Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Mobility Radeon X800 och X300 lanseras till låg tillgänglighet

Introduktion

För bara två veckor sedan lanserade NVIDIA sin mobillösning Geforce 6800 Go. Idag tillkännager ATI sin konkurrerande Mobility Radeon X800 och mer plånboksvänliga Mobility Radeon X300. Tidigare kodnamnet M28 respektive M22, introduktionen av dessa GPU: er markerar ATI:s push mot topp till botten mobil PCI Express-grafik.

Vi lyckades benchmark Mobility Radeon X800 tidigare denna månad med lanseringen av 6800 Go. Vi var inte säkra på leveransklockorna på dåvarande M28, men vi kan bekräfta att delen vi testade är den del som ATI tillkännager idag. Med en klockhastighet på 400/400 kärna och minne, överträffar MR X800 Geforce 6800 Go som kan hittas direkt i bärbara datorer med de 300/300 klockor vi testade.

NVIDIA har sagt att en högre klockad version av 6800 Go kommer att paras ihop med GDDR 3-minne vid 450/600 klockor, i vilket fall prestandastriden kan bli mycket mer intressant. Naturligtvis är tillgängligheten för en 450/600 6800 Go bärbar dator exakt densamma som MR X800 just nu. Vi kommer att göra vårt bästa för att få tag på vissa delar för testning så snart som möjligt, men att få tag i en fraktanteckningsbok kommer att ta lite tid.

Vi kommer att räkna om veckor, men ATI säger att vi definitivt kommer att se MR X800 före jul, med MR X300 som följer i början av januari. Medan historien om mobil grafik har gjort oss ganska vana vid att vänta månader mellan en GPU-lansering och att den tas med i en fraktanteckningsbok, har tillkomsten av AXIOM, MXM och anpassade modulära komponenter verkligen bidragit till att minska tiden det tar att få in kisel i en bärbar dator. Veckor ned från månader för MR X800 bör inte gå obemärkt förbi, men prestationen överskuggas ganska mycket av det faktum att NVIDIA drog av omedelbar tillgänglighet av sin 6800 Go två veckor före detta tillkännagivande. Vi skulle definitivt vilja se ATI matcha detta i framtiden. Välsignelsen och förbannelsen för ATI är att de levererar en mycket större volym mobildelar än NVIDIA. Detta kan göra logistiken för en lansering svårare, men om något ökar det bara ansvaret ATI har för att behålla en ledande position när det gäller att minimera tiden mellan ett tillkännagivande och hög tillgänglighet för leverans av produkt. Till råga på det har NVIDIA ett bra hopp på semester-/vårterminssäsongen genom att få ut produkter på marknaden före Thanksgiving.

Bara för att förtydliga, detta är inte det första gången vi har sett X800-baserad teknik gå mobil. MR 9800 var baserad på det stationära R420-chippet, men konfigurerad med 4 vertex och 8 pixlar pipelines (mer som en stationär 9800). Det finns några skillnader här: PCI Express, GDDR3, högre klockor och … ja, låt oss slå in det hela i ett snyggt paket.