Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Minne: Stigande priser, RDRAM på väg och en ny leksak

Den största frågan i allas sinne (ok, kanske inte den största men den är definitivt en viktig fråga) är “vad är det med den kraftiga ökningen av RAM-priserna?” Även om jag inte har ett enda “det är hans fel” fingerpekande svar för er alla, har jag en hel del källor som jag lyckades prata med och en hel del information som de gav mig. Det finns potentiellt ett antal orsaker till denna DRAM-prishöjning som vi har tvingats utstå och det jag skulle vilja beröra är några av de mest sannolika (även om det inte nödvändigtvis är sant *hosta* disclaimer *hosta*) måste betala dubbelt så mycket för en 128MB DIMM nu än du gjorde för bara några veckor sedan.

Jag nämnde i en förstasidesuppdatering för ett tag sedan att de flesta leverantörer och distributörer jag pratade med pekade på ett företag i synnerhet som orsaken till minnesprishöjningarna, och nej, det är inte Intel (de har orsakat andra saker, lämna dem ensamma den här gången, de gjorde ingenting ;)…) Det där företaget verkar vara Micron, nu pekar jag inga fingrar och kommer inte heller med några anklagelser, jag förmedlar bara informationen att jag har fått från mer än en allmänt tillförlitlig källa. Det verkar som om Microns nyligen genomförda förvärv av Texas Instruments har gjort Micron till en riktigt aktör på den amerikanska marknaden, låt oss ta en titt på ett litet citat om förvärvet som gjordes i juni ’98:

“Detta strategiska förvärv kommer att stärka Microns position som den mest kostnadseffektiva minnesproducenten i världen, genom att utnyttja vår ledande teknologi i befintliga fabriker utan att väsentligt öka FoU-, administrations- och driftskostnaderna”, säger Steve Appleton, ordförande, VD och president. av Micron. “De ytterligare globala kapaciteterna, inklusive deltagande i en unik tillverkningsstrategi för joint venture, positionerar Micron för att dra fördel av framtida marknader.”

Det verkade oskyldigt nog på den tiden, men det har varit en hel del fingerpekat den senaste tiden. Många säger att på grund av Micron/TI:s starka närvaro i USA, utan anledning att konkurrenskraftigt prissätta DRAM-produkter på grund av påtryckningar från taiwanesiska/koreanska tillverkare (vilket skulle vara artighet av tullarna på taiwanesiska chiptillverkare), har de helt enkelt låtit priserna går upp främst för att de inte har någon anledning att förbli konkurrenskraftigt prissatta – aka den klassiska monopolteorin i praktiken. Tänk nu på att om så är fallet bidrar det bara till en del (om någon del alls) av de senaste vandringarna. Så vad mer kan orsaka dem?

Med övergången till RDRAM (Rambus DRAM) som tvingades fram av Intel (ok, du kan skylla på dem, men egentligen gjorde de inget fel den här gången) i tid för deras 27:e september release av Camino-kretsuppsättningen – vilket kommer att stödja SDRAM – minnestillverkare försöker just nu jonglera med mer än några bollar här. Se bara på vad industrin ber dem att göra: producera PC66-moduler (till synes inte så stor efterfrågan, men det finns fortfarande PC66-kompatibla system där ute), producera PC100-moduler, producera PC133-moduler (ifall RDRAM misslyckas allvarligt ), och producerar nu RDRAM. Det är många bollar som de blir ombedda att jonglera med, och ärligt talat är det helt logiskt för dem att ha problem med att få fram fyra olika smaker av minne.

Brist på vanliga SDRAM-moduler på grund av trycket för en övergång till RDRAM är en annan möjlighet för en så drastisk prishöjning, men på andra sidan av problemet har vi OEM och distributörer som faktiskt säljer grejerna. De hävdar motsatsen, eftersom en hel del OEM-tillverkare och distributörer inte alls förstår prishöjningen, och säger att det omöjligen kan vara brist eftersom de för närvarande sitter på mer än tillräckligt med DRAM-delar som bara väntar på att säljas . Även om detta inte gäller alla, kan det mycket väl vara en bidragande orsak till de kraftiga priserna.