Misslyckade system och program som Microsoft var tvungen att överge

0 Shares

Operativsystem som aldrig lyckades

Windows 10 är Microsofts senaste operativsystem, ett system som fortfarande har en lång livslängd framför sig. Vi kommer inte att prata om de tidigare versionerna av systemet, som har dött av inkurans och den snabba utvecklingen av datoranvändning. Men förutom Windows har det funnits andra system som aldrig lyckats.

Misslyckade system och program som Microsoft var tvungen att överge

Innan Windows hade Microsoft ett terminaloperativsystem: det välkända MS-DOS. Vi kan inte betrakta MS-DOS som ett misslyckande eftersom många av dess verktyg fortfarande ärvs inom CMD, men det som misslyckades var andra ärvda versioner av det för vissa uppgifter. MS NET , till exempel, var ett DOS-baserat system för nätverk för DOS-servrar. Och ett annat exempel var MSX-OS , ett system som kan köras även under BIOS, med direkt åtkomst till hårdvaran. Kort sagt två system som många inte ens har hört talas om.

Naturligtvis kan vi inte glömma Windows-telefon eller Windows Mobile heller . Dessa två system hade allt för att kunna stå emot Android och iOS. Men Microsoft visste inte hur de skulle hantera dem korrekt eller vinna folkets förtroende och till slut föll de i glömska. Idag kan dessa system anses vara två av företagets största misslyckanden.

Windows-telefon

Program och andra produkter som är historia

Och utöver operativsystemen har företaget även en rad produkter som efter att ha fått stora investeringar hamnat i lådan med misslyckanden. En av de mest populära är Internet Explorer . Mellan Windows 98 och Windows XP var IE den mest använda webbläsaren i världen. Men Microsoft var självsäker och visste inte hur Chrome skulle komma, vilket i slutändan kostade honom ledarskapet. IE har förblivit vid liv fram till version 11, i Windows 10, och eliminerades slutligen inför Kant , ett annat av de största misslyckandena.

3D Movie Maker var ett annat av företagets största misslyckanden. Detta program gjorde det möjligt för användare att skapa sina egna videor genom att använda tidigare renderade 3D-miljöer. Ett mycket grundläggande program men älskat av användare. År senare meddelade företaget lanseringen av Windows Filmskapare , en av de bästa produkterna som Microsoft har lanserat som gjorde det möjligt för dig att redigera videor mycket enkelt. Tyvärr avbröt företaget återigen detta förlag, trots dess framgång. Och detta har varit en stor förlust.

Windows Movie Maker - 4

Även om Microsoft har sin egen personliga assistent, Cortana, är det faktiskt inte den första du experimenterar med. Folk har redan glömt Guppa , den virtuella assistenten i Windows 3.1 och Windows 95 som inte bara kan hjälpa oss att snabbt öppna program, utan även skicka e-post via telefonlinjen.

Nu är allt WhatsApp och Skype. Men Microsoft har haft en av de bästa snabbmeddelandetjänsterna: MSN meddelande . Miljontals användare var anslutna varje dag till denna tjänst, tack vare vilken vi kunde kommunicera med andra människor i realtid. Det var uppenbarligen föregångaren till WhatsApp, men Microsoft kunde inte anpassa sig till förändringarna och eftersom det inte kunde lansera en version för mobiltelefoner, hamnade det i slutändan. Förutom Messenger hade Microsoft andra produkter som ingick i Windows Essentials , till exempel en e-postklient (Mail), ett fotogalleri och ett program för bloggare att enkelt skriva. Alla har till slut fallit i glömska.

Windows Essentials

Andra produkter som inte heller lyckades, trots att de hade viss nytta, var:

  • Windows Media Center , ett multimediacenter på Windows.
  • Microsoft Reader , en e-boksläsare.
  • Microsoft Java Virtual Machine (MSJVM).
  • Microsoft GIF Animator , skapare av GIF-filer.
  • Silverlight , ett alternativ till Flash som misslyckades ännu tidigare.
  • Outlook Express , en e-postklient som så småningom blev Windows Mail.
  • DirectX Media , en serie API:er som förbättrade (eller åtminstone försökte) spel.
  • Windows 9x CD spelare.
  • Microsoft Anti-Virus (MSAV), ett antivirus för MS-DOS. Misslyckades också med Windows Security Essential, som lyckligtvis utvecklades till Windows Defender.
  • Encarta , Microsofts uppslagsverk (och ett av de bästa som någonsin funnits) som inte kunde stå emot Wikipedia.

Vilken kommer att bli nästa Microsoft-produkt att glömmas bort? Tiden får avgöra.

0 Shares