Intel i tysthet uppdaterat sin mobillinje och lagt till lite lågspänningskit. Det är en intressant marknad full av slags konkurrens och den är inte alls olik marknaderna för stationära processorer och grafik.

Precis som på stationära datorer verkar AMD redo att leverera den bästa pris-prestanda i den lägre delen av marknaden för bärbara datorer samtidigt som den överlåter överlägsen batteritid och prestanda till Intel i dyrare maskiner. AMD har ofta framhållit vikten av en “balanserad plattform” i sina presentationer och det finns något att säga för det; medan Intel fortsätter att stadigt förbättra sin integrerade grafikprestanda, är det svårt att argumentera för det mot Mobility Radeon HD 4200 du kan förvänta dig från även de billigaste AMD-baserade maskiner. Utöver allt detta har AMD kunnat lansera prisvärda mobila tri-core och quad-core processorer till marknaden i Phenom II.

Samtidigt verkar marknaden för bärbar grafik både hårt konkurrensutsatt och konstigt stillastående. AMD har producerat direktX 11-delar från topp till botten, men deras toppklass Mobility Radeon HD 5870 är märkligt underkraftig. Den överskuggar knappt NVIDIAs GeForce GTX 285M, ännu en lösning baserad på DirectX 10-only G92 som nu är praktiskt taget gammal enligt tekniska industristandarder. Mobility Radeon HD 5650/5730, båda baserade på den stationära Radeon HD 5570, är ​​en blygsam förbättring jämfört med förra generationens mellanregisterkung, Mobility Radeon HD 4650. Även om 5650 och 5730 är många, avstår valet av en NVIDIA GPU en del prestanda till förmån för deras Optimus-teknik som kan helt stänga av GPU:n och sömlöst byta till den integrerade grafikhårdvaran för förbättrad batteritid. Vill du ha DirectX 11 och högre prestanda, eller vill du ha Optimus och CUDA? Segmentering som denna verkar till en början som konkurrens, men blir mest en övning i kompromisser. Vad är viktigare för dig?

Notebook-designer under de senaste åren har också tagit några olyckliga vändningar, särskilt för medieentusiaster. Upplösningen på 1366×768 som nu är standard på 1366×768 och som finns på vanliga bärbara datorer är bedrövligt otillräcklig för något annat än det mest grundläggande mediearbetet, och i år har det alarmerande försvinnandet av FireWire- och ExpressCard-portar från många notebook-serier för konsumenter. Du kan hävda att dessa tillbehör är nischade, men många kameror av prosumer-grade använder fortfarande FireWire (och faktiskt, många människor håller förmodligen fortfarande fast vid sina egna bandbaserade kameror). Att ta bort FireWire skulle inte vara en så otäck hit om stora tillverkare som HP och ASUS inte släppte ExpressCard samtidigt. ExpressCard verkade aldrig fånga upp på det sätt som PC Card gjorde, men att ha några sätt att utöka funktionaliteten för den bärbara datorn utanför USB-portar är viktigt.

Tack och lov, strömmen av blank plast som gjorde förra årets modeller så rent ut sagt oattraktiva verkar gå över. HP gick igenom en massiv omdesign av sina bärbara datorer som resulterade i en mycket förenklad, unibody-MacBook-inspirerad linje av eleganta, attraktiva maskiner. ASUS gör ett steg mot gummerad och matt plast på sina konsument- och spelmaskiner. Sony VAIO bärbara datorer är lika attraktiva som någonsin. Och Dells maskiner har blivit snyggt underskattade, långt ifrån uråldriga ögonsår som Inspiron E1505 som du kanske fortfarande ser människor bära runt på.

Nästa vecka kommer Vivek att leda dig genom de bärbara, ultraportabla och de rent ut sagt små bärbara och netbook-datorerna på marknaden och hjälpa dig att bestämma vilken som är rätt för dina behov. Den här veckan kommer jag dock att plocka ut de bästa maskinerna på marknaden för individer som letar efter mer pris för stationära ersättningsstorlekar. Batteritiden är inte lika stor av en faktor här, med tanke på de större storlekarna och ökade prestanda, men vi ska försöka notera alla bärbara datorer som råkar göra bättre än genomsnittet på det området.