Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Microstar K7T Pro Socket-A KT133 ATX

Microstar verkar verkligen vara på gång på sistone. Först fick deras BXMaster en AnandTech Editor’s Choice Gold Award och var den första tvåan i vår 440BX 133MHz Motherboard Roundup. På senare tid var de de första som kunde förse oss med ett stabilt Dual VIA 133A-kort, 694D Pro.

De har också varit en av de största anhängarna av AMD:s Athlon, inklusive ett av få kort som var redo vid lanseringen av den processorn. De följde upp det med K7 Pro, också baserad på AMD 750-kretsuppsättningen, som erbjöd ett antal funktioner över Fester-referensdesignen som de använde för sin ursprungliga design. Förra månaden släppte AMD Socket-A-versionen av Athlon, kodnamnet Thunderbird, samt Duron, en budgetversion av Thunderbird med mindre cache. Givetvis var Microstar där igen med ett moderkort klart vid lanseringen. Det kortet är K7T Pro som vi tittar på idag.


Moderkortsspecifikationer

CPU-gränssnitt

Sockel-A

Chipset

VIA KT133

Formfaktor

ATX

Busshastigheter

100 / 101 / 102 / 103 / 105 / 107
109 / 110 / 111 / 113 / 115 / 117 / 120

Stöds för spänningar

Autoavkänning
1,70 – 1,85V (i steg om 0,025V)

Minnesplatser

3 168-stifts DIMM-platser

Expansionsplatser

1 AGP-plats
6 PCI-platser (4 i full längd, 1 valfri)
1 CNR-plats (delad)
1 ISA-plats (valfritt)

Ljud ombord

VIA VT1611A AC 97 CODEC

BIOS

PRIS 6,00 PGNDe goda

En av de första sakerna som hoppar ut när du tittar på K7T Pro är placeringen av KT133:s 8373 North Bridge – den är roterad 45 grader i förhållande till brädans kanter. Även om detta kanske inte verkar vara en stor sak, visar det att Microstar tog sig tid att göra en helt original design snarare än att bara gå med VIA-referensdesignen eller en något modifierad version av den.

MSI hävdar att resultatet av denna layout är kortare spår, och därmed renare signaler, till AGP-platsen och CPU-sockeln. Kombinera detta med de monstruösa 3900uF-kondensatorerna som hjälper till att säkerställa tillräcklig kraft till CPU:n och du får ett stensäkert moderkort – det mest stabila Socket-A-kortet vi har testat hittills faktiskt. Lyckligtvis är de massiva kondensatorerna tillräckligt långt borta för att de inte borde utgöra något problem för någon kylfläns av rimlig storlek, även om extremt stora sådana kan ha några problem.

En 6/1/1/0 (PCI/AGP/CNR/ISA) expansionsplatskonfiguration är ungefär hur bra som helst. Införandet av en CNR-slot är lite av ett udda val av MSI med tanke på att VIA 686A “Super” South Bridge inte inkluderar integrerat nätverksstöd. Intels ICH2, tillgänglig på i815E, i820E och i840E, är det enda chip som finns tillgängligt för närvarande som innehåller den hårdvara som krävs för att stödja ett nätverkskort. CNR-platsen delas med den sista PCI-platsen, en trend vi märker mer och mer nu för tiden. Detta är mycket bättre än de icke-delade AMR-slots som vi såg på de första korten med en sådan kortplats och “bortkastat” PCB-utrymme som potentiellt skulle kunna tilldelas en extra PCI-plats.

Till skillnad från de senaste Intel-kretsuppsättningarna fortsätter VIA 686A Super South Bridge att inkludera en PCI-ISA-brygga så inget extra kisel krävs om den valfria ISA-sloten ingår. En PCI-plats måste avstås för att göra plats för den ISA-platsen om det alternativet utnyttjas. Liksom andra MSI-kort med 6 PCI-kortplatser, har K7T Pro ett PCI-arbiter-chip som tillåter alla 6 dessa PCI-kortplatser att stödja bussmasterenheter. PCI-kortplatser 1 och 6 delar fortfarande en IRQ, liksom plats 3 och 5. Plats 4 delar en IRQ med båda inbyggda USB-kontroller. För de av er som fortfarande hänger på en eller två äldre ISA-tillbehör, är K7T Pro också tillgänglig med en ISA-plats, men du avstår från en PCI-plats för det äldre stödet.