Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Microstar K7T Pro2 KT133 Socket-A ATX

Introduktion

Om du jämför prisföretagen som driver ut nya produkter nu med det för ett år sedan, kommer du att bli förvånad över hur mycket snabbare det är nu. På processormarknaden släpper Intel och AMD snabbare chips nästan varje månad, och på grafikkortsmarknaden har NVIDIA hållit fast vid en 6-månaders produktcykel för att se till att de har det snabbaste grafikkortet.

Med processorer och grafikkort som förbättras varje dag är det inte så överraskande att se att moderkortsmarknaden också har snabbat upp deras produktcykler. Moderkortstillverkare står inför alla typer av utmaningar när det gäller att leverera nya produkter i en snabbare takt, och endast ett fåtal tillverkare kan hänga med. Bland dem finns Microstar, som till synes aldrig slutar och ständigt släpper nya produkter.

Regelbundna AnandTech-besökare kommer ihåg K7T Pro KT133-moderkortet som vi granskade i juni, vilket är ett av de mest stabila KT133-moderkorten vi har arbetat med och för närvarande driver 4 av AnandTechs servrar. I september släppte Microstar K7T Master, som är det första Socket-A-moderkortet med integrerat SCSI, riktat mot marknaden för högpresterande server/arbetsstationer.

Med all denna framgång hade Microstar kunnat slappna av lite, men istället har man valt att ta ytterligare ett steg framåt genom att släppa ännu ett nytt Socket-A-moderkort. Den här gången är det inte en helt ny design, utan en revidering av K7T Pro. De kallade den K7T Pro2.

Med så många konkurrenter och så många KT133-lösningar där ute redan, vad kan Microstar ge oss den här gången med K7T Pro2? Och viktigast av allt, kan de fortfarande behålla den höga kvaliteten och stabiliteten som de gjorde med de tidigare moderkorten?


Microstar K7T Pro2

CPU-gränssnitt

Sockel-A

Chipset

VIA KT133

Formfaktor

ATX

Busshastigheter

100 – 166 MHz (steg 1 MHz)

Stöds för spänningar

Autoavkänning/1 500 v – 1 850 v (steg 0,025 v)

Minnesplatser

3 168-stifts DIMM-platser

Expansionsplatser

1 AGP-plats
6 PCI-platser (4 i full längd)
1 CNR-plats (1 delad)
0 ISA Slots

Ljud ombord

VIA VT1611A AC97 CODEC

BIOS

Utmärkelse Modular BIOS 6.00PGN


De goda

När du tar en titt på K7T Pro2 kommer du att märka att den ser väldigt mycket ut som den gamla K7T Pro. Till att börja med roteras VIA 8363 North Bridge 45 grader i förhållande till moderkortets kanter. Microstar hävdar att denna layout resulterar i kortare spår, och därmed renare signaler, till AGP-kortplatsen och CPU-sockeln. Mellan K7T Pro och K7T Pro2 är den enda märkbara skillnaden tillägget av en gyllene kylfläns på North Bridge, där den är grön i färgen på K7T Pro. Detta är uppenbarligen inte den största skillnaden mellan de två korten eftersom det inte skulle motivera en helt ny produkt från MSI.

K7T Pro2:s verkliga överraskning kommer när du går in i BIOS:s frekvens-/spänningskontrollpanel. Den sista inställningen är “CPU CLK-förhållande.” Ja, du gissade rätt; detta är multiplikatorinställningen som kan ändra multiplikatorförhållandet för AMD Thunderbird- och Duron-processorer! De tillgängliga inställningarna är 8 / 8,5 / 9 / 9,5 / 10 / 10,5 / 11 / 11,5 / 12 / 12,5. Det betyder att om du använder standard 100MHz FSB och med tillräckligt med kylning, teoretiskt sett kan du köra vilken AMD-processor som helst på 1,25GHz (100MHz x 12,5)! Visst är detta inte praktiskt eftersom de flesta processorer inte kan hantera värmen, men alla vet att att ändra multiplikatorn för AMD-processorer är ett mycket bättre sätt att överklocka processorerna än att bara öka FSB.